shop.musicserver.cz

Byli jsme před Semelkou, byli jsme i po něm

Vydáno: 21.03.2002 05:00 v sekci Recenze - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Firma Sony Music / Bonton vydala svým způsobem unikátní nahrávku, kromě záznamu posledního vydaného alba Blue Effectu "33", zmapovala i dalších deset let trvání kapely, během kterého nedošlo k vydání plnohodnotné desky, ale pouze záznamům z živých vystoupení nebo singlům. Vše je teď k dispozici pohromadě, což nejen staří fandové skupiny jistě ocení.

6/10

Modrý Efekt - 33

Celkový čas: 75:04

Skladby: Třiatřicet, Avignonské slečny z Prahy, Občasná pánská jízda, Kohoutek kamarádství odkapává / Bonusy: Avignonské slečny z Prahy (live), Něžná, Záhada jmelí, Doktor, Čajovna, Kampa, Úhel pohledu

Vydavatel: Sony Music / Bonton

"33" je pravděpodobně úplně poslední studiové album Blue Effectu (M. Effektu, či Modrého Efektu, chcete-li všechny variace, ke kterým byla kapela režimem donucena). Současně je i poslední nahrávkou, na které je možné slyšet kvílejícího Leška Semelku. Od roku narození "33"(/1981, Supraphon) do konečného rozpadu Blue Effectu uběhlo sice ještě bezmála deset let a kapela ještě třikrát změnila sestavu, do studia se na natočení dlouhohrající desky však od té doby už nedostala. Vzniklo alespoň několik singlů a živých nahrávek, na nichž je vývoj, který Blue Effect se svým matadorem Radimem Hladíkem v čele prožíval, krásně viditelný. Na reedici CD, které v roce 2001 vyšlo pod hlavičkou Sony Music / Bonton, zabírá samotné album "33" jen něco málo přes polovinu času, ve zbytku jsou zkompletované všechny následující natočené singly, místo vyšlo i na plnou, nezkrácenou, koncertní verzi "Avignonských slečen z Prahy", která dík omezené kapacitě LP nezazněla na "33" celá.

Těžko hledat objektivní fakta, proč "33" působí, jak působí. Ale když se při jeho poslouchání v bookletu dočteme, že deska vznikala krátce před rozpadem M. Efektu, tedy ve chvílích, kdy se základní hybatelé výrazu - Hladík a Semelka - přestávali docela shodovat na názoru, kterým směrem chtějí kapelu vést, začnou se pochyby o podivném výrazu nahrávky zdát na místě. I když odmyslíme zvuk "33", který je v dnešních měřítkách velmi podprůměrný a opravdu nepříjemnou barvu hlasu Leška Semelky, dýchá z desky přesto podivný chlad a jakási celková neupřímnost. Nebo jinak, hrátky se syntezátorovým artrockem, které k osmdesátým letům chtě nechtě patřily, vyznívají z dnešního pohledu legračně až směšně, zejména dík zvláštnímu patosu a minimálnímu muzikatnskému odstupu.

Rozpad, respektive změna obsazení, které se Blue Effect v roce 1981 dočkal, byla pro další vývoj obou čelních osobností potřebná. Lešek Semelka s bubeníkem Vlado Čechem přibrali další muzikanty a založili Společnost Leška Semelky (ano, kapela se skutečně jmenovala S.L.S.), Radim Hladík nabral nové muzikanty a začal pracovat na změně stávající image Modrého Efektu. Singly, které průběžně vycházely, měly různé podoby, nálady a tvary, přesto jim jedna, z dnešního pohledu velmi příjemná věc, společná je. A to odklon od rozsáhlých artovních aranží směrem k "písničkovitějším" tvarům, přitvrzení a jednotnému, syrovějšímu výrazu. Nálada skladeb jako "Záhada jmelí", či "Úhel pohledu" (kdo z dnešních fanoušků Lucie ví, že v závěrečné fázi Blue Effectu fungovala rytmická dvojka Koller - P.B.Ch.), má jasný tah na bránu, energie, která z muzikantů vyzařuje, je přesvědčivá a dík tomu možná skladby přežily dodnes. Toho, že zastaralý zvuk nemusí být vůbec důležitý v tom, jestli mají skladby co "říct", je jasným důkazem dvojka "Doktor" a "Čajovna" z druhého singlu, který zastupuje Blue Effect ve fázi se zastydlými syntetickými automatickými bicími - nakonec "Čajovna" dnes zůstala jeho možná vůbec nejznámější písní.

Když tedy pomineme diskutabilní otázku, jestli dnes může syntezátorový artrock se zpěvem, jehož barva podvědomě vyvolává husí kůži, ještě někoho oslovit, je třeba ocenit krok, který vydávající firma udělala. Krok, kterým jednoduše zkompletovala posledních deset let roztříštěně vydávané tvorby Blue Effectu, který ve své době na domácí hudební scéně neoddiskutovatelný význam měl a na jehož obrazu je tato fáze velmi podstatná.

NÁZORY
  • 33 (Little, 10.02.2003 17:34) Reagovat

    Shlasím s tým, že L.S. kvílí a chraptí, ale nesúhlasím s tým, že 33 má popdriemerný zvuk. chýba tam síce basgitara, Semelka je idiot, ako tam hrá basy, ale celkovo je to výborná doska. Kvalitu udržiava Radim Hladík na slušnej úrovní, aj nebohý Vlado Čech hrá výborne. Ja viem, že som zaujatý, ale do Blue Effect som bol vždy blázon.

  • Prostě další názor (Vítězslav Štefl, 10.02.2003 19:44) Reagovat

    Jsem nadšený fanoušek Spesial Blue Effectu, Blue Effectu, Modrého efektu či M Efektu a vlastním všechny jejich nahrávky - tzn. i LP "33". Nemyslím si, jak píšete, že zpěv Leška Semelky byl nějak zvlášť nepříjemný. Odmyslíme-li si dobový zvuk, tak to byl prostě jeho výraz. A ještě poznámka k historii ... To, že český artrockový kolos M Efekt začal inklinovat k jednodušším skladbám, to bylo právě příčinou, která vedla k rozpadu této jedinečné formace a výraznému sestupu z předních pozic českého rocku. Aneb ... Co se víc zapsalo do povědomí britské hudby - artrocková alba Yes či jejich velmi slabý pokus o dohnání "tvrdší" scény..?

  • Čajovna (Vojta, 21.10.2009 09:13) Reagovat

    jen bych chtěl podotknout, na mě to z recenze alespoň tak působí, že Čajovna nepochází z období 80.let. Ano, nahrávka Čajovny, která vyšla v 80.letech na singlu a která je i mezi bonusy ˇ33" je nahrávka z 80.let, ale Hladík ji nahrál už v 70.let. A její remake s automatickými bicími k úspěchu Čajovny, řekl bych, moc nepřidal. Písnička byla známá a slavná už dávno předtím. A eixstují i lepší verze Čajovny než toto.

  • Tak tohle je hodně vágní text (skoro by se dalo... (Pravdomil, 04.12.2018 22:13) Reagovat

    Tak tohle je hodně vágní text (skoro by se dalo říci stejně, jako texty alba).
    Já jsem tu desku objevil teprve před rokem u rodičů v knihovně a z první strany jsem se při poslechu málem rozbrečel. A stává se mi to opakovaně. Po hudební stránce (nebrat v úvahu text, potažmo i barvu Semelkova „příjemného chrapláku“) je minimálně první skladba ultimátním skvostem; je mně velmi líto, že recenzent postrádá jemnocit.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Naživo: Skvělá muzika a slzy na krajíčku. Lucerna Music Bar složil hold Radimu Hladíkovi (07.12.2022 12:16)
- V Lucerna Music Baru se bude vzpomínat na Radima Hladíka (01.12.2022 09:39)
- Naživo: Festiwall 2022 byl radostným muzikantským setkáním (13.09.2022 12:27)
- Fotogalerie: Festiwall 2022 v obrazech (13.09.2022 08:31)
- Členové Blue Effectu Radima Hladíka oživí na pražském Festiwallu Novou syntézu s orchestrem (19.04.2022 17:07)
- Recenze: Artrockový skvost "Svět hledačů" od Blue Effect ani po 42 letech neztratil své kouzlo (26.02.2022 09:00)
- Album Blue Effectu "Svět hledačů" vychází ve výroční reedici, křtu se ale dočká až na jaře (20.11.2021 12:09)
- Vladimír Mišík ukončil koncertní kariéru (25.03.2021 12:01)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé AC/DC U2 Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu