shop.musicserver.cz
Headlineři i černí koně festivalu. Představujeme vám nejzajímavější tipy pro letošní Rock for People

Headlineři i černí koně festivalu. Představujeme vám nejzajímavější tipy pro letošní Rock for People

Vydáno: 03.07.2017 19:13 v sekci Publicistika - Ondřej Hricko a Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Také blížící se letošní ročník hradeckého festivalu Rock for People nabízí dlouhou řadu zvučných i méně známých jmen napříč hudebními žánry. Proto jsme pro vás připravili několik nejzajímavějších tipů z české i zahraničí scény, které byste si neměli nechat ujít.

Hlavní hvězdy

Die Antwoord

Země původu: Jihoafrická republika
Rok založení: 2008
Hrací den: úterý

Jedna z nejbizarnějších skupin na světě Die Antwoord představí svůj šťavnatý rap-rave hned úvodní den festivalu. A co od této šílené dvojice (s Dj God trojice) Yolandi Visser a Ninjy čekat? Své by asi řekli návštěvníci jejich poslední české zastávky v loňském roce ve Žlutých lázní. Ti ostatní si mohou prohlédnou některá videa na YouTube, která naznačují, že zcela nepochybně půjde o jedinečný zážitek.

Die Antwoord vznikli v roce 2008 a jejich domovem není ani Evropa ani USA, ale Jihoafrická republika. Mimo hlavní hudební mainstreamovou scénu se ovšem i tak vydrápali a to hned po vydání debutu "$O$", kde zkombinovali hip-hop a rave. Rukopis téhle skupiny je opravdu nenapodobitelný a mezi rockovějšími formacemi v line-upu půjde o zajímavé vyvrcholení prvního dne.

Paramore

Země původu: USA
Rok založení: 2004
Hrací den: středa

Američané z Tennessee Paramore letos odstartovali novou éru. Do jejich řad se po letech vrátil bubeník a klávesák Zac Farro, který kapelu na konci roku 2011 opustil a společně s kytaristou Taylorem Yorkem a zpěvačkou Hayley Williams natočili nové album, zvukově odlišné od dosavadní tvorby skupiny. Páté album "After Laughter" vyšlo 12. května a namísto teenagerského pop-punku nabízí taneční pop-rock a new wave. Kritiky je ovšem stylová obměna hodnocena kladně. Návštěvníci Rock for People tak budou prostřední festivalový den moci naživo porovnat starší hity jako "Misery Business" či "Decode" s novými peckami "Hard Times" nebo "Told You So".

Evanescence

Země původu: Spojené státy Americké
Rok založení: 1995
Hrací den: čtvrtek

Kdo by neznal jejich megahit "Bring Me To Life", který dodnes brázdí rádia napříč žánry i světadíly. Americká parta tenhle hit natočila v rámci zatím nejúspěšnějšího alba "Fallen" z roku 2003, které je zároveň studiovou prvotinou slavné formace. Evanescence v čele se ikonickou zpěvačkou Amy Lee pak ještě stačili vydat dvě nahrávky "The Open Door" a eponymní "Evanescence" v letech 2006 a 2011. Od té doby se ovšem skupina odmlčela a teprve na podzim 2016 se po několika letech vrátila na pódia, byť jen v rodné Americe. S tím i oznámili připravovaného nástupce šest let starého alba, které by se mělo jmenovat "Synthesis". Zda kapela ve čtvrteční večer zahraje jen výběr svých největších hitů či připraví překvapení v podobě nových skladeb není jasné. Jasné ovšem je, že vidět po letech Evanescence naživo bude stát za to.

Černí koně

Kontrust

Země původu: Rakousko
Rok založení: 2001
Hrací den: úterý

Když crossover, tak pořádný. Z Rakouska se do Hradce Králové přijede podívat jedna z nejšílenějších crossoverových skupin metalové scény. Kontrust totiž ve své hudbě kombinují prvky nu-metalu, devadesátkového crossoveru, ale i tradičního rakouského folku. Dosud vydali čtyři plnohodnotné desky, z nichž poslední "Explositive" je z roku 2014. Na kontě mají hned několik ocenění z rodné země. Velký úspěch zaznamenali i v Holandsku či na polském festivalu Przystanek Woodstock. A zaslouženě, koncerty energií sršící kapely s originálním rukopisem bývají silným zážitkem, na který se dlouho nezapomíná.

The Amazons

Země původu: Anglie
Rok založení: 2014
Hrací den: úterý

Historie britské party z Readingu je zatím velmi krátká, přesto si The Amazons pomalu a jistě budují základnu fanoušků v celé Evropě. Ještě před vydáním eponymního debutu, který vyšel v květnu tohoto roku, zaujali prvními vypuštěnými singly "Junk Food Forever" a "Stay With Me", které si posléze našly cestu i do studiové prvotiny. Indie-rockový kvartet ve složení Matt Thomson, Chris Alderton, Elliot Briggs a Joe Emmett zaujali tradičním zvukem britské rockové scény ignorující trendy posledních let. Na místo kláves a chladného zvuku nabízí klasické složení basa, bicí, kytara a syrový vokál zpěváka Thomsona. The Amazons, to je čerstvá a příjemně zemitá kapela v moři trendových skupin, která by první festivalový den na "KB stagi" mohla patřit k jeho vrcholným momentům.

Slaves

Země původu: Anglie
Rok založení: 2012
Hrací den: středa

Ve středu bude "KB stage" ukrývat další perlu. A to punkové duo Slaves, které patří k nové punkové vlně z britských ostrovů. Tahle šílená dvojka zaujala už porotce renomované ankety "BBC Music Sound Of" v roce 2015, která je vybrala do svého úzkého výběru. Slaves sice anketu nevyhráli, ale posléze vydali velmi úspěšný oceňovaný debut "Are You Satisfied?", který byl kolekcí opravdu bizarních a punkově nespoutaných skladeb ignorujících hranice vkusu a estetiky. Ani následující o rok mladší nahrávka "Take Control" nedopadla špatně, byť kvalit debutu nedosáhla. Jestliže tahle dvojka zní dobře ze studia, věřte, že teprve naživo je to opravdový zážitek. Jejich koncerty jsou explozí energie a nespoutanosti a již nyní patří ke kandidátům na top koncert letošního ročníku RfP.

Eskimo Callboy

Země původu: Německo
Rok založení: 2010
Hrací den: čtvrtek

Máte rádi, když se uřvaný hardcore kříží s trancem, ravem a elektronikou jako takovou? Něco podobného, jako hrají Enter Shikari? Pak si tuhle šestici nesmíte nechat ujít. Mají sice na kontě zatím jen jedno album, ale druhé už je na cestě a kdo byl letos na Nova Rocku potvrdí, že je to naživo setsakra velká divočina. Tohle není kapela, u níž byste někde v poklidu popíjeli pivo. Tady ten zlatavý mok totiž ulpí někomu ve vlasech, protože jakmile uslyšíte, co hrají, vyhodíte kelímek do vzduchu a s bojovým pokřikem na rtu vyrazíte do kotle.

Lower Than Atlantis

Země původu: Anglie
Rok založení: 2007
Hrací den: čtvrtek

Letošní ročník jakoby částečně kopíroval line-up posledního dne německého Rock im Parku, kde v roce 2015 vystoupili jak Slaves, tak Three Days Grace, tak také Lower Than Atlantis. Jejich zpěvák Mike Duce má podobný hlas i skladatelské schopnosti jako u nás o něco málo slavnější Jimmy Eat World a i muzika nemá k autorům "The Middle" příliš daleko. Stačí si poslechnout jejich aktuální počin "Safe In Sound" a bude vám jasné, že u jejich premiérového českého koncertu chcete být. A mimochodem, v prosinci se u nás ukážou znovu. To když jako support předskočí v Lucerna Music Baru Enter Shikari.

Kraftklub

Země původu: Německo
Rok založení: 2009
Hrací den: čtvrtek

My víme, že Foster The People vám kvůli jejich notoricky známému singlu "Pumped Up The Kicks" doporučovat nemusíme. U Kraftklub si ale naopak říkáme, jestli vám je vůbec doporučit chceme. Je to totiž přesně jedna z těch bizarních německých kapel, kterými se u našich sousedů tapetují tamní line-upy festivalů a nad čím Němci s Rakušáky částokrát jásají víc než na Linkin Park nebo Foo Fighters, nad tím našinec bude v hlubokém nepochopení kroutit hlavou. Že hrajou něco mezi indie-rockem, punkem a rapem je asi úplně jedno, tady hrají prim hlavně jejich potrhlé kostýmy a neotřelé vystupování. Jako lakmusový papírek tedy zkuste vycházet z vašich sympatií třeba k Die Antwoord. Máte je rádi? Pak Krafklub nesmíte minout.

Moose Blood

Země původu: Velká Británie
Rok založení: 2012
Hrací den: úterý

Britští Moose Blood patřili k prvním čtyřem jménům, které organizátoři pro letošní ročník potvrdili, pevně tedy doufáme, že jste jejich existenci v line-upu zaznamenali a za toho půl roku si obě jejich desky řádně naposlouchali. Pokud ale ne, tak přinášíme živé svědectví z Nova Rocku, kde před dvěma týdny zahráli: "Je to absolutní bomba!" Máte-li blízko ke kapelám jako Taking Back Sunday, raným Fall Out Boy nebo nejstarším deskám od My Chemical Romance, tak tady neuděláte chybu. Tohle může být váš osobní letošní objev roku.

Česká scéna

the.switch

Rodné město: Praha
Rok založení: 1996
Hrací den: středa

Kapela the.switch založená v roce 1996 v Praze si dala na dlouhou dobu pauzu, aby se v loňském roce se vrátila s inovovaným zvukem, ve skvělé formě a silným materiálem, který představila na eponymní desce nahrané za oceánem ve studio "Robert Lang Studios", kde se jich ujal producent John Goodmanson. Rok starý počin patří k tomu nejlepšímu co skupina vytvořila a návštěvníci Rock for People tak budou moci nový materiál slyšet poprvé naživo na půdě hradeckého festivalu.

Michal Malátný & Kolínský Big Band

Rodné město: Jičín a Kolín
Hrací den: středa

Michal Malátný si společně s Chinaski dal koncertní pauzu, ze které se vrátí až na podzim, kdy je čeká turné po velkých halách, na němž představí svou stále ještě čerstvou novinku "Není nám do pláče". Přes léto se ale rozhodl rozvinout svou lásku k swingu a společně s Kolínským Big Bandem odehrát několik společných vystoupení, z nichž jedno odehrají ve čtvrtek na hlavní "RfP Stagi". Originální spojení odehraje swingové i rock'n'rollové skladby, prvorepublikové a filmové písničky a dojde i na hity Chinaski. Vidět lídra jedné z naší nejúspěšnější skupiny v nezvyklé hudební poloze bude zcela jistě nevšední zážitek, který stojí za návštěvu.

Lenny

Rodné město: Praha
Hrací den: čtvrtek

Rockeři už se možná vztekají, že popová hvězdička nemá na Rock For People co dělat. Vědí však, že kudrnatá držitelka čtyř cen Anděl má ráda Kings Of Leon a tak od nich hraje "Sex On Fire"? A co teprve, když si poslechnete její album "Hearts", kde se to písněmi s rockovým odpichem jen hemží? Nejen návštěvníci nedávné hudební přehlídky na pražském Výstavišti tak mohou potvrdit, že Lenny si s kytarami dobře rozumí. A v Hradci to určitě zase dokáže.

Rattle Bucket

Rodné město: Brno
Hrací den: úterý

Jedni z největších fanoušků festivalu Rock For People jako takového a jeho častí hosté, kapela Rattle Bucket, bohužel končí. Jak moc trvalý jejich rozpad bude, vědí asi jen oni sami, velké rozloučení na hudební přehlídce, která pro ně znamená tolik, že na ní ještě před pár lety vyhrávali ještě před začátkem festivalu před jeho branami pro ty vůbec nejvěrnější, ale proběhne v Hradci Králové hned dvakrát. Tak na ně zajděte. Kdo ví, jestli se vám to ještě někdy poštěstí.


NÁZORY
  • At zijou Mastodon (Magorx, 04.07.2017 23:50) Reagovat

    Dobre vime, jak mate radi Mastodon a proto Vam ho tady nepropagujem, pac treba Moose Blood je fakt kurefsky lepci :-D :-D At zije RfP nebo R.I.P. people??

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock For People oznámil doprovodný program. Vystoupí Cirk La Putyka, Fulu Miziki, Čestmír Strakatý nebo Jindřich Šídlo, nechybí ani legendární AZ kvíz live (16.04.2024 10:56)
- Naživo: Die Antwoord přivezli do Fora Karlín nenápaditou a krátkou show (12.04.2024 20:00)
- Fotogalerie: Jihoafričtí ninjové Die Antwoord zaútočili na Forum Karlín (12.04.2024 18:56)
- Rock for People představuje téměř finální hudební line-up, přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga z legendárních Slayer nebo The Darkness (20.03.2024 16:50)
- Rock For People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka (14.03.2024 08:58)
- Video: Nostrrromö zvou v klipu "Diabolicus" do temných koutů vesmíru (14.02.2024 16:38)
- the.switch vyrazí na klubové turné, doprovodí je Severals (03.02.2024 08:38)
- Rozhovory: the.switch - "Skrytý místa" je prý naše nejlepší album v tom, že se skvěle poslouchá v kuse (08.01.2024 09:00)
- Rock For People v červnu přiveze Yungbluda, The Prodigy, The Offspring, Bring Me The Horizon a desítky dalších světových hvězd (24.12.2023 16:47)
- Recenze: the.switch i na albu "Skrytý místa" zůstávají odvážní (12.12.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu