Cena kritiků příštích Brit Awards zná svého vítěze. Je jím písničkář James Bay

04.12.2014 13:43 - Josef Martínek | foto: Republic Records

Ani letošní závěr roku se neobejde bez nejrůznějších výročních žebříčků a také prognóz, kdo udělá díru do světa v roce příštím. Zatímco anketa BBC Sound Of 2015 před nedávnem zveřejnila patnáct kandidátů na vítězství, majitel ceny kritiky, udělované každoročně v rámci Brit Awards, už je znám. Stal se jím písničkář James Bay, který aktuálně boduje s novým singlem "Hold Back The River".

Skladba ze stejnojmenného EP se probojovala na osmnácté místo ostrovního singlového žebříčku a začíná pomalu pronikat i mimo Británii. Debutové album třiadvacetiletého muzikanta, který začal hrát na kytaru v jedenácti letech, vyjde v březnu 2015 a už nyní bude díky pozornosti kritiků patřit k nejočekávanějším debutům roku. Bay navíc nechybí ani na seznamu nominovaných zmíněného klání BBC Sound Of 2015.

Cena kritiků je určena interpretům, kteří v následujícím roce vydají svou první řadovou desku. Většinou se ve své předpovědi nemýlí a její vítěz má cestu k úspěšné kariéře otevřené dokořán. To potvrdil nejen poslední ročník, v němž uspěl Sam Smith, jehož prvotina "In The Lonely Hour" v Británii patří k nejprodávanějším deskám roku, ale i ty předcházející - jména jako Tom Odell, Emeli Sandé, Jessie J, Ellie Goulding, Florence + The Machine či Adele hovoří za vše.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY