Hitová smršť s Roxette

10.10.2001 19:27 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Úterní večer v Paegas Aréně patřil vystoupení švédské popové dvojky Roxette, kteří přijeli propagovat své aktuální album "Room Service". Předskokany jim byla česká skupina Kryštof, podrobnosti o tomto povedeném večeru přináší náš dnešní report.
Roxette - live
© www.roxette-fan.de
Skupinu Roxette si vybavuji z mého pubertálního věku, kdy jsem doslova sedřel kazety s alby "Look Sharp" a "Joyride". Dokonce jsem znal všechny texty zpaměti, prostě byl jsem fanouškem. Pak jsem však trochu povyrostl, začal poslouchat trochu jinou hudbu, uviděl záznam jednoho koncertu, který byl doslova katastrofální, a můj zájem o tuto skupinu u mě ochabl na minimum. Proto jsem byl docela zvědav, jak pražský koncert dopadne. Roxette, tedy Marie Fredriksson a Per Gessle, již přeci jen jsou ostřílení hitmakeři a jejich novinkové album "Room Service" (recenzi naleznete tady) s hity "The Centre Of The Heart", "Real Sugar" a aktuálním "Milk And Toast And Honey", to jen dokazuje. Jejich popík je chytlavý a kdykoliv jejich skladby slyším v rádiu, rozhodně jej nevypínám jako u jiných interpretů, které raději neuvádím. Roxette se do Prahy vrátili po sedmi letech v rámci jejich evropského turné "The Room Service Tour".

Úterní večer s datem 9.10. 2001 započal ve dvacet hodin minivystoupením skupiny Kryštof, která se díky hitu "Lolita" stala v poslední době velmi populární. Jejich pětadvacet minut trvající koncert představil debutové album "Magnetické pole" (recenzi naleznete tady). U Kryštof se mi líbila pestrost skladeb, ať už to byla právě "Lolita" nebo lehký space funk "Cosmo$hop". Závěr vystoupení patřil úplné novince "Obchodník s deštěm", která zněla jako pohodový popík, možná to jednou bude velký hit.

Pak začaly nezbytné úpravy pro vystoupení Roxette, kteří přijeli posíleni o Clarence Offwermana (klávesy), Christoffera Lundquista (basová kytara, vokály), Jonase Isacssona (kytary), Matse Perssona (perkuse, vokály) a Pella Alsinga (bicí). Kousek po deváté hodině vše mohlo začít. Roxette své vystoupení zahájili skladbou "Crush On You" a od první minuty chrlili na české fanoušky jeden hit za druhým. Publikum se chytlo, a i když Paegas Aréna nebyla úplně zaplněna (zhruba do tří čtvrtin kapacity), atmosféra panovala příjemná a nejenom Marie a Per mohli být spokojeni. Celé vystoupení bylo doplňováno jednoduchou a trefnou videoprojekcí. Velmi se mi líbila ta, která uvozovala romantickou náladu skladby "It Must Have Been Love", z u nás velmi populárního filmu s Jullií Roberts "Pretty Woman", kdy se na plátně objevilo rozvíjející se poupátko - v jednoduchosti je krása, to je odvěké pravidlo, které platí. Nebylo opomenuto ani aktuální album "Room Service", z kterého ale zazněly pohopouhé tři kousky, jmenovitě "The Centre Of The Heart", "Milk And Toast And Honey" a "Little Girl".

Vrcholem hlavního bloku byly akustické verze skladeb "Fading Like A Flower" a "Spending My Time" (obě z alba "Joyride"), kdy se v hale rozsvítilo a na malém pódiu byli jen Marie a Per s akustickou kytarou. Publikum zpívalo refrény, ocitl jsem se někde u táboráku a tady právě vznikají ty pravé věčně zelené melodie! Závěr hlavního bloku gradoval s hity "The Big L." a "Joyride", kdy se v publiku objevily čtyři velké nafukovací míče a všichni se skěle bavili. Vytleskávání přídavků se docela protáhlo, ale nachystaný blok si to zasloužil. V úvodu zazněla skladba "Littel Girl", při které se Marie doprovázela sama na klavír. Konec koncertu patřil skladbám "The Look", po které Per i Marie poděkovali za povedený večer a "Queen Of Rain".

Koncert Roxette každého musel přesvědčil, že jejich tvorba je o geniální jednoduchosti a chytlavosti melodií, které Per Gessle sype jako z rukávu. Možná bych uvítal lepší nazvučení haly, ale to je v Paegas Aréně všeobecný problém. Zbytečné protahování začátku vystoupení hlavních hvězd, skoro 40 minut, také nebylo to pravé ořechové. Samotní Roxette byli v pohodě a večer si užili stejně jako jejich fanouškové. Tady bych se pozastavil, vedle mě si sedla jakási skupina fanoušků z Polska a ti dělali docela slušný virvál. Jejich pískot mi zní v uších doteď a docela mi to pokazilo pozitivní náladu z tohoto koncertu. Za to ale Roxette samozřejmě nemohou...

Roxette, Paegas Aréna, Praha, 9.10.2001

Playlist - hlavní blok: Crush On You, Dressed for Success, Listen To Your Heart, Waiting For The Rain, It Must Have Been Love, The Centre Of The Heart, Stars, You Don't Understand Me, Fading Like A Flower (akusticky), Spending My Time (akusticky), Dangerous, Sleeping In My Car, Milk And Toast And Honey, Wish I Could Fly, The Big L., Joyride / přídavky: Little Girl (akusticky), Crash! Boom! Bang!, Hotblooded, The Look, Queen Of Rain


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY