Enreqiue Iglesias a jeho chytrý popík

13.12.2001 05:00 - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Jméno slavného syna slavného otce je u mě spojeno především s latinsko-americkými aranžemi a řadou líbivých popěvků. Nové album Enreque Iglesiase "Escape" je však také solidním příspěvkem hudební škatulce nazývané pop.
6/10

Enrique - Escape

Skladby: Escape, Don't Turn Off The Lights, Love To See You Cry, Hero, I Will Survive, Love 4 Fun, Maybe, One Night Stand, She Be The One, If The World Crashes Down, Ecapar, No Apagues La Luz, Heroe, Hero (Metromix)
Celkový čas: 54:35
Vydavatel: Universal
Něco trochu jiného oproti desce minulé se objevuje v repertoáru španělské hvězdy jménem Enrique Iglesias. Zatímco pilotní singl "Hero" zná z éteru domácích rozhlasových stanic téměř každý, zbylých třináct tracků (včetně španělských verzí skadeb "Escape" a "Hero") na své objevení teprve čeká. Pokud hledáte vkusný popový dárek pod stromeček, nemusíte po nákupu alba "Escape" rozhodně litovat a vaši blízcí budou určitě spokojeni. Kolekce totiž nabízí velmi chytrý, do romantiky položený popík, který nenaštve.

V záplavě předvánočních desek to nemá žádný interpret lehké s prosazením se, neboť každá druhá chlapecká kapela vydává uboze nazpívané vánoční písně, jiní rádobyumělci výběry největších hitů, a to i v případě, že nikdy žádnou pecku nenatočili, no a dobrá deska potom lehce zapadne. Už po prvním poslechu alba "Escape" vás ale určitě napadne, že Enrique Iglesias poněkud hudebně dospěl a odklon od výraznějšího prosazování latinsko-amerických motivů je k dobru věci. Skladby jako singlovka "Hero", nebo titulní "Escape" nejsou sice písněmi na jeden poslech, ale po pár minutách jim přijdete na chuť. Album ale přináší celou řadu chytrých popových melodií, i když z žádné z nich asi nebude tak výrazný hit, jako v případě pilotního singlu. Největší kouzlo songů jako "Love 4 Fun", "Maybe", nebo zřejmě nejvýraznější hitovky "If The World Crashes Down" je skutečnost, že znějí úplně obyčejně, mají ovšem velmi pozitivní energetický náboj, což z nich dělá víc, než jen řadovou sběratelskou záležitost.

Deska "Escape" asi nebude tím pravým dárkem pro teenagery, ale zralý popový fanoušek hledající víc, než jen sladké melodie, ji zcela jistě ocení. Nejslabší částí kolekce jsou tři španělsky zpívané písně "Ecapar", "Heroe" a "No Apagues La Luz", neboť v rámci kontextu sdělení vytvářejí dojem, že už nebylo co na desku dát. Dvě prvně zmiňované navíc známe i v anglické verzi, a tak je projevování lásky k mateřskému jazyku na tomto místě poněkud nepatřičné. Nemůže to však nic změnit na faktu, že Enrique Iglesias, podepisující se už jenom křestním jménem, natočil poměrně chytrou popovou desku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY