shop.musicserver.cz
Markéta Irglová, Damien Rice, Colours Of Ostrava 2013, Dolní oblast Vítkovice, 19.7.2013

Česko-irské spojení v barvách

Vydáno: 21.07.2013 09:21 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Markéta Irglová a Damien Rice. Že vám na této dvojici něco nesedí? Máte pravdu, u rodačky z Valašského Meziříčí je obvyklé spíše spojení s Glenem Hansardem. Jenže velké lásce je dávno konec, a tak na jeho místo, alespoň co se hudební stránky týče, na chvíli zaskočil kamarád Rice. Zahráli si na Colours.

Live: Markéta irglová, Damien Rice

místo: Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 19. července 2013

Marketa Irglová, Colours Of Ostrava, 19.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Odhlučněný a zatemněný sál Gongu s kapacitou asi tisíce míst se vloni osvědčil třeba Lence Dusilové, proto jeho zvolení pro koncert Irglové vlastně nepřekvapilo. Nepříjemně však překvapila nutnost brzké rezervace vystoupení a padesátikorunového poplatku v případě, že jste chtěli být přímo u toho. Je to zvláštní platit za jeden koncert dvakrát, že ano?

Jméno Markéty Irglové má i dnes, šest let od uvedení oscarového hitu "Once" obrovský věhlas, a byť se od ní po rozchodu s Glenem Hansardem mnozí posluchači odvrátili, ona stále pokračuje ve svých křehkých kompozicích a po odstěhování se z New Yorku připravuje na Islandu nové album. Z něj v bývalém plynojemu zaznělo několik ukázek a kupříkladu "The Leading Bird" znělo velice slibně. Ale zpátky k jejím posluchačům - mnozí z nich totiž dali během koncertu rodačce z Valašského Meziříčí na srozuměnou, že "bez Glena už to nemá šťávu," a postupně houfně odcházeli. Jejich škoda.

Marketa Irglová, Colours Of Ostrava, 19.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Zpěvačka, která se kromě svých tradičně popletených promluv svěřila s tím, že si momentálně užívá léto a koupání v Česku, si totiž přivedla s sebou hned několik trumfů. Jedním z nich byla výborná doprovodná kapela, kterou tentokrát tvořila i její talentovaná sestra Zuzana anebo Petra Hermanová z momentálně v Berlíně fungujících Fiordmoss. S takovým týmem se skladby z "Anaru" i odjinud uváděly zpoza klavíru i kytary jedna radost. A to i přesto, že byly svou náladou spíše tklivé, křehké, snad až trošku uplakané. Hvězda z donucení si je však dokázala pohlídat a pomyslnou hranu kýče během koncertu nepřekročila. V jeho závěru pak pronesla památnou větu: "Na poslední písničku si pozvu mého kamaráda z Irska, který tu shodou okolností také hraje - přivítejte, prosím, Damiena Rice!" Komu se podařilo posbírat vypadlé čelisti, hned je použil pro bouřlivý jásot. Asi nemusíme zmiňovat, kterou píseň si spolu duo Irglová-Rice odzpívalo. A jaké že toto logické, ale přesto šokující spojení bylo? Přesně takové, jaké si myslíte. Aplaudovalo se vestoje.

A co samotný Damien Rice? Zpočátku svého vlastního koncertu na velké stagi byl trošku odměřený, na folkaře poněkud málomluvný a navíc servíroval jen polovičatý zážitek, to když svou překrásnou baladu "9 Crimes" stavící na prolínání mužského a ženského vokálu odzpíval zpoza klavíru zcela sám. Tím ale zápory svého vystoupení vyčerpal a pak už se jen a jen zlepšoval. S kytarou na krku odehrál a hlavně skvěle odzpíval jeden z nejemotivnějších koncertů letošního ročníku Colours Of Ostrava. Festivalová kamera snímala jeho tvář pěkně zblízka, a tak pokud jste při jeho poctivém kázání o životě a jeho těžkostech dávali dobrý pozor, neuniklo vám drobné zalknutí a slza dojetí, která po Riceově tváři stékala při naléhavé "Elephant".

Damien Rice, Colours Of Ostrava, 19.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
V půli vystoupení si na pódium povolal kamarádku Markétu Irglovou a společně odehráli "Cold Water" a nadšeně přijatou "Hallelujah" z repertoáru Leonarda Cohena. Silnou trojici pak bývalý člen kapely Juniper doplnil svým pravděpodobně největším hitem "The Blower’s Daughter". Vrchol večera? Hudebně zcela určitě.

Pak se ale nálada uvolnila a na řadu přišla dnes už klasická herecká etuda mnohým známá už od poslední návštěvy, kdy si devětatřicetiletý charitativní aktivista pozval na pódium dívku z publika a během pár minut s ní vypil lahev vína. Při tom pobavenému publiku během písně "Cheers Darlin'" předvedl související historku o tom, kterak se jeden pozdní propršený večer v Irsku seznámil v hospodě se slečnou, která mu až v závěru nadějně se rozvíjející noci prozradila, že svého milého už dávno našla. "And I was like… cool!" komentoval nemilé zjištění Rice a publikum se kácelo smíchy. V závěru pak ještě došlo na vygradovanou "Volcanoes" a kudrnatý zpěvák se odporoučel z pódia.

Vždycky je příjemné vidět na festivalech interprety, kteří jej neberou jen jako další nudnou štaci, ale snaží se pro své příznivce připravit něco speciálního. Česko-irské spojení písničkářů se na Colours podařilo na výbornou.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)
- Naživo: Glen Hansard v Praze řval, šeptal i vyprávěl (15.11.2023 19:06)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu