The Roots si podmanili pražské publikum

09.08.2012 08:16 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Kapela The Roots už funguje pětadvacet let a jejich podání hip hopu je unikátní tím, že používají živé nástroje a rádi do svých skladeb zakomponovávají prvky soulu, jazzu, funku i rocku. Pozvánka na pražský koncert tak nešla odmítnout a obecenstvo si z přeplněného Lucerna Music Baru odneslo unikátní vzpomínku.

Live: The Roots

support: DJ Chocolatic + DJ Pufaz
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 7. srpna 2012

The Roots, Lucerna Music Bar, Praha, 7.8.2012
© CRAY PHOTO (Boombox, laPAQUEvisual)
Vyprodaný Lucerna Music Bar, to zas bude. Horko a zakouřeno už u vstupu. Marihuanou. Chodby plné, záchody plné, bary plné, balkon plný, celé hlediště plné. Fotoakre k ničemu, dopředu se neprocpem. Tak pivo. Pět minut na baru jak nic a teď mě tu ještě někdo předbíhá: "Hej, já tu čekám dýl!" - "Huh?" - "Jo, to jsi ty, Ori, oká, objednej si první..."

Deset hodin a už začínají, jejda, fakt jedou podle line-upu. Á, úvodní track je pocta Beastie Boys. Zná publikum vůbec tu písničku? Dyť tu nejsou náctiletí hopíci, obecenstvo je jaksi sofistikovanější, což ale také znamená, že tu tak polovina šla jakože na kvalitní živou hudbu a ne na koncert oblíbené kapely. The Roots vlastně ani moc hitů nemají, respektive těch, co neznají jen žánroví posluchači, a v hlavní hoperské cílovce se těžce míjejí. Vlastně naštěstí.

The Roots, Lucerna Music Bar, Praha, 7.8.2012
© CRAY PHOTO (Boombox, laPAQUEvisual)
Je to prostě taková jiná kapela, role všehoschopného house bandu u Jimmyho Fallona jim skvěle sedí. Bylo tak jedno, jestli hráli vlastní materiál, ikonické věci jako "You Got Me" nebo covery legendárních skladeb Guns N' Roses nebo Kool & The Gang, v Lucerně to všechno splývalo. V dobrém slova smyslu, nadšené publikum bylo skupinou naprosto paralyzováno. Takový koncert je prostě v Česku vzácný a borci z Philadelphie tu nebyli čtyři roky. Těžko se hledá nějaký obdobný interpret. Asi nejsou nejlepšími hudebníky na světě, bubenické sólo Questlovea a Knucklese ala Safri Duo nebylo žádné terno, ale dokupy jsou úžasní.

MCmu Black Thoughtovi však moc nejde rozumět, a když se do toho opře celá kapela, zvuk je příšerný. LMB a zvukaři prostě klasicky nezklamali, opět to bylo sotva poslouchatelné. Přepálená hlasitost ale ještě více nutila se nechat jejich hudbou unést a zapomenout na to, že ignorovali plno pecek z předešlých alb a zcela novinku "Undun".

The Roots, Lucerna Music Bar, Praha, 7.8.2012
© Petr Doupal / musicserver.cz
Tak, ale jestli mi nezahrajou "Seed 2.0", byla ta hodina a půl marná. Zahráli! Sice jsem čekal jiné podání, ale spolu s finálním jamem to bylo moc zajímavé. Někde jinde dali delší koncerty a velmi by mě zajímalo, jak působí na obrovských open-air festivalech, myslím však, že ta radost z jejich muzikantství se v klubu lépe zkoncentrovala. Však se podívejte na video, Lucerna prostě zářila spokojeností.

Jo a nesmím zapomenout se povinně zmínit, že Tuba Gooding Jr. neměl trubku, ale suzafon. SU-ZA-FON.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY