shop.musicserver.cz
Blue Apple - Miles in Chains (EP)

Příjemný jazzík do kavárny, to jsou Blue Apple a jejich EP "Miles in Chains"

Vydáno: 15.02.2018 13:30 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Olomoucký jazzový sextet Blue Apple navazuje na svůj dva roky starý albový debut "Hidden Shores" počinem o něco skromnějším. Co do rozsahu samozřejmě, kvalitativně nijak neopouští nastavený trend. Pětice skladeb na novém "Miles in Chains" vznikla po jistých proměnách kapely, lehce se posunul i zvuk.

7/10

Blue Apple - Miles in Chains (EP)

Vydáno: 4.2.2018
Celkový čas: 24:16

Skladby: Katika Sunset, Setting Pace, Trail Ablaze, Charms Of Breath, Brighton Mood

Vydavatel: Blue Apple

Na začátek si ale dovolím položit otázku, která se vztahuje k názvu "Miles in Chains": Byla snad cesta k novému CD dlouhým utrpením v řetězech? Anebo jsou Blue Apple natolik sebevědomí, že si troufnou do želez uvrhnout samotného freejazzového boha Milese Davise? Každopádně, oba významy by smysl dávaly. Ne že by vznik EP byl snad dílem utrpení, přesto nebyl úplně přímočarý. A sebevědomé vymezení vůči Davisovi? Proč ne, byť Blue Apple nejsou žádní žánroví novátoři, kteří by přinesli do jazzu něco zbrusu nového. Na kvalitě však nijak neztrácí.

Přesto tito muzikanti patří do oné poučené jazzové moderny, která má tradici důkladně vstřebanou. Jsou schopni ji tvárně zpracovat a přetavit ji ve vlastní hudbu, která ani na moment nezní jako epigonský slepenec. Na EP "Miles in Chains" chytře pracují s náladami i prosvětlenou, vzdušnou atmosférou, EP je jako celek velmi sevřené. Hudba se ideálně hodí do setmělé restaurace, k příjemnému poslechu u dobré večeře. A s tím taky trochu souvisí i výtka - nahrávka totiž jen málokdy dovede vyloženě zvednout ze židle, i přes solidní sytý zvuk, kterým ji pánové z Blue Apple obdařili. Výjimkou je snad jen lehce funkující "Setting Pace". Blue Apple to přitom umí, jejich plnohodnotné album "Hidden Shores" mělo takových míst celou řadu.

V sevřenosti je možná zakopaný pes: Pánové přišli s promyšleným kusem hudby, ta však trochu postrádá jakési vnitřní vzrušení. Nepotřebuji ke štěstí freejazzové orgie, ale tohle bohužel trochu splývá. O to příjemnější jsou pak momenty, jako je třeba text skladby "Katika Sunset" v originální svahilštině nebo saxofonová melodická pasáž v "Charms Of Breath".

Blue Apple uvařili chutný pokrm. Jen nějak neskýtá mnoho překvapení. Poctivě se drží svého lehkonohého jazzu, dobře se poslouchá. Jen by možná nevadilo, kdyby do kotlíku spadlo třeba i něco, co tam úplně nepatří. Třeba nějaké to ostřejší koření. Ale počkejme si na další albové menu. Pokud by se skladby z "Miles in Chains" případně rozprostřely mezi, řekněme, pětici dalších, náladou a přístupem odlišných, bude to album na výbornou.


NÁZORY
  • díky (Rob, 15.02.2018 13:42) Reagovat

    to je super, že se tu věnujete i jazzové muzice. Jen malá poznámka, Miles Davis nikdy free jazz nehrál. To jste si možná spletli s Ornettem Colemanem. Davis free jazz neměl rád, považoval ho za výstřednost a ve své tvorbě se mu vyhnul. Jinak díky za upozornění na tuto nahrávku, zní to fakt dobře, jen bych tomu trochu vytknul málo živelnosti. U mladé kapely bych očekával víc energie.

    • Re: díky (Anonym, 15.02.2018 16:17) Reagovat

      Ahoj, souhlasím. Je to příjemnej poslech. S poslechem jazzu celkem začínám a super je Kamasi Washington. Objevuju ale i dál. Nemáš nějakej tip? Líbí se mi většinou progresivnější jazz s dynamickými bicími. Díky :)

      • Re: díky (Jiří V. Matýsek (autor), 15.02.2018 16:24) Reagovat

        Kamasi Washigton je frajer, o tom žádná. Tipy by se asi našly, třeba Donny McCaslin, případně první deska Blue Apple - Hidden Shore. Ale ono záleží na tom, jestli hledáte něco současného nebo chcete zabrousit i do retra. A co už třeba znáte, posloucháte? Taky se nechám poučit.

        • Re: díky (Anonym, 15.02.2018 19:08) Reagovat

          McCaslin je hodně dobrej, slyšel jsem o něm, ale až teď jsem si ho poslechl, takže díky. Jinak se mi líbí kromě Kamasiho třeba BADBADNOTGOOD, Norah Jones, Kyle Eastwood, Jamie Cullum, Melody Gardot a líbí se mi jak si občas s jazzem potykají i Hugh Laurie, King Krule nebo čeští Fox Territory a Never Sol... Jinak se ale více než o retro pokouším nalézat novější a experimentálnější věci. Rád ale poznávám i klasiku... Rozhled mám nicméně zatím minimální :)

          • Re: díky (Jetřich Tyl, 15.02.2018 23:42) Reagovat

            Ahoj, mne k jazzu privedl Frank Zappa, namatkou jeho Waka Jawaka nebo Grand Wazoo... Vyborny je take basak Davise - Marcus Miller.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass
Rozhovory: Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass Sourozenci Luboš, Pavel a Josef Malinovi a k nim Pavel Peroutka. Tato sestava tvoří bluegrassovou formaci Malina Brothers, která nedávno vydala album "V peřejích". V její diskografii jde o první nahrávku, která stojí na autorském... čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu