shop.musicserver.cz
Pohled do britských hitparád platných od 15. ledna 2016

Britské žebříčky dle očekáváni uctily památku Davida Bowieho

Vydáno: 17.01.2016 13:41 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Zatímco po Vánocích už není vidu ani slechu, celosvětový zármutek nad smrtí Davida Bowieho se dle očekávání podepsal i na britských hitparádách. I přes dominanci Justina Biebera trčí skrze přední singlovou třicítku rudá kštice Ziggyho a překvapením není ani triumf desky "Blackstar" nabité labutími písněmi.

Justin Bieber
© rollingstone.com
SINGLY - Na horní příčky singlů si Adele s hattrickovým Justinem Bieberem nenechají sáhnout, i přes to je v nejlepší padesátce rovnou osm záblesků z minulosti v podobě skladeb "Heroes", "Life On Mars?" či "Starman" z repertoáru zesnulého všestranného umělce. Zatvrzelí odpůrci Justina Biebera již několik týdnů pravděpodobně skřípou zuby. V předchozím týdnu se mu podařilo ovládnout tři po sobě jdoucí nejvyšší pozice, což je něco, k čemu za šedesát tři let v britské hudební historii nedošlo. "Love Yourself" je stejně jako minulý týden zlatá. "Sorry" spolu s "What Do You Mean?" ustoupily "Stitches" z debutového alba sedmnáctiletého Kanaďana Shawna Mendese. I tak však horní čtyřce jasně dominuje Kanaďan starší.

Davy mručí a vidí zdroj jeho úspěchu ve streamování. To však nic nemění na faktu, že Justin Bieber zvládá kralovat nejen modernímu digitalizovanému trhu, ale také tomu tradičnímu. K tomu, aby dosáhl tak přesvědčivého vedení, jakého jsme svědky již několik týdnů, musí být hudebník schopen ovládnout jak prodeje, tak online streamování. Nikomu se to v současné době nedaří tolik jako právě jemu. I proto se nesmazatelně zapisuje do žebříčků i tento týden.

Jak už jsme zmínili, do hitparády se začínají pomalu, ale jistě vkrádat záblesky novoty. Shawna Mendese, kluka z plakátu moderních popových hitů, a jeho "Stitches" jsme poprvé zahlédli v loňském roce a současná druhá pozice je nejvyšší, které kdy dosáhl. Sigala a Bryn Christopher si od minulého týdne o něco polepšili a na pátém místě tak přeskakují kluky z One Direction, kteří se pozvolna opět derou do čela žebříčku, tentokrát se singlem "History". Na osmé místo se propadla Adele. "Hello", záležitost ohlašující její mohutný návrat, se v hitparádě pohybuje dvanáct týdnů a většinu z nich strávila na stupních vítězů.

Z hlubin se v posledních týdnech vynořují 99 Souls se svým mixem "Girl Is Mine". Singl, který debutoval na Soundcloudu, je chytlavou r'n'b směskou. Na své si přijdou příznivci Destiny’s Child i Brandy, neboť právě jejich skladby daly vzniknout "Girl Is Mine". Do horní desítky se britské house uskupení nenápadně probojovalo skrze vánoční období a tento týden poskočilo na příčku devátou, kde je následováno Coldplay.

Hned na dvanáctém místě se nám připomíná s hymnou ztracených teen duší David Bowie. "Heroes" jsou posléze následovány singlem "Life On Mars?", který truchlící fanoušci vyhoupli na místo šestnácté. Čím hlouběji se propracováváme hitparádou, tím častěji se setkáváme s tím nejhranějším z Bowieho minulosti. Červené boty si tak pro tento týden obujeme u dvacáté třetí příčky s "Let’s Dance" a intergalaktickou "Space Oddity" proplujeme na místě dvacátém čtvrtém.

    Top 10 - singly:
  1. Justin Bieber - Love Yourself
  2. Shawn Mendes - Stitches
  3. Justin Bieber - Sorry
  4. Justin Bieber - What Do You Mean?
  5. Sigala & Bryn Christopher - Sweet Lovin'
  6. One Direction - History
  7. Grace & G-Eazy - You Don't Own Me
  8. Adele - Hello
  9. 99 Souls - Girl Is Mine
  10. Coldplay - Adventure Of A Lifetime

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

David Bowie - Blackstar
© facebook interpreta
DESKY - Přehled nejprodávanějších alb se nenechal zahanbit a bere na sebe tento týden podobu nástěnné malby Davida Bowieho, ke které chodí každý den vzpomínat desítky i stovky fanoušků. Nejúspěšnější deskou se stala rozlučková "Blackstar", která svou sužující a mrazivou atmosférou ve spojitosti se zpěvákovým úmrtím zanechala mnohé beze slov. V horních dvaceti pěti příčkách má tento androgynní všeuměl dalších sedm desek, u kterých se dá očekávat, že v několika následujících týdnech ustoupí do pozadí, jako tomu u tak výjimečných situací bývá. Z této konkurence vyšla Adele jako poražená, padá i za Elvise Presleyho a usidluje se na bronzovém stupni.

Justin Bieber ovládl singlové hitparády a v žebříčku desek si také nevede zle. "Purpose" už zažilo časy medailové, tentokrát je to pro čtvrté studiové album jednadvacetiletého Kanaďana místo čtvrté. Na pětku se skrze prodeje dostala výběrovka Davida Bowieho, jež je následována chaotickým i klidným Jamesem Bayem. Jak naznačuje název desky zpěvačky na dalším stupínku, smích a pláč se v životě Jess Glynne mísí. Zda v souvislosti s umístěním v britském žebříčku, nevíme. Ze čtvrté příčky tentokrát padá na sedmou. Drobný pokles zažili i One Direction na devítce. Vrchní singlovou i albovou desítku uzavírají Coldplay.

Hned za nimi se umístila další Bowieho výběrovka, tentokrát z let 1969 - 1974, na které najdeme nejohranější záležitosti typu "Space Oddity", "Starman" či "John I’m Only Dancing". Je tedy logické, že právě některé z těchto skladeb zabodovaly i v hitparádě singlů. Jak už bylo zmíněno, první padesátka je protkaná dvanácti upomínkovými alby. Mezi ně se však stihl vtěsnat další památkový kousek, a to "Back To Black" Amy Winehouse. Situace na obou stranách byla pro tento týden ryze sentimentální, otázkou tedy zůstává, jak dlouho se tento pocit v žebříčku zdrží.

    Top 10 - alba:
  1. N David Bowie - Blackstar
  2. Elvis Presley - If I Can Dream
  3. Adele - 25
  4. Justin Bieber - Purpose
  5. David Bowie - Nothing Has Changed - The Very Best Of
  6. James Bay - Chaos And The Calm
  7. Jess Glynne - I Cry When I Laugh
  8. Little Mix - Get Weird
  9. One Direction - Made In The AM
  10. Coldplay - A Head Full Of Dreams

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Maroon 5 & spol. museli na Prague Rocks bojovat s deštěm i časem (22.06.2023 16:00)
- Fotogalerie: Prague Rocks ovládli Maroon 5 a Gwen Stefani (22.06.2023 11:54)
- Video: Adele vyrazila s Jamesem Cordenem na poslední Carpool Karaoke (04.05.2023 17:00)
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Konec královny srdceryvných balad? Nové album zamilované Adele prý bude povznášející a pozitivní (11.04.2023 10:55)
- Justin Bieber zrušil turné včetně koncertu v Praze (01.03.2023 21:14)
- K hvězdnému line-upu festivalu Prague Rocks se připojují Rag'n'Bone Man a James Bay (27.02.2023 16:35)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Audio: Spoon předělali Bowieho "I Can't Give Everything Away" do podoby křehké klavírní skladby (10.01.2023 16:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu