Do první desítky amerických singlů se dostaly Rihanna a Ellie Goulding

12.02.2015 21:40 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

"FourFiveSeconds" Rihanny, Westa a McCartneyho se ve třetím týdnu v hitparádě dostal na šesté místo, Ellie Goulding se s "Love Me Like You Do" posunula na devítku. Prvenství udržel Mark Ronson, Ed Sheeran ale doháněl. V deskách přidala 11. vítězný týden Taylor Swift před kompilací "Now!" a debutem Fifth Harmony.
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
© facebook interpreta
SINGLY - Kolik týdnů už "Uptown Funk" vede? Šest. Nějaké nové rekordy? Ano. Protože simultánně dominuje rádiím, streamům i downloadům už potřetí, překonal tak předchozí rekord svůj a Meghan Trainor. Šest týdnů na celkovém #1 je jinak dosavadním maximem Bruna Marse, který tam tak dlouho pobyl i s "Locked Out Of Heaven".

Přidá Mark Ronson další vítězný týden? Asi ještě ano, i když skladba ztratila 15 % celkového výkonu, naopak Ed Sheeran si s "Thinking Out Loud" o třináct procent polepšil a ještě příští týden využije boost z cen Grammy. Vystoupení na ceremoniálu může pomoct i Hozierovi.

Za stupněmi vítězů se už pozice měnily, Maroon 5 si s "Sugar" polepšili na čtyřku na úkor Taylor Swift. Na šestce pak najdeme Rihannu. Skladba s Kanyem Westem a Paulem McCartneym "FourFiveSeconds" se do Top 10 dostala za tři týdny.

O třetinu si polepšila v downloadech (na 181 tisíc) i rádiích a o 830 % ve streamech jako Streaming Gainer, ještě větší celkový nárust ale může přijít příští týden. Ceny Grammy se totiž vysílají v neděli večer, digitální trh tak měl jen pár desítek minut do uzavření čísel pro aktuální Billboard týden.

Pokud bych nebrali v potaz The Beatles, McCartney jako sólista překonal rekord v pauze mezi výskyty v Top 10. Naposledy tak vysoko totiž byl před 29 lety se "Spies Like Us", čímž překonal o něco kratší čekací interval Santany ("Black Magic Woman" => "Smooth").

Absolutní rekordman je Otis Redding, ten se však na skladbě Jay-Zho a Kanyeho Westa "Otis" objevil až po smrti. Jinak by ale čekal na umístění v první desítce 43 let. Pro Rihannu to už je dvacátý šestý Top 10 hit, pro Kanyeho patnáctý. McCartney jich nyní má 23 a dalších 34 s Beatles.

Rihanna odsunula v pozicích Meghan Trainor a Sama Smithe a za nimi na devítce nově najdeme Ellie Goulding. "Love Me Like You Do" z "Padesáti odstínů šedi" se tak týden před premiérou filmu stal zpěvaččiným druhým Top 10 singlem. "Lights" v roce 2012 dosáhlo stříbra.

Do Top 40 se ještě díky Super Bowlu dostala Missy Elliott s "Work It" a "Get Ur Freak On". Nejvyšší novinku měl Big Sean, "Blessings" s Drakem odstarovalo na padesát čtyřce dva týdny před vydáním alba "Dark Sky Paradise".

    Top 10 - singly:
  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  2. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  3. Hozier - Take Me To Church
  4. Maroon 5 - Sugar
  5. Taylor Swift - Blank Space
  6. Rihanna feat. Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
  7. Meghan Trainor - Lips Are Movin
  8. Sam Smith - I'm Not The Only One
  9. Ellie Goulding - Love Me Like You Do
  10. Taylor Swift - Shake It Off

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Taylor Swift - 1989
© facebook interpreta
DESKY - Jedenáctým týdnem ve vedení vyrovnala Taylor Swift s "1989" osobní rekord "Fearless". Na možný dvanáctý týden si ale musí počkat, viz poslední odstavec. V tomto týdnu to ale bylo těsné, 108 tisíc jednotek bylo jen o devět tisíc více než u 53. vydání "Now That's What I Call Music!" výběru.

Na trojce a čtyřce se seřadily dvě vedoucí anglické osobnosti Ed Sheeran a Sam Smith. Paradoxně ten, který v Grammy vyšel naprázdno, byl úspěšnější. Čtyři ceny však Smithovi můžou pomoct ještě příští týden.

Dívčí kapela vzniklá v americkém "X Faktoru" Fifth Harmony se s první LP deskou umístila na pětce s 80 tisíci jednotek. V první desítce pak debutovaly ještě mnohem starší ročníky, Bob Dylan s "Shadows In The Night" a Diana Krall s "Wallflower". U obou se jedná o alba předělávek. Na čtrnáctce pak skončil rapper Kid Ink s třetí nahrávkou "Full Speed".

Příští týden se bude nést v odstínech šedi. Povedený "Fifty Shades Of Grey" soundtrack má na start na zlatu. Mohl by se přiblížit k 200 tisícům jednotek. Ohrozit jej však může Sam Smith, pokud by si po Grammy všichni chtěli "In The Lonely Hour" dokoupit.

UPDATE: Drake vydal nečekaně album "If You're Reading This It's Too Late" a to míří k půl milionu.

    Top 10 - alba:
  1. Taylor Swift - 1989 (108 tisíc jednotek, +7 %)
  2.  N Různí - Now That's What I Call Music! 53 (99)
  3. Ed Sheeran - X (97, +47 %)
  4. Sam Smith - In The Lonely Hour (86, +44 %)
  5.  N Fifth Harmony - Reflection (80)
  6. Meghan Trainor - Title (59, -13 %)
  7.  N Bob Dylan - Shadows In The Night (50)
  8. Nicki Minaj - The Pinkprint (48, -2 %)
  9. Maroon 5 - V (47, +10 %)
  10.  N Diana Krall - Wallflower (44)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY