shop.musicserver.cz
Napoleona - Rádiové playlisty jsou odrazem naší společnosti

Napoleona - Rádiové playlisty jsou odrazem naší společnosti

Vydáno: 21.11.2014 08:00 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Na kontě má zatím jediný singl, přesto už dvoučlenný popový projekt Napoleona spřádá plány do budoucna. "Album bychom rádi dokončili do konce příštího roku," říkají Pepa Bolan a Klára Gajová. V našem rozhovoru jsme se dále bavili o rádiích, domovských kapelách Mandrage a K2 nebo internetové cenzuře.

Co vás vedlo k založení projektu Napoleona? Chtěli jste si odpočinout od vlastních projektů a zkusit trochu jiný styl?

Pepa Bolan (dále jen Pepa): Odpočinout ani ne. Hraní s Mandrage mě stále moc baví, protože ta kapela je progresivní a společnými silami jsme ji vyhrabali z hospod do první ligy. Důvodů je u mě asi trochu víc a není jednoduché je všechny jednotně konkretizovat. Vyzkoušet si něco jiného je samozřejmě jeden z nich. Každý člověk má asi nějaké životní touhy, které jsou hnacím motorem pro to, abychom mohli být v životě šťastní. Jsou lidé, u kterých se touha zasekla na základních životních potřebách, jako jsou bydlení, jídlo a sex. Já bych se nerad zasekl u toho, že jsem pouze aktivní kytarista Mandrage. I kdyby měla být Napoleona zcela nesmyslným projektem, který nikoho nebude zajímat, určitě budu žít šťastněji, když vím, že jsem si to alespoň zkusil.

Klára Gajová (dále jen Klára): Pro mě je už od dětství muzika smyslem života, takže bych jí ráda věnovala každou volnou chvíli. S tím také souvisí touha zkusit si něco nového, jiného, než co jsem dělala doposud v K2. Já vždycky toužila zpívat v různých polohách, ale v téhle, myslím, dokážu mnohem lépe vyjadřovat emoce a to mě baví.

Napoleona
© archiv skupiny
Co vás jako dvojici vůbec svedlo dohromady? Vaše kapely totiž hrají dost rozdílnou hudbu a málokdo by čekal, že se spojíte zrovna vy dva.

Klára: Že se naše kapely stylově rozcházejí, žádnou překážkou není. Možná je to i výhoda a určitě by postrádalo smysl dělat stejnou muziku jako v našich domácích skupinách. Sedli jsme si jak v názorech na muziku, tak jako lidi, to bylo zásadní a víc jsme neřešili.

Pepa: Mě moc nebaví zpěvačky, které mají nutkavou potřebu všem dokazovat, jak umí zpívat, a celkový pocit, který jde z písniček, se vytrácí pod horlivostí zazpívat. Klára byla úplně jiná a věřil jsem, že když bude mít pořádný písničky, co jí budou slušet, v rámci český pop music to bude rozhodně zajímavý fresh kousek.

Původně jste se měli jmenovat jinak, že? Proč jste změnili název v době, kdy už jste měli založenou fanouškovskou stránku na Facebooku?

Pepa: Ano, původní název zněl Vertigo, ale po důkladném prozkoumání jsme jistili, že kapela s tímto názvem již u nás mnoho let funguje, a to na velmi slušné úrovni. Jedná se o jazzový quintet. Tenhle žánr jsem nikdy nesledoval, ale zjistil jsem, že Vertigo jsou ve svém oboru na špičce, tudíž jsme nechtěli zbytečně tropit zlou krev a chaos, a tak jsme nakonec raději zvolili název Napoleona.

Napoleona

Napoleona je společný projekt Pepy Bolana, kytaristy Mandrage, a Kláry Gajové z dívčí rockové formace K2. Duo zatím zveřejnilo první singl s videoklipem "Struna" a pracuje na dalších písních. První album by skupina ráda vydala příští rok.

Zatím jste vydali jeden singl "Struna". Bude určitým způsobem definovat váš styl do budoucna? Jaké jsou vaše další písničky?

Klára: Pár dalších písniček už máme připravených, ale v této chvíli asi nedokážu přesně říct, která by náš styl definovala. Na to je to příliš čerstvé. Myslím ale, že když lidi uslyší další píseň, poznají, že je od nás.

Ještě než jste singl oficiálně představili a vydali k němu klip, už se hrál v rádiu. Čím si to vysvětlujete? Může to být dáno i tím, že rádia v Pepově případě vycházejí z úspěchu Mandrage a je snazší dostat singl do vysílání?

Pepa: Spojitost s Mandrage nehraje u rádií absolutně žádnou roli. Dostat píseň do rádia je vždycky problém, a to i v případě Mandrage. Lidi mají o tomto velice zkreslené představy. Oficiální vydání singlu se zdrželo, protože jsme chtěli vyjet i s videoklipem, který v té chvíli ještě nebyl dodělaný.

Napoleona
© archiv skupiny
Pepo, jak se ty jako autor mnoha úspěšných singlů pro Mandrage i jiné interprety díváš na situaci v českých rádiích, kdy je současná domácí tvorba oproti zahraniční dost upozaděna? Je to dáno neochotou rádií hrát českou hudbu, nebo nedostatkem schopných autorů?

Pepa: Díky, už dlouho jsem nedostal takhle dobrou otázku, na kterou nemusím odpovídat jen holými fakty. Já si nemyslím, že by rádia nehrála českou hudbu. Některé stanice valí skoro jenom českou muziku. Bohužel se z devadesáti procent jedná o tvorbu ze socialistického Československa. Nikdo si moc neuvědomuje to pravé jádro problému, které je úplně jinde než v samotných rádiích. Každé rádio má svoji vyprofilovanou cílovku, pro kterou hraje, a neustálé obviňování rádií z absence progresu je úplně bezpředmětné. Rádia opravdu hrají jen to, co chce jejich cílovka slyšet, jinak by zkrachovala, takže rádiové playlisty jsou pouhým odrazem naší společnosti. Kdyby se do komerčního rádia nasadili interpreti jako Björk, Portishead nebo Röyksopp, nestane se to, že masy začnou poslouchat Björk, ale přestanou poslouchat rádio. Obviňovat rádia je taková nejjednodušší cesta, jak si obhájit postoj člověka, který se chce vymezovat proti konzumu. Ale dokud bude česká společnost v takovém stavu, v jakém je, jejím zrcadlem bude všechno kolem nás, včetně rádiových playlistů.

Hned jak jsme vydali článek o "Struně", objevily se názory, že jste prý vykradli Madonnu, Justina Timberlakea a nevím, koho všeho ještě. Co na to říkáte?

Pepa: To samozřejmě úzce souvisí s tou předešlou odpovědí a odrazem společnosti. Tuzemský muzikant bude asi stále za něco napadán, ale při takovém množství muziky, jaké se na nás valí, je samozřejmě pro hatery velice jednoduché najít si spojitost kdekoli s čímkoli. Vlastně si myslím, že tady ani nemá smysl cokoli vysvětlovat.

Klára: Já tyhle názory četla, ale jediná podobnost, kterou jsem vypozorovala, je ta, že tam hraje akustická kytara. Jestli někomu naše píseň připomíná Madonnu nebo Timberlakea, děkuji za kompliment.

Ve videoklipu jste vsadili hlavně na různé otáčivé efekty, létání a tak dále. Od začátku jste věděli, že nechcete dějový klip, nebo se jednalo o spontánní nápad, kdy jste se rozhodli pojmout video v tomto duchu?

Klára: Vzhledem k tomu, že se jednalo o náš první klip, chtěli jsme jím hlavně představit kapelu. Zamávat vlajkou, že jsme tady a existujeme.

Pepa: Já mám rád minimalistické klipy, kde se nerozehrávají velké příběhy, a od toho jsme začali utvářet koncept, který nakonec dostal finální podobu, jakou můžeme vidět v konečném výsledku.

Klip byl na několik hodin stažen z YouTube, prý kvůli nevhodnému obsahu. Zarazilo vás, že zrovna věta "Ráda se miluju, ale právě nemá s kým" může někoho pobouřit? Na YouTube jsou bez jakékoliv cenzury i videa s daleko kontroverznějším obsahem. Nepřijde vám to paradoxní?

Pepa: Vůbec si tuhle kauzičku nedovedu rozumem zdůvodnit. Nemyslím si, že když žena hovoří (v našem případě zpívá) o tom, že se ráda miluje, lze to brát jako vulgární provokaci. A vnímám to jako facku od pokrytectví a lidské hlouposti. Navíc pozorný posluchač zjistí, že píseň není vůbec o sexu, čemuž napovídá i název skladby. Všechno, co určitým způsobem vybočuje z něčích standardů, je stále nějakým způsobem potíráno, což je holt stále tradiční rys kulturní identity národa. Nejhorší je, že se s tímto nesetkáváme pouze v muzice.

Napoleona
© archiv skupiny
Jak si, Kláro, vůbec zvykáte na roli popové zpěvačky? Co na to říkají vaši rockoví fanoušci?

Klára: Vím, že mě lidé zatím znají spíš jako rockerku, protože to byl jediný styl, kterému jsem se doposud věnovala. Do kytary ráda hrábnu při něčem tvrdším a vyřádím se u toho, ve zpěvu mi ale sedí jemnější poloha, ve které se cítím mnohem jistěji. Jsem ráda, že jsem tuhle svoji barvu objevila, takže to pro mě bylo spíš jako prozření, než že bych si musela zvykat. Zjistila jsem, že můžu po těch letech tlačení na pilu zpívat i lehce. Cítím se v tom jako ryba ve vodě, baví mě, jak si můžu s hlasem najednou snadněji hrát. A myslím, že i mezi mými dosavadními fanoušky se najdou někteří, které naše tvorba s Pepou bude bavit. Dokonce mi už přišlo několik zpráv od nejvíc zarytých rockerů, že jim "Struna" hraje doma pořád dokola. Jsou to zrovna ti, do kterých bych to nikdy neřekla.

Chystáte společně také celou desku? Pokud ano, kdy ji fanoušci uslyší?

Klára: Makáme na dalších písničkách, které by samozřejmě měly vyústit v nějakou desku. Je to sice hudba vzdálenější budoucnosti, ale rádi bychom stihli album dokončit do konce příštího roku.

Napoleona
© archiv skupiny
Jak na Napoleonu pohlíží vaše domovské kapely? Podporují vás ve společném projektu?

Pepa: Jasná věc. Nemáme v kapele žádné soutěživé manýry a všechno jsme si dopředu vysvětlili. Kluci mají také své vedlejší hudební aktivity, takže byla spíš otázka času, kdy a s čím přijdu.

Klára: Z holek také cítím, že mi skutečně fandí, že se jim to líbí. A jsem jim za to vděčná. Na tvorbu s K2 čas mám, takže to není tak, že bych na ně začala kašlat.

Co je (případně v blízké době bude) nového u K2 a Mandrage?

Pepa: My se nacházíme na konci našeho turné k poslední desce "Siluety" a pak nebudeme na nějaký čas vůbec vystupovat. Respektive abych nekecal, trochu ano, ale ne v té klasické podobě, jakou znají fanoušci z našich koncertů.

Klára: S K2 příští rok oslavíme deset let společného hraní a chystáme v pořadí třetí desku, na které se trošku převtělíme do jiného stylu, protože za tu spoustu let, co hrajeme, jsme mentálně a hudebně taky trochu jinde a rádi bychom, aby se to odrazilo i v naší tvorbě.

NÁZORY
  • K2 (lohen1, 24.11.2014 20:46) Reagovat

    HM,tak kapelu K2 jsem poslouchal v devadesátkach a docela me tenkrát bavili. Der Berg Ruft :-) Ze existuje nějaká česká kapela se stejným názvem jsem teda netusil.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: Křivky Britney i Miley, drogy a zase ta smrt: 10 nejčtenějších článků roku 2020 (31.12.2020 09:00)
- Mandrage se loučí třídiskovou bestofkou (14.11.2020 10:12)
- Mandrage končí. Poslední koncert odehrají bez zpěváka (30.01.2020 09:29)
- Mandrage si dávají pauzu (23.12.2019 11:57)
- Recenze: Mandrage konečně našli ženu, a "Vidí to růžově" (18.12.2019 16:30)
- Nové desky 50/2019 - od Camily Cabello přes Liama Payna po The Chainsmokers (12.12.2019 20:30)
- Video: Mandrage rozehrávají v klipu "Vidím to růžově" vášnivou a místy nebezpečnou love story (14.10.2019 11:09)
- Naživo: Mandrage se po letech vrátili do klubů. Rock Café praskalo ve švech (08.02.2019 19:12)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2018 podle musicserveru (20-16) (21.01.2019 17:50)
- "Létající peřina" Loutek v nemocnici vyletí ze studia už za pár dní (22.08.2018 14:51)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu