shop.musicserver.cz

So Solid Crew přináší hodně solidní nášup

Vydáno: 25.01.2002 05:00 v sekci Recenze - Klára Vlková | foto: facebook interpreta

Jako uragán vtrhlo téměř třicetičlenné sdružení MCs, DJů a producentů - So Solid Crew - v loňském létě na britskou hudební scénu. Pilotní singl "21 Seconds" z jejich debutového alba "They Don't Know" vyvolal v Anglii pořádný rozruch a představil "so solid music", jak crew nazývá svou inovativní redefinici two stepu, který spojuje r&b, raggae, hip-hop a garážové beaty. Více o desce najdete v recenzi.

8/10

So Solid Crew - They Don't Know

Celkový čas: 76:52

Skladby: Intro, Haters, Oh No Remix, They Don't Know, Envy (They Don't Know Vocal Remix), What Could U Do?, If It Was Me, Friends Of Mine, Deeper, In My Life, Way Back When, Skyla, Woah, Solid Soul, Ride Wid Us, Fuck Wid Us, 21 Seconds, Something New, Rave Scene, Outro

Vydavatel: Sony Music / Bonton

Se So Solid Crew se jakoby na scénu opět vrátila UK garage. Pokolikáté už? Ne že by někam zmizela, ale po bláznění kolem speed garage, což byla více méně sezónní záležitost rozdmýchaná senzacechtivých hudebním tiskem hledajícím nový styl, se jaksi vytratila ze scény. Před dvěma roky začala znovu vystrkovat růžky a jména jako Artful Dodger bodovala v hitparádách. Nejinak tomu bylo s MJ Colem a jeho vynikajícím albem "Sincere", jež sklidilo zasloužené ovace. I díky MJ Coleovi si speed garage, nebo chcete-li two step, začal zpět dobývat zdánlivě ztracené pozice. Nelze si však nevšimnout, že původně "čerstvý" styl mnozí producenti pořádně vyprázdnili a vokály přeslazené skladby se už nedaly příliš poslouchat. A především - two step má jednu slabinu - a tou je jeho značně stereotypní rytmus. V Anglii však žádný styl nevydrží dlouho bez toho, aby ho někdo nezačal fúzovat s něčím jiným, a tak nové pokolení asimilovalo do two stepu breakbeat (Stanton Warriors, DJ Zinc či Ed Case). So Solid Crew, které představuje nejmladší generaci two stepového žánru, si na scénu "dovolilo" vstoupit teprve v loňském roce. Mládí a dravost členů (nejstaršímu členu sdružení je 26 let) však někteří "zasloužilí" velikáni nerozdýchali, a tak je jejich přijetí poněkud rozporuplné. Nás však bude zajímat především jejich hudební produkce a ne zákulisní tahanice na britské two stepové scéně.

Počet členů "největší skupiny současné taneční scény", jak So Solid Crew ostrovní tisk někdy nazývá, se v současné době blíží ke třicítce. Jádro tvoří Megaman, MC Romeo, Asher D, zpěvačka Lisa Mafia, MC Harvey, DJ Swiss, G Man, Kaish, Mac, Face a také dvě 2stepové stars - Oxide & Neutrino. Poznali se v roce 1997 na brixtonském pirátském rádiu Supreme FM a od té doby se jejich aktivity rozrostly o nahrávací labely, distribuční firmu a pirátské rádio Delight FM. První singl "Oh No (Sentimental Things)" jim vyšel v roce 2000 a představil ingredience, se kterými se So Solid Crew později tolik proslavili - hutnou basovou linku, minimalistický beat a speciální anglický MCing. V létě 2001 následovaly další singly, "21 Seconds" a "They Don't Know" - ten posledně jmenovaný dal jméno jejich debutovému albu, které vyšlo v Británii na podzim, k nám se dostává v současné době.

So Solid Crew jsou na svou hudbu náležitě pyšní a nazývají ji "so solid music". O co v ní vlastně jde? So Solid z two stepu vyškrtávají všechny líbivé zvuky a ponechávají pouze rytmus spolu s minimalistickými basovými linkami, které se blíží spíš ranému hardcoru 90. let než funky popu typu Artful Dodger. Proč takový důraz na hutné basy? "S hlubokou basovou linkou můžeš skladbu cítit až ve svém srdci," vysvětluje člen sdružení MC Mac. So Solid si ale také velmi považují svého rapu, je totiž svébytně anglický. Podle So Solid se hodně anglických rapperů chce podobat těm americkým. "My se nesnažíme dostat do naší hudby americký slang", říká producent a tanečník PDS, "používáme vlastní slang, způsob, jakým mluvíme." Podle Maca poskytuje two stepový beat ještě jednu výhodu, dává MCmu svobodu jeho vyjádření - například oproti jungleu, kde je MC mnohem více vázán rytmem.

Pokud se mluví o So Solid, často se operuje s pojmem "underground". Při pohledu na mladé a pohledné slečny a muže se však ani nechce věřit, že by crew bylo schopné něčeho jiného než právě onoho líbivého a hitparádového two stepu. Předsudky ale odhodíte stranou hned při poslechu skladby "Haters", která tento měsíc vyšla jako zatím poslední singl. Výrazný melodický nápěv doplňuje několikrát zmíněný hutný basový základ, zde "načechraný" minimem elektronických zvuků. Pořádně rozjetá "jízda" pokračuje i dál. Mezi nejlepší momenty alba vedle "Haters" rozhodně patří skladby "If It Was Me", "Woah", "Ride Wid Us" nebo "21 Seconds". So Solid si často vypůjčují postupy i z jiných žánrů, ať už z jungleu ("They Don't Know") nebo z tech-houseu ("Friend Of Mine"). Přesto zůstává jejich zvuk někdy až příliš chudý - obohacuje ho pouze vokál Lisy Mafie nebo zřídka použité "okrašlující" zvuky, jak se to povedlo například v "21 Seconds" upomínající na debut americké hip-hoperky Kelis. Album obsahující dvacet skladeb, které pohltily téměř 77 minut, nemá výrazně slabší místa, je však dost pravděpodobné, že vás brzy unaví jeho jednolitý sound. Asi i z toho důvodu si desku jen málokdy poslechnete v jednom zátahu. Také melodičnost si u So Solid musíte pracně hledat - ale je tam, i když se to zpočátku příliš nezdá. Přesto mě So Solid přesvědčují, že jejich album není jen nafouknutou bublinou, která brzy splaskne, ale "solidní" prací, která možná ukáže cestu i dalším.

Je otázkou, zda hudební nekompromisnost vydrží So Solid i nadále. V létě by mělo vyjít jejich druhé album, sólovku připravují Romeo a Asher D, o debut se pokusí také Lisa Mafia. Není jisté, zda tyto sólové exkurzy neoslabí sílu celého crew a zda ještě bude mít dostatek sil budovat svou vlastní vizi a pokračovat v nastoupené cestě. Zatím se mu to ale daří. V crew je totiž síla!

NÁZORY
  • So Solid Crew (Jan Jirásek, www.ukgarage.cz, 25.01.2002 15:26) Reagovat

    Milá Kláro,

    článek o So Solid se Vám opravdu povedl.
    Má to jenom jeden háček. Ze serveru www.ukgarage.cz jste si vybrala některé celé MOJE věty a formulace. Nechtěl bych působit dojmem šťoury, ale bylo by dobré se alespoň zeptat. Jinak jsem samozřejmě rád, že někdo napsal velký článek o So Solid. Každopádně očekávám Vaší odpověď.
    Mějte se

  • Re: So Solid Crew (Klára Vlková, 26.01.2002 11:11) Reagovat

    Při přípravě svého článku o So Solid Crew na MusicServer.cz jsem vedle zahraničních materiálů (např. britský časopis Muzik 76/2001) samozřejmě četla i obsáhlý profil o So Solid, který vyšel na www.ukgarage.cz. Proto jsem také na tuto stránku do svého textu umístila odkaz. Pokud jsem některé věty ve svém textu formulovala podobně jako Honza, bylo to čistě neúmyslně a jemu se tímto omlouvám: měla jsem do článku rovnou umístit přímý odkaz na jeho profil, který zní www.ukgarage.cz/det_part.php?id=35. Jinak bych stránku www.ukgarage.cz ráda doporučila všem příznivcům nejen two stepu, ale i r&b nebo hip-hopu. Je opravdu na vysoce profesionální úrovni – jak z hlediska obsahu, tak obrazu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Policie obvinila šéfa So Solid Crew z vraždy (28.11.2004 09:44)
- So Solid s tím nemají nic do činění! (01.08.2003 09:09)
- Člen So Solid Crew půjde do chládku (24.06.2003 12:28)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park U2 Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu