shop.musicserver.cz
Voxel, Palác Akropolis, Praha, 13.5.2014

Voxel křtil, hrál, zpíval a rozdával energii. V Akropoli i venku před ní

Vydáno: 14.05.2014 15:21 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Pražský Palác Akropolis si jako místo křtu svého debutu s názvem "All Boom!" vybral písničkář Voxel. Koncert nesoucí se v uvolněné a pozitivní náladě ukázal naplno všechny přednosti akustického směru, jakým se zpěvák po elektropopových začátcích nově vydává.

Live: Voxel (křest CD)

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 13. května 2014
setlist: Trip, Superstar, 4 akordy, 21 songů, Miguel, Bitch, Hitmaker, Zejtra je taky den, Bezdomovcova, V síti, Tady a teď, V naší ulici, Jednou, 5. song, Poslední, Little Talks (Of Monsters And Men cover), Trip, Trip (unplugged)

Voxel po více než dvou letech fungování na české hudební scéně konečně vydal svou albovou prvotinu, z níž čerstvě představil klip k aktuálnímu singlu "5. song". Obě novinky prezentoval i na křtu v pražské Akropoli, kam kromě hostů jako Xindl X nebo Light & Love dovlekl i kupu kytarového optimismu, jakým se v poslední době ve své tvorbě vyznačuje.

Ještě předtím ale návštěvníky rozehřál jeho parťák Pokáč, který se při minisetu tří písniček označil za Voxela pro chudé a diváky varoval, že kdo nebude v tento večer správně naladěn, vyvede ho pozitivní ochranka. Jak se ale později ukázalo, ničeho takového nakonec třeba nebylo.

Voxel
© facebook.com/voxelmusic
Své vystoupení zahájil Voxel hned zostra: hitem "Trip", respektive jen jeho částí, aby fanoušky rozezpíval hned na úvod. Zadařilo se, a možná i díky tomu měl jeho následný akustický set, kdy si během jeho kytarové show vedle něj jen zlehka bubínkoval na cajon spoluhráč Sekacz, skvělý spád i přirozeně dřevěnou energii. Hned následující "Superstar", která se ve studiové podobě zdá být prvoplánovým popěvkem a ve Voxelově kariéře ji rozhodně nelze označit za nějaký výrazný milník, proto fungovala nečekaně silně a se vsunutými pseudorapovými vložkami bavila i nabíjela energií zároveň.

Z písničkářova projevu bylo na křtu jasně patrné, že díky koncertním hodům, které za poslední rok zažil zásluhou turné s Adamem Mišíkem a Johny Machettou a následně i šňůře s formacemi UDG a Lola běží, se vyhrál a na pódiu už se cítí jako doma. To se rozhodně nedalo říci v začátcích kariéry, kdy svou hudbu prezentoval s Djem na diskotékách, a dnes tuto kapitolu považuje za uzavřenou, i když si jí váží jako zdroje cenných zkušeností. Zpěvák přirozeně komunikoval s publikem a bylo vidět, že pro něj pohyb na jeviště není křečovitou povinností, ale radostí a samozřejmostí. Dokládá to třeba i zařazení legrácky "4 akordy, 21 songů", během níž do čtyř opakujících se akordů fanoušky rozezpíval úryvky hitů od Anety Langerové, Chinaski, Kryštof, Ewy Farne, Tomáše Kluse nebo Kristíny.

A diváci se evidentně bavili skvěle, a to i přesto, že se rozhodně nedalo říci, že by Akropole svou zaplněností praskala ve švech. Ti, co se ale dostavili, si sami tleskali do rytmu a podupávali, aniž by je interpret musel k aktivitě nějak prosebně přesvědčovat, jako jsme tomu často svědky na jiných koncertech. Atmosféra v sále zkrátka plynula zcela svévolně, uvolněně a bez jakýchkoliv póz či přetvářek. Voxel si na nic nehrál a z jeho písniček v akustické podobě se linula příjemná energie, ačkoliv kousky jako "Miguel" o španělském doktorovi, kterého v Česku kvůli romské příslušnosti poslali zametat chodník, "Bitch" o zpěvákově bývalé přítelkyni nebo známý "Hitmaker", textově vlastně nejsou žádnými ódami na radost. Zejména posledně jmenovanému ale nový kabátek mimořádně sluší.

Kromě hlavního aktéra večera byli k vidění i zajímaví hosté – nejprve se na pódium vrátil Pokáč, aby spolu s Voxelem zazpíval skvělou "Zejtra je taky den", vzápětí ho následovala jistá slečna Maruška, s níž si zpěvák střihl písničku s názvem "Bezdomovcova" právě z repertoáru Pokáče. Chybět pak nemohl ani Xindl X, autor textu k jeho prvnímu hitu "V síti". Ten společně oba pánové zazpívali a paradoxně se jednalo o možná úplně nejslabší část celého setlistu – bylo cítit, že Voxel zpívá něco, co už ho vlastně samotného ani neoslovuje a i odezva publika byla vzhledem ke skutečnosti, že z rádiového hlediska se jedná o jeho nejúspěšnější hit, poměrně chladná. Xindl X poté ze džbánku celé album slavnostně pokřtil a do publika následně poslal pár květinových pozdravů.

Po akustickém setu následovala část, v níž si Voxel přizval formaci Light & Love, která mu aktuálně produkčně pomáhá s přípravou druhé desky, a předvedl, že ani v klasickém kapelním zvuku se jeho skladby neztratí. Ozdobou večera byl cinkací song "V naší ulici", možná úplně nejzdařilejší z písniček na zpěvákově debutu, kterému dominuje rozjasněný vzkaz i návykový refrén. Les rukou mávající svítícími tyčinkami se pak zvedl, když si Voxel stoupl ke klávesám a hrál "5. song", jehož videoklip byl nedlouho předtím promítán na plátně.

V pár dní staré recenzi na křtěnou nahrávku sklidil kritiku určitý druh písniček, který se na ní vyskytuje. Koncert však jasně ukázal, že toto skutečně není do budoucna Voxelova cesta, a tak prázdné diskovýplachy typu "Flám", "Hangover" či "Party Time" do setlistu ani nezařadil. A dobře udělal, do pozitivně laděného večera by se totiž písničky vůbec nehodily.

Na závěr nemohl chybět ani "Trip" v nezkrácené verzi, při němž byli zpívající přihlížející slyšet asi nejvíce. Loňský hit obstaral skvělou tečku za povedeným křtem, která ale byla tečkou jen poloviční. V prostorách Akropole totiž koncert sice skončil, ale interpret následně vyzval fanoušky, aby si s ním šli ještě zazpívat ven před klub.

Voxel a Pokáč s akustickými kytarami a zpívající diváci tedy slogan "Nejlíp je tam, tam, kde jsi ty" vyslali do všech žižkovských koutů a ani je příliš netrápilo, že sotva spustili první tóny, z nebe se symbolicky začaly snášet první kapky deště. Jestliže tak Xindl X pár desítek minut předtím pokřtil Voxelův debut, který už moc paradoxně nevystihuje jeho současnou muzikantskou identitu, sama příroda jako by svými krůpějemi pokřtila nového Voxela. Toho, který se vzdal veškerých pozlátek a v klobouku se dostal blíž k fanouškům.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí (29.04.2024 14:00)
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Rozhovory: Voxel - Na některé věci je dobré si počkat, člověk nemusí mít všechno hned (03.04.2024 08:00)
- Video: Pokáčova rychlovka o Velikonocích se příliš zaměřuje na mlácení žen (30.03.2024 18:43)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Naživo: Pokáč si třikrát po sobě podmanil malou Lucernu (22.03.2024 19:30)
- Fotogalerie: Pokáč zaplnil Lucerna Music Bar, přišli malí, velcí i celé rodiny (22.03.2024 10:17)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Beyoncé Rush Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu