shop.musicserver.cz
Smashing Pumkpins - Monuments To An Elegy

Smashing Pumkpins na "Monuments To An Elegy" brzdí Corganovy divné choutky

Vydáno: 20.04.2015 19:30 v sekci Recenze - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Smashing Pumkins, jejichž název v posledních letech slouží spíše jako krycí jméno projektu na realizaci velikášství Billyho Corgana, přidali do diskografie nový kousek s názvem "Monuments To An Elegy". Po albu "Oceania" z roku 2012 se jedná o druhou část zamýšlené trilogie, čestné místo v archivu ale nevyfasuje.

6/10

Smashing Pumkpins - Monuments To An Elegy

Vydáno: 15.12.2014
Celkový čas: 32:42

Skladby: Tiberius, Being Beige, Anaise!, One and All (We Are), Run2Me, Drum + Fire, Monuments, Dorian, Anti-Hero

Vydavatel: Mystic Production

O Billym Corganovi je známo, že se nevyznačuje zrovna největší soudržností, pokud jde o spoluhráče, kterými se obklopuje. Potvrzuje tím to, o čem si už dávno štěbetají vrabci na střeše - je to divnej patron. K jeho štěstí mu však móresy většinou procházely (nepočítaje přešlap v podobě comebackového alba "Zeitgeist"). Přeci jen fanouškům jde především o muziku a té uznání hodné mají Smashing Pumpkins víc než dost. Díky charakteristickému zvuku se jim podařilo vykročit ze zástupu grungeových kapel už v období svých začátků a z nabytého renomé těží do nynějška, dlouho poté, co z původní sestavy zůstal pouze strejda Billy. V případě "Monuments To An Elegy" je tomu nejinak.

Osobně mám s Monumenty tak trochu kříž. Poprvé jsem je slyšela těsně po vydání, a kdybych se měla řídit prvním dojmem, byla by tahle recenze nejspíš mnohem smířlivější. K novince jsem přistupovala coby fanoušek vybraných dýňových songů, nikoli diskografie jako celku. Na druhou stranu čím vlažnější mám vztah ke Smashing Pumpkins obecně, tím hlouběji se mi vryl pod kůži ten výběr z nich. První kontakt s "Monuments To An Elegy" ve mně proto vzbudil nostalgii a pocit relativně příjemného překvapení. Pravda totiž je, že album čerpá z klasických hitů formace hodně. Při druhém, třetím a dalším poslechu se však bublina začala rychle rozpadat.

Album vyšlo v době, kdy z oficiálních členů Smashing Pumpkins kromě Corgana zbyl pouze jeden další, a to kytarista Jeff Schroeder, přesto se dočkáme zajímavých interakcí. Ruku k dílu totiž poměrně překvapivě přidal bubeník Tommy Lee (Mötley Crüe), který přijal pozvání a nahrál bicí u všech devíti písniček. Billy nečekanou spolupráci komentoval tak, že desce pomohla získat ten správný epický rozměr, a Leeho muzikantské umění přirovnal k Johnu Bonhamovi z Led Zeppelin. Nic proti Tommymu, ale to si zas někdo neviděl do pusy, protože na hosta zbyla spíše role posluhovače. A vůbec, hovořit o nějaké epické stránce tady jaksi není na místě.

Monumenty, to je devět rychlovek, z nichž pouze jediná o fous přesahuje čtyři minuty. Celkový hrací čas dvaatřicet minut je pak v porovnání s dvojnásobně dlouhou "Oceanií" radikálním zkrácením a neumožňuje skladovat na albu žádný hudební odpad. Corgan tam však umístil hned několik radioaktivních kontejnerů. Vezmeme-li to od konce, největší pohromou je závěrečná úchylárna "Anti-Hero". Slyšet Billyho jeho pověstným lehce umečeným hlasem pět "Never been kissed by a girl like you (...) Love me baby, love me true, ooh", to vážně nechcete. O něco méně bolí dvě porce cukrové vaty "Run2Me" a "Anaise!".

Separujeme-li tyto tři ostudné tracky od zbytku tracklistu, zůstane nám chatrné torzo Smashing Pumpkins, které sice připomíná SPčka tak, jak si je posluchač pamatuje, oproti devadesátkové tvorbě jim však chybí šmrnc a typická syrovost. Jako by se Corgan chtěl ohřát v domácnostech popově orientované populace, nebo s věkem ztratil koule.

Jakkoli někomu svého času "Adore" nelezla do uší, nedala se jí upřít určitá drzá divnost, navzdory svým nedokonalostem tak měla svůj půvab a místo na světě. Monumenty s odstupem sedmnácti let však znějí poplatně a prázdně. Corgan ještě před vydáním alba uvedl, že chce udělat výrazně kytarovou nahrávku, struny však ve výsledku nejsou zdaleka nosným pilířem, a pokud jde o použité elektronické prvky, člověk by čekal něco současnějšího a sofistikovanějšího. Jestli stojí za to vrátit se alespoň k něčemu z desky, je to úvodní skladba "Tiberius", sedmička "Monuments" a retro věc "Dorian", kterou by si z fleku mohli nárokovat Depeche Mode. Není to ale trochu málo?

NÁZORY
  • ff (john, 21.04.2015 13:01) Reagovat

    Len malý dotaz.Trochu oneskorená recenzia je slabé slovo. Súhlasím s recenziou, ale snáď by si zaslúpžili aspoň 7/10. Billy a spolu sú znovu vo forme.

    • Re: ff (john, 21.04.2015 13:02) Reagovat

      Mohli by ste tu zaviesť editovanie.človek vy rýchlosti narobí preklepy.

  • Vývoj (Dav, 21.04.2015 22:18) Reagovat

    Problém recenzentky je, že očekává od SP další Siamese Dream nebo Mellon Collie. Její škoda. Billy nechce točit desky jako před 20 lety... a je to dobře. Už zmiňované Adore znělo jinak a jaká je to skvělá deska. Stejně tak jeho sólovka. Billy se snaží o vývoj, a i když to třeba každému nesedí, pořád lepší než se dokola vykrádat. Za mě 8/10.

  • Ten (poink, 22.04.2015 09:18) Reagovat

    předsudek o Corganovi byl vtipný před patnácti lety. A pokud někdo
    přistupuje k hodnocení desky obrněn bulvárem a hned v první větě se tím
    nezapomene pochlubit, měl by recenzi přenechat kolegovi, který rozumí
    hlavně hudbě, což je vlastně nemožné.

  • SP (Martin, 26.06.2016 14:47) Reagovat

    Jsem velký fanoušek SP už asi od 15, ale tohle nejsou SP. SP skončili s Machinou. To je ještě dobrá deska.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins (30.04.2024 08:00)
- Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří (27.04.2024 17:00)
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- The Smashing Pumpkins přijedou v červenci do Prahy (18.12.2023 11:13)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Beyoncé Bono Rush Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu