shop.musicserver.cz
Lucie, Jasná páka, Korben Dallas, Eden, Praha, 1.7.2016

Rozpačitá oslava třicetin Lucie v Edenu očekávání nenaplnila

Vydáno: 02.07.2016 13:32 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

Že se třicetiny neslaví zrovna lehce, vám potvrdí každý, kdo už si sám před sebou musel přiznat, že ty nejlepší roky má nejspíš za sebou. V případě tak věhlasné kapely, jakou Lucie bezesporu je, by však na místě měla být bezbřehá euforie z toho, že se to podařilo dotáhnout tak daleko. Jenže...

Live: Lucie

místo: Eden, Praha
datum: 1. července 2016
support: Jasná páka, Korben Dallas
Fotogalerie

Lucie, Praha, Eden, 1.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Jeden z největších koncertů české kapely v naší historii sliboval velkolepou show plnou ohromujících zážitků. Jenže když si návštěvník sesumíruje všechna pozitiva a negativa pátečního večera, vyjde mu z toho vlastně poměrně smutný příběh. Není to přitom o nějakém zaujetí, na jiném místě na internetu si můžete přečíst nadšený report z minulého turné, jehož zastávka v Ostravě se tak vyvedla, že následné repete na festivalu Rock for People absolvoval pisatel o pár dní později s velkou chutí. Jenže i když tehdy často zmiňovaná chybějící chemie mezi muzikanty coby jediný zádrhel na tom aktuálním turné byla, o pozvedávání obočí jaksi nebyla nouze.

Začalo to už u předkapel Korben Dallas a Jasné páky, při nichž ještě velká část obecenstva stála před halou a mnozí se díky pomalému odbavování návštěvníků měli problém dostat dovnitř i poté, co kvarteto David Koller, Robert Kodym, P.B.Ch. a Michal Dvořák odstartovalo vystoupení písní "Rouháš se bohům".

Lucie, Praha, Eden, 1.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Scéna byla vpravdě obrovská a klasická čtveřice, doplněná o perkusionistku, bubeníka Adama Kollera, Lenku Dusilovou jakožto vokalistku a místy se zjevující smyčcové těleso, se na ní rozhodně před třemi pohyblivými obrazovkami netísnila.

Slova "obrovská" a "show" už však do jedné věty vměstnat nelze. Pár plamenů v duu "Dotknu se ohně" a "Oheň", v nichž se oba zpěváci tradičně opřeli do komunistů, pravicových extrémistů a nácků, a výbuch konfet v závěrečném "Medvídkovi" bylo na bezmála dvouhodinový koncert s ne zrovna ideálním zvukem trochu málo.

Lucie, Praha, Eden, 1.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Kam se poděly všechny ty výsuvné plošiny a rameno vyvážející Kollera i s bicími nad hlavy diváků z minulého turné? Proč se nikdo neobtěžoval s pořádnými projekcemi a místo nich diváci sledovali v lepším případě archivní videoklipy, v tom horším abstraktní, nicneříkající obrazce? A co bolelo většinu diváků v zadní části haly asi nejvíce - proč na těch dvou bočních obrazovkách, na které už tak šlo zdáli špatně vidět, nebylo pořádně snímáno dění na pódiu a obraz na nich byl velkou část večera buď příliš tmavý a rozmazaný, nebo na něm dokonce běžely reklamy na ČEZ? Není divu, že ochozy, na něž by se ještě pár tisícovek fanoušků vešlo, k atmosféře koncertu příliš nepřispěly. Na tomto místě tak nezbývá než pořadatelům poděkovat, že novináři dostali lístek na stání, kde si mohli koncert přece jen užít o něco více.

Pokud z předchozích řádků dosud vyplývalo, že zklamání bylo způsobeno nedostatkem potěchy pro oči, pak je na místě dodat, že jen tím to zcela určitě nebylo. Uši totiž trpěly hned ve druhé písni, kdy se odporoučely mikrofony a Lucie zahrála celou skladbu jen instrumentálně. Pak se z pódia odporoučela a dlouhých deset minut se nic nedělo. Na technický laps, který fanoušci kapele zoufale signalizovali překříženými dlaněmi a palci dolů, se s následnými hity "Zkamenělý dítě", "Utíkej" a "Troubit na trumpety by se nám líbilo" s trojitým sólem na bicí i perkuse snažilo obecenstvo rychle zapomenout. Jenže pak si kapela na pódium pozvala bývalé členy - Michala Penka, Tomáše Waschingera a Petra France - a místo aby skladby "Lucie" a "Šrouby do hlavy" patřily k vrcholům celého koncertu, zařadily se opět k negativům. Mikrofon Michala Penka totiž opět nebylo téměř vůbec slyšet, a tak jsme si mohli jeho pěveckou formu jen domýšlet.

Lucie, Praha, Eden, 1.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Škatulata oproti minulému turné zamíchala i setlistem, takže se musely odporoučet například "Srdce", "Noc", exotická "Kengi" a další. A je to rozhodně škoda, protože tím, jak většinu písní odzpíval Koller, ztrácel večer na pestrosti. Nic proti němu, zpíval samozřejmě výborně, byly to ale skladby zpívané charismatickým vokálem Roberta Kodyma, které se staraly o tu pravou rockovou šťavnatost a určitě spoustu lidí zamrzelo, že se mu dostalo tak málo příležitostí, aby své umění prodal. Po hitech "Amerika" a "Chci zas v tobě spát" se nakonec zase dočkal, jeho mluvený projev před písní "Panic" v přídavcích ale asi vyrazil dech každému. I fanoušci Wanastovek vědí, že jeho proslovy na koncertech bývaly kolikrát na hraně a jestli v nich někdy byl nějaký vtip nebo nadsázka, ví asi Kodym nejlépe sám. Označit ale tisíce lidí, kteří si koupili ne zrovna laciné lístky, za "tupá, deprimovaná hovada" bylo ale i s odkazem na Cimrmana hodně přes čáru.

Je to až zarážející, kolik věcí se Lucii v Edenu nepovedlo. A i když jim člověk ze srdce přeje tu radost z toho, že k sobě po letech zase našli cestu, opět koncertují a dokonce pracují i na novém materiálu, nadšení z jejich pražského vystoupení se ne a ne dostavit. Dojem ze zahrání spousty hitů v čele s vydařenou "Laurou" a nezbytná nostalgie s tím spojená tak bohužel nepřeváží zmíněná negativa. Skvělé turné z roku 2014 zůstává nepřekonáno.

NÁZORY
  • Asi jsme byli na stejném koncertu, ale... (Petr F!, 02.07.2016 14:15) Reagovat

    Hláška "tupá, deprimovaná hovada" byla nejnápaditější část koncertu. Vždyť to byl vtip, trochu nadhledu tyve..;)

  • Citovat pred pisni text z divadelni hry ceskeho kl... (anonym, 02.07.2016 14:57) Reagovat

    Citovat pred pisni text z divadelni hry ceskeho klasika,kteremu tuto pisen Robert Kodym po jejim zaveru venoval,me neprislo pres caru.Ta citace byla pouzita ve stejnem kontextu jak v te divadelni hre.Tam je tento text take adresovan publiku.Myslim,ze v celem kontextu ta hlaska byla pouzita velmi vtipne a hodila se do dane situace.

    A ze vetsina lidi prijde az tesne pred zacatkem vystoupeni Lucie a pak se divi,ze stoji v zacpe u vchodu a nemuze se dostat na plochu,neni chyba poradatele ani kapely.Stadion byl otevreny od 16:15.ja jsem prisel v cca 18 a v klidu jsem za 10 minut obesel cely stadion k zadnimu vchodu,prosel kontrolou a vybralsi na plose misto,kde byl cely koncert vyborny zvuk.Az na ten technicky problem pro Vona rika jo.Ale to se muze stat i zahranicnim svetovym megahvezdam.


  • 50 na 50 (Zbyněk, 02.07.2016 14:58) Reagovat

    Přesně tak ta Kodymova hláška byla fór. Jinak pro mě osobně koncert měl dvě části. Začátek tragédie. Podle mě dost špatně vybranej otvírák, jako Rouháš se bohum je super song, ale ne na začátek. Tam to měli rozbít nejakou peckou, která by lidi dostala do varu hned od začátku a při druhe se posr.. defintivně, když vypadli mikrofony. Navíc ozvučení fakt nic moc. To, že na koncertě nebylo moc ohnů, konfet a jiných kravin mi je u pr..., já šel na strhující hudbu. Ta se dostavila až v druhé polovině koncertu, začali se hrát pecky tipy Oheň, Amerika, Dotknu se ohně, Chci zas v tobě spát a publikum šílelo, takže super. Peněz nelituju a to, že jsem viděl Lucii live taky ne. Upřímně si myslím, ale že odehráli lepší koncert a sami si toho jsou jistě vědomi.

    • Re: 50 na 50 (Fanda, 02.07.2016 15:34) Reagovat

      Naprostej souhlas s otvírákem. "Rouháš se se bohům" je nádherná písnička a díky za ní, ale na úvod bych ji nedával.

  • no.. (amos, 02.07.2016 15:23) Reagovat

    Další z fosilií, které si myslí, že jsou furt aktuální a ne a ne to zabalit. Vždyť už nejlepší předvedli, tak proč to znásilňovat dál? Už to fakt není hezký. Jo, aha, už chápu, prachy docházejí, pojďme tu naši zchudlou starou krávu jménem Lucie ještě podojit...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Korben Dallas vydávají (rockovou) desku "Pohyb" (22.02.2024 15:55)
- Video: Korben Dallas se energickým klipem ke vztahové písni "Vyčítáš" vracejí do rockových vod (09.02.2024 14:11)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Jasná Páka a Hudba Praha oslaví v Lucerně nedožité sedmdesátiny Michala Ambrože (27.11.2023 14:19)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park U2 Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu