shop.musicserver.cz
Red Hot Chili Peppers, O2 arena, Praha, 4.9.2016

Hravé papričky v Praze vládly zvukem i obrazem

Vydáno: 05.09.2016 07:11 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: facebook.com/Rockimpark

Legendární crossoveroví pionýři Red Hot Chili Peppers se vrátili do Česka a výsledkem byl mnohem lepší hudební výkon a několik překvapení, aniž by turné k unylé studiové novince vzbuzovalo kdovíjaké naděje. Zvláštní kapitolou byla strhující a do puntíku vylaďená vizualizace koncertu, která brala dech.

Live: Red Hot Chili Peppers

místo: O2 arena, Praha
datum: 4. září 2016
setlist: Intro Jam, Can't Stop, Suck My Kiss, Scar Tissue, Dark Necessities, Parallel Universe. Nobody Weird Like Me, Snow ((Hey Oh)), Go Robot, Californication, What Is Soul? (Funkadelic Cover), Factory Of Faith, Goodbye Angels, This Is Where I Belong (The Kinks Cover) (Josh Solo), Under The Bridge, Sick Love, By The Way Chad & Josh Jam, Dreams Of A Samurai, Give It Away

Po čtyřech letech se do Prahy vrátila legendární kalifornská čtveřice Red Hot Chili Peppers. Na úvod je třeba přiznat, ze navzdory enormnímu zájmu o lístky nevzbuzoval koncert moc pozitivních nadějí. Pánové už mají věk, chybí klíčový muž John Frusciante, koncertní pěvecké (ne)výkony zpěváka Anthonyho Kiedise jsou evergreenem a hlavně, muzikanti přijeli promoval čerstvé, neslané nemastné album "The Getaway".

Red Hot Chili Peppers, O2 Arena, Praha, 4.9.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Kromě posledního bodu, kdy novinka mimo prvního singlu "Dark Necessities" opravdu nabízí už jen jednu pořádnou hitovku "Go Robot", však byla veškerá očekávání obrácena naruby. O2 arenu, kde si právě v těchto dnech autor recenze připomenul soukromé jubileum deseti let od její první návštěvy při show rockerů Pearl Jam, v osm hodin rozduněl rázný a přitom nástrojově maximálně subtilní rock'n'roll dámské dvojice Deap Vally. Sestava, čítající dvě osoby v nejzákladnějším možném obsazení zpěv plus kytara a bicí, předvedla sympaticky plnokrevný výkon a svým dřevním pojetím a obsazením připomněla rané The White Stripes.

Hlavní hvězdy na sebe nechaly čekat nadprůměrnou třičtvrtěhodinu, ovšem stálo to za to. Vynikající nasazení a radost ze hry, stejně jako vypracované postavy zcela vymazávají data narození v občankách členů (legendární basák Flea před přídavkem dokonce předvedl chůzi po rukách, div ne i se saltem). Kytarista Josh Klinghoffer se už v kapele nadobro zabydlel, a i když je i pojetím sól trošku jinak zaměřený než slavný předchůdce (a ani v backvokálech se jeho kultovní fistuli rovnat nemůže), rozhodně je víc než důstojnou náhradou. A zpěvák Anthony určitě nebyl tak tragický, jak se o něm traduje. Koneckonců, nikdy nevynikal rozsahem ani intonací, ale jeho osobitý výraz padne k hudbě skupiny jako prdel na hrnec. Ze sestavy tak už zbývá jen pochválit úspornou a vždy strojově přesnou hru bubeníka Chada Smitha.

Red Hot Chili Peppers, O2 Arena, Praha, 4.9.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
I hudebně to byl netradiční koncert, kdy měla spousta skladeb lehce pozměněná aranžmá, otevíraly nebo zavíraly je hravé instrumentální jámy a i samotný setlist to hlavně svátečním fanouškům nedal lacino a rozhodně nešlo o hit za hitem. Tímto končím hudební shrnutí a přesouvám se na hodnocení vizuální stránky show, protože ta si zaslouží vlastní kapitolu.

Extrémně propracovaná vizualizace začala už odstraněním tradiční hokejové kostky z pod stropu haly, kterou nahradil mohutný obdélník přes půl plochy, složený z pomyslných svícnů zavěšených na špagátech. Ty se sesouvaly v různých formacích a spolu s pestrobarevným svícením tvořily naprosto impozantní scenérie. Zdatně jim sekundovaly variabilní velkoplošné panely, které se měnily podle projekce ze čtyř sloupů přes dva až na celistvý celek.

Red Hot Chili Peppers, O2 Arena, Praha, 4.9.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Samotné projekce střídaly jak post-moderní negativy performance na pódiu, z fleku použitelné jako artové videoklipy, tak různé psychedelické výjevy i striktně dokumentaristický styl zabírající dění na stage. Vrcholem pak byl moment před přídavky, kdy cela hala v duchu zapalovačů dávných let zapnula blesk diody na svých smartphonech a vy jste si pak připadali jako v planetáriu s hvězdami všude, kam se podíváš. Bylo neuvěřitelné, kolik ty malé diody v ohromném množství vyprodukují světla, na některých místech bylo jasno skoro jako v poledne.

Je až překvapující, jak vizuálně vychytané to měla původně avantgardní klubová funky kapela, která chce v první radě bavit sebe i posluchače, nějaké vyšší umění od ní čekat nelze a ani to není žádoucí. A nebyl to v kontextu výše uvedeného jediný prvek večera, který příjemné překvapil. Snad jen trochu čistější zvuk a vyšší pódium, aby kromě projekcí bylo na ploše vidět i samotné hudebníky a není co vytknout.

NÁZORY
  • Ten koncert byl naprosto dokonalej! Na O2 nadstand... (Tomáš, 05.09.2016 10:25) Reagovat

    Ten koncert byl naprosto dokonalej! Na O2 nadstandartní zvuk, skvělý výkony ode všech (Flea a Chad jsou jistota, Anthony byl na své poměry vynikající a Josh je perfektní, už to rozhodně není ten nevýraznej nástupce Johna z doby I´m With You), hitovej setlist a z toho vizuálu jsem měl husinu.
    Btw. hlavní hvězdy na sebe nenechaly čekat třičtvrtěhodinu, ale asi 20 minut, protože již před koncertem byl začátek RHCP ohlášenej na 21. hod.,...

    • Re: Ten koncert byl naprosto dokonalej! Na O2 nadstand... (Anonym, 05.09.2016 11:49) Reagovat

      Líp bych to nenapsal ;-)

  • Anthony (benisippo, 05.09.2016 11:43) Reagovat

    Postrehl nekdo co mel Anthony za problémy? Asi od druhé pisnicky se chytal za usi, porad neco resil s odposlechy, a lital pod podium po kazde druhé pisnicce. Na zaver podle me zkratili pridavek a hned po svem partu mazal do zakulisi, kde gestikuloval palcem dolu... nemate nekdo nejake info? Jinak kytara byla utopena, josh je proste o tridu niz nez John, nektery pisnicky mi prisly dost okradeny, napr scar tissue nebo parallel universe.

    • Re: Anthony (Jenda, 05.09.2016 12:04) Reagovat

      Dle informace od lidi nahore, tak si chodil varit caj. Po svem partu u GIA, tak odchazi vzdycky. Po songu uz nemaji 15 min jam jak s Johnem. A pridavek maji vzdy 2 pisnicky, tak zadne zkraceni a o proti Madarsku, tak bylo vic songu. A kytara dle meho naprosto v poradku od kamaradu jsem slysel nazor, ze naopak dost nahlas :)

    • Re: Anthony (bery, 06.09.2016 13:43) Reagovat

      pravděpodobně byl malinko nachcípanej, poněvadž si odbíhal něco stříkat do krku.
      pak ty plivátka co měl po pódiu nevím jestli to mívá obvykle.
      navíc poslední písničku před přídavkem už nedal závěr.
      jinak paráda, byl jsem nadšenej.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
- Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií (23.04.2024 08:00)
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Video: The Whites Stripes se v klipu "Black Math" noří do světa elektronických součástek (24.04.2023 15:54)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- Pearl Jam oslaví 25. výročí alba "Yield" jeho novým vydáním (01.03.2023 07:56)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park AC/DC Imagine Dragons 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu