shop.musicserver.cz
Kryštof, Jelen, Sebastian, Hodiny, Stadion Evžena Rošického, Strahov, Praha, 16.9.2017

Kryštof si s vysněným stadionem poradil ve velkém stylu

Vydáno: 17.09.2017 09:30 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Na české hudební scéně bylo a je jen velmi málo interpretů, kteří si mohou, respektive mohli troufnout na venkovní koncert pro více než dvacet tisíc lidí. Čerstvě se mezi ně zařadili Kryštof, kteří na pražském Strahově předvedli koncert, za jaký by se nemusela stydět většina zahraničních kapel slavnějších jmen.

Live: Kryštof

místo: Stadion Evžena Rošického, Strahov, Praha
datum: 16. září 2017
support: Hodiny, Sebastian, Jelen
Setlist: Lolita, Každé ráno, Tak pojď hledat břeh, Nesmím zapomenout (mámě), Atentát, Rubikon, Zatančím, Ze scénářů, Vysněnokrajina, Ženy, Křídla z mýdla, Naviděnou, Mou vinou, Invaze, Cesta, Obchodník s deštěm, Tak nějak málo tančím, Inzerát, Šňůry
Přídavky: Ty a já, Srdcebeat, Cosmoshop, Zůstaň tu se mnou
Fotogalerie

Kryštof, stadion Evžena Rošického, Praha, 16. září 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Kryštof ale na Strahov nepřicestoval úplně sám. Hned tři další domácí kapely mu rozehřívaly publikum, což bylo vzhledem k pošmournému a velmi chladnému dni opravdu potřeba. Jako první nastoupili na připravenou scénu pánové ze skupiny Hodiny, kteří působili jako reminiscence svých slavnějších kolegů. Jejich set nebyl ničím zvláštním s výjimkou chvíle, kdy spustili "Stánky" bratří Nedvědů, které si s nimi zazpívalo už poměrně početné obecenstvo. Byl to v podstatě takový symbolický moment, protože letos v srpnu tomu bylo právě deset let, kdy se touto písničkou jejich hostitelé snažili získat publikum na Stodole Michala Tučného.

Ještě o něco méně přitažlivý byli Sebastian. Ani by tak nevadilo, že jejich folk pop hraničí s naivním uměním, ale naživo zpěvák kapely působil jako někdo, kdo by v Hlasu neprošel ani slepými výběry. Na druhou stranu je třeba konstatovat, že většině přítomných to vůbec nevadilo a s kapelou si zazpívali nejednu jejich píseň včetně hitové "Toulavé". Na samotný závěr navíc Sebastian přebrali od vydavatelství platinovou desku, takže slavili vlastně dvojnásobný úspěch.

Jelen, Vizovické Trnkobraní 18-19.8.2017
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Třetí předkapelou byli Jelen, a to už bylo přece jen jiné kafe. Jejich frontman Jindra Polák byl sice kvůli přetrhaným vazům upoutaný na židli, takže měl celý koncert, jak sám poznamenal, na sezení, ale ničemu to nevadilo. Kapela s naprostou samozřejmostí vypálila své největší hity včetně "Co bylo dál", "Magdalény" nebo aktuálního singlu "Domů", který byl naživo opravdu skvělý. S nimi ho zpíval i jejich takřka stálý host, písničkářka Kateřina Marie Tichá. Jelen dokázal rozehřát už chladem se lehce třepající publikum, na které se sem tam snášel z nebe drobný déšť a které mohlo být lehce rozmrzelé z front před stánky s občerstvením s masovějšími produkty.

Kryštof, stadion Evžena Rošického, Praha, 16. září 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Jak Kryštof slíbili, jejich set začal prakticky na čas. V sedm hodin se rozsvítily promítací stěny tvořící prakticky celou hlavní část pódia a na nich začala ve fotkách a videích probíhat historie kapely, která tímto koncertem oslavila čtvrt století své existence. Závěr patřil časosběrnému dokumentu stavby pódia na Strahově a prostřihům do publika. Stejně jako celou kariéru skupiny i sobotní koncert odstartovala "Lolita" - symbolicky poměrně skromně. Richard Krajčo se trošku nečekaně objevil na mole před pódiem vedoucím hluboko do obecenstva a první momenty zpíval pouze za doprovodu akustické kytary. Teprve po čase se přidal i zbytek kapely, což se, bohužel, neobešlo zcela bez technických obtíží, protože byly slyšet především baskytara a bicí. V následující "Každé ráno" ale už problémy s nazvučením zcela vymizely a Kryštof mohl rozjet show, na kterou se jen tak nezapomene.

Kryštof, stadion Evžena Rošického, Praha, 16. září 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Jejím středobodem byla scéna dlouhá přes šedesát metrů nesoucí ozvučení a světelný park, které přicestovaly do Prahy ve dvaceti kamionech z Německa, Francie a Slovenska. Podstatná část koncertu se ovšem odehrávala na předsazeném molu, které bylo rozvětvené do lidí, a členové kapely hojně využívali i lávky táhnoucí se až k postranním tribunám. Svoji sílu začal technický arzenál ukazovat v třetí písničce "Tak pojď hledat břeh", kdy se navíc do diváků rozlétly barevné konfety. Jako by chtěla formace potvrdit svůj částečně ostravský původ, na pestrobarevnosti postavila celý koncert. Každý z návštěvníků u vstupu obdržel náramek, který při "Ze scénářů" ožil a od té doby společně s ostatními na rukách bezmála čtyřiceti tisíc příchozích probarvoval celý prostor stadionu, jak to můžeme vidět například u koncertů Coldplay. Někdy náramky svítily synchronizovaně v jedné nebo dvou barvách, jindy se naopak rozblikaly odlišně, pokaždé však utvářely úchvatnou podívanou. K tomu si připočtěte ještě balóny nad hlavami diváků, další sady konfet, pyrotechnické efekty, výborné projekce a tři zdvihací plošiny na krajích mola. Výsledkem byl koncert, který jiná česká kapela hned tak nepřekoná. Několik menších ohňostrojů během show a jeden velký závěrečný už to jen potvrdily.

Pochopitelně všechno toto by bylo zbytečné, kdyby se s tím nepojila obdobně výborně zvládnutá hudební část. Kryštof se nenechali prostorem zaskočit a předvedli naprosto profesionální a přitom velmi uvolněný výkon, při kterém se na scéně rozhodně neztráceli. Svým příznivcům servírovali především hity, které proložili všemi čtyřmi novinkami z alba "25 (Best Of)", a setlist skládali hlavně pro koncept koncertu takovéhoto rozsahu. Někomu tak sice mohly chybět "Zrcadlení", "Cyráno" nebo "Svědomí", ovšem pravdou je, že s nimi by mohla show ztratit spád, jaký ve výsledku měla.

Kryštof, stadion Evžena Rošického, Praha, 16. září 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Celkovou atmosféru bezesporu podpořilo i to, jak se celá kapela tímto koncertem bavila a jak si ho užívala. Richard Krajčo hned dvě písničky věnoval rodičům, i když těžko říct, proč otcům zrovna "Atentát". Ten a ještě letitý hit "Ženy" odzpíval na tribuně mezi diváky, za což sklidil od publika mimořádný ohlas, obdobně jako dva hosté, které si Kryštof na Strahov přizvali. Tím prvním byl Majk Spirit, jenž si s kapelou střihnul "Zatančím" a k ní přidal ještě jednu vlastní písničku. Petr Janda naopak společně s členy Kryštofu zahrál a zazpíval pouze hity Olympiku - "Okno mé lásky" a "Dej mi víc své lásky" - a pozval lidi na koncert v pražské O2 areně.

Publikum pomocí náramků vtažené více do děje se bavilo přímo královsky a na rozdíl od koncertů některých zahraničních kapel bylo neúnavné, živé a spontánní. S kapelou odzpívalo většinu písniček a v "Cestě" a částečně i v "Křídlech z mýdla" si mohl Richard Krajčo na chvíli odpočinout, protože zpěv obstaralo již zmíněných čtyřicet tisíc hlasů. Většina z nich kvitovala i dva romantické momenty. Při tom prvním došlo na pódiu k žádosti o ruku, což se stává už jakýmsi klišé, a při tom druhém v písni "Ty a já" se nechal Richard Krajčo donést na kole nad publikem ke svojí ženě, políbil ji a zase odjel zpět na scénu. Návštěvníci pak ukázali svoji skutečnou sílu před prvními přídavky. Rachot a aplaus, jaký spustili, byl srovnatelný se závěrečným ohňostrojem.

Kryštof, stadion Evžena Rošického, Praha, 16. září 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Kryštof měli s tímto koncertem před sebou velkou výzvu a tu zvládli na jedničku. Pro české kapely je o dost těžší připravit show takovýchto rozměrů pro jeden nebo dva jedinečné koncerty, než jak tomu je u těch nejlepších koncertních kapel, jakými jsou v posledních letech třeba Take That nebo Muse, kteří si při velkém turné mohou dovolit i nápaditý a výpravný koncept. Přesto do sobotní chladné noci odcházela většina diváků doslova nadšená, což pro havířovskou formaci znamená velký závazek do budoucna. Co dál? Co ještě mohou pokořit? V českých zemích už jim snad nic nezbývá, a znovu tedy vyvstává otázka zahraničí. Nechme se překvapit.

NÁZORY
  • Coldplay (Petr, 17.09.2017 09:59) Reagovat

    Postavit celej koncert na tom,ze víceméně okopíruju show Coldplay mně přijde fakt trošku trapný...

    • Re: Coldplay (Giuseppe , 17.09.2017 12:23) Reagovat

      Souhlas... Naprostá vykradacka včetně toho kdy Coldplay na posledním turné taky nutej lidi skrceni a pak nahoru... Styděl bych se a co teprve ten hroznej zvuk

      • Re: Coldplay (Ma, 17.09.2017 19:01) Reagovat

        Jee, zase trapaci, proč tam chodíte když vás to nebaví? Kolik si myslíte z těch 40 000 lidi vidělo koncert Coldplay? Já ne, a Kryštof byl pro mne obrovským zážitkem. A když je něco dobre, proč to nepřevzít.

      • Re: Coldplay (Adela, 17.09.2017 19:06) Reagovat

        Akorat, ze to "skrcení" rozhodne u Krystofu nebylo poprve. Kdyz chces kritizovat, tak konstruktivne, prosim.

        • Re: Coldplay (Anonym, 17.09.2017 19:38) Reagovat

          Byla jsem na koncertě Coldplay a byl to bezesporu úžasný zážitek a jsem ráda, že něco tak světového mohla předvést i česká kapela. Skrčení dolů a nahoru dělá snad každá 2. česká kapela, protože jak jinak chcete zapojit do koncertu většinu publika. Náramky od Coldplay okopírovali, ale nebyla to krása? Navíc se dá rozsvítit i doma, svítí různými barvami, což náramky od Coldplay opravdu neumí, takže se po koncertě stávají nevyužitelnými. No, mohla bych tady napsat opravdu hodně rozdílů, které tyto dvě kapely na svých koncertech předvedly (ohňostroje, světelná show, pódium, komunikace s publikem....) A navíc, kdo od někoho někdy něco neokopíroval, každý má své idoly, inspiraci... Tak přestaňte pořád něco kritizovat!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)
- Video: Smrtí nic nekončí. V písni "Miluju Tě" na to poukazuje Jelen s legendárním Hradišťanem (17.12.2023 16:36)
- Ewa Farna, Michael Bublé, Mariah Carey... Vánoce promlouvají do českých žebříčků (15.12.2023 08:00)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Video: Sebastian Navrátil + Andrea Bezděková = VSL. Důkazem je klip "Asi jsem blázen" (02.12.2023 12:59)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Ani Viktor Sheen nesesadil Viktora Sheena z čela české albové hitparády (16.11.2023 16:00)
- Rozhovory: Sebastian - Teď to chci zase trochu nakopnout (08.11.2023 08:00)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen Karel Gott AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu