shop.musicserver.cz
Různí - The Hamilton Mixtape

Americký muzikálový hit "Hamilton" se díky novému mixtapu snaží dostat do celého světa

Vydáno: 09.01.2017 08:00 v sekci Recenze - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Jedenáct cen Tony, jeden Pulitzer a Grammy. Tolika oceněními se chlubí hit newyorské Broadwaye, muzikál "Hamilton". Amerika z něj šílí, lístky jsou takřka nesehnatelné a doprovodné CD trhalo rekordy v hitparádách. A aby se úspěch ještě víc znásobil, vychází kompilační album plné hvězd současné hudební scény.

7/10

Různí - The Hamilton Mixtape

Vydáno: 2.12.2016
Celkový čas: 74:00

Skladby: The Roots - No John Trumbull (Intro), The Roots - My Shot (Rise Up Remix) [feat. Busta Rhymes, Joell Ortiz & Nate Ruess], Nas, Dave East, Lin-Manuel Miranda & Aloe Blacc - Wrote My Way Out, Usher - Wait For It, Watsky - An Open Letter (Interlude) [feat. Shockwave], Sia - Satisfied (feat. Miguel & Queen Latifah), Regina Spektor - Dear Theodosia (feat. Ben Folds), Lin-Manuel Miranda - Valley Forge (Demo), Kelly Clarkson - It’s Quiet Uptown, Alicia Keys - That Would Be Enough, K’naan, Snow Tha Product, Riz MC & Residente - Immigrants (We Get The Job Done), Jimmy Fallon & The Roots - You’ll Be Back, Ashanti - Helpless (feat. Ja Rule), !llmind - Take A Break (Interlude), Jill Scott - Say Yes to This, Dessa - Congratulations, Andra Day - Burn, J PERIOD & Stro Elliot - Stay Alive (Interlude), Lin-Manuel Miranda - Cabinet Battle 3 (Demo), Wiz Khalifa - Washingtons By Your Side, John Legend - History Has Its Eyes On You, The Roots - Who Tells Your Story (feat. Common & Ingrid Michaelson), Chance The Rapper & Francis and The Lights - Dear Theodosia (Reprise)

Vydavatel: Warner Music

Muzikál "Hamilton" měl svoji premiéru teprve v lednu roku 2015 a už se z něj stal takový fenomén, který se brzy bude srovnávat s "Fantomem opery" nebo "Bídníky". První volné lístky seženete až na srpen příštího roku a to se hraje až osm představení týdně. Američané, kteří divadelní Broadway brali vždy jen za odlesk dřívější slávy určenou hlavně turistům, náhle berou jedno z divadel útokem. Někteří jsou schopni dva dny stát ve frontě s nadějí, že na ně vyjde jeden z mála vrácených lístků nebo je kupují u překupníků za šestinásobné ceny. Akademická společnost se mohla přetrhnout v rozdávání několika desítek cen, včetně pro muzikál té nejprestižnější - Tony.

Přitom by se na první pohled mohlo zdát, že historický příběh o ministru financí Alexandru Hamiltonovi, který patří mezi zakladatele USA, bude cílit hlavně na konzervativní patriotské Američany. Proč se tedy o hudební divadlo začaly najednou zajímat i náctileté generace? Protože se ze sedmdesáti procent v muzikálu rapuje. A to zatraceně dobře.

Za vším tímto úspěchem stojí skladatel, textař a zpěvák Lin-Manuel Miranda. Ten si jednou při listování učebnicí dějepisu uvědomil, že se příběh blízkého spolupracovníka George Washinghtona dá srovnat k životním osudům známých hiphopových hvězd. Zní to jako z prstu vycucaná spojitost. Když ale Miranda kousek z připravovaného díla představil v Bílém domě samotnému Baracku Obamovi, všem tehdy v sále spadla brada. Z pořízeného videa se na YouTube stal virální hit a najednou se všichni zajímali o postavu muže, která byla vzpomínána snad jen ve školách a při oslavách Dne nezávislosti 4. července.

Autorovi se totiž trefně a vkusně podařilo spojit něco, z čeho by se skuteční otcové zakladatelé nejspíš obraceli v hrobě - černošský hiphop a divadlo. Celé muzikálové představení je pospojované jak popovými, jazzovými, tak i r'n'b melodiemi, ale hlavní slovo tu má právě rap. Jednotlivé monology a dialogy srší rytmickou kadencí, jsou do detailu promyšlené a plné odkazů na americkou historii nebo současnou hudební scénu. Několikrát bylo využito i skutečných dobových projevů. Taková vlna originality a tvůrčího myšlení zkrátka nezůstala bez odezvy a z Lin-Manuela Mirandy se stala takřka přes noc globální hvězda.

Studiová nahrávka, která na dvou CD zahrnuje všech čtyřicet šest hudebních výstupů, se několik týdnů držela na předních příčkách amerických žebříčků. Při skoro sto čtyřiceti minutovém poslechu si můžete udělat krásný obrázek o čem celé dílo je. A tady mohl nastat první problém. Udržet celou dobu patřičnou pozornost, kde je třeba si všímat především textů, může být docela komplikované. Aby se "Hamilton" dostal z playlistů muzikálových fanoušků i do hudebních přehrávačů milovníků současné hudby, vzniklo takové Best of, kde vybrané songy přezpívali světoví zpěváci a rappeři.

Na "The Hamilton Mixtape" se vedle sebe objevují například Usher, Nas, Alicia Keys, Sia, Wiz Khalifa, Regina Spektor, John Legend ale i samotný autor Lin-Manuel Miranda nebo bavič a moderátor Jimmy Fallon. Většina písní dostala modernější a hlavně rádiovější zvuk. Z dojemného tria "It's Quiet Uptown" mezi Alexandrem Hamiltonem s manželkou Elizabeth a její sestrou Angelicou se stala skvělá balada v podání Kelly Clarkson. Typicky muzikálová produkce v "The Shot" se proměnila na battle mezi The Roots a Busta Rhymes. Zaujmout může i příjemně houpavá r'n'b skladba "Helpless", kterou přezpívala známá Ashanti.

"The Hamilton Mixtape" má především za úkol zpopularizovat celé muzikálové dílo i za hranice Ameriky. Některé kousky mají šance stát se klasickými muzikálovými everygreeny a bodovat v rádiových hitparádách. Je to sice další dojení zlaté krávy, ale přezpívávání muzikálových melodií za účelem popularizace není žádnou novinkou. V loňském roce vyšla podobná kompilace k muzikálu Garyho Barlowa "Finding Neverland", nebo je známá i kolekce k dílu "Aida", které napsal Elton John.

Muzikál "Hamilton" má zjevně ještě velké ambice. Na podzim 2017 se chystá uvedení v londýnském West Endu a po Americe mezitím probíhá i zájezdová produkce. Uvidíme, jak si ve zbytku světa povede takovýto opus zabývající se americkou historií, která Evropanovi nemusí být tolik blízká. V českém divákovi pak "Hamilton" vzbudí takové pocity, jako kdybyste Američanům představili muzikál o Tomášovi Garrigue Masarykovi. Ale pokud nepatříte mezi muzikálové fanoušky, "The Hamilton Mixtape" má tu moc toto dílo zpřístupnit i fandům hiphopu nebo rádiového popu.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Niall Horan vydá v dubnu reedici alba "The Show". Přidá živé nahrávky i duet s Johnem Legendem (15.03.2024 15:12)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Video: Podívejte se na Usherovu show v přestávce letošního Super Bowlu (12.02.2024 18:11)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Usher: "Moje vystoupení na Super Bowlu bude poctou černé hudbě" (06.02.2024 17:28)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Audio: John Legend sdílí silnou skladbu "Don't Need To Sleep", která pochází z dokumentárního snímku o uprchlických sportovcích (21.12.2023 16:49)
- Video: Velkolepý návrat se zatím nekoná. Sia pořídila k nezajímavé novince "Gimme Love" nezajímavé video (20.10.2023 18:37)
- Sia vydá po osmi letech nové popové album (16.09.2023 13:21)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu