Z téhle Konve nám ještě zaprší

05.10.2011 15:00 - Spolupracovník redakce | foto: facebook interpreta

Druhá alba bývají mnohdy prokletá. U účastníků dnes tolik módních pěveckých soutěží, kdy už vydání prvního alba často znamená jistou smrt jednak pro interpreta, tak bohužel i pro posluchače, je toto prokletí dvojnásobné. Pro druhou desku Markéty Konvičkové "Kafe, bar a nikotin" to naštěstí neplatí.
7/10

Markéta Konvičková - Kafe, bar a nikotin

Skladby: Cizí světy, Smutná, Jen chtít, Zapomeň, Nebudu ti lhát, Zkouším ti psát, Svítá, Kafe, bar a nikotin, Zkus mě dál mít rád, Jenom na pár dní, Clueless, Love's Not Enough
Vydáno: 01.09.2011
Celkový čas: 36:57
Vydavatel: Parlophone
Na začátku recenze bych se ještě rád vrátil k Česko Slovenské SuperStar, v níž byla Markéta Konvičková, jak nejspíš víte, mezi finalisty. Už v soutěži mi byla z celé finálové dvanáctky nejsympatičtější, protože její skromnost byla opravdová a kombinace přízvuku po našimu a klopení zraku při každé pochvale byla odzbrojující. Navíc ve většině případů předvedla nadprůměrné pěvecké výkony; zejména její "Umbrella-ella-ella" byla nezapomenutelná. Potěšující je už fakt, že se Markétě podařilo dopracovat se až ke druhému albu, které - prozradím to hned na začátku - není vůbec špatné. Vypadá to, jako by tvůrci druhé desky nebo Markéta sama četli recenzi na debut "Na šnůře perel" a chtěla se vyvarovat chyb, na něž Lukáš Boček poukazoval.

Je trochu škoda, že album nebylo vydáno někdy v červnu, protože jsou plné slunce a atmosféry léta. Skladby se nesou ve spíše rychlejším tempu, nutí vás si podupávat do rytmu a sem tam vyloudí úsměv na tváři, i když si to ani nestihnete uvědomit. Co bych vytkl, je menší pestrost, po chvíli vám může připadnout, že posloucháte jednu delší skladbu, až vás z letargie vyruší závěrečné překvapení, o kterém se zmíním posléze.

V žádném případě to není deska, která by člověka nutila přemýšlet nad věcmi, na které myslíme, když venku prší čtrnáct dní v kuse... spíše naopak. Témata textů se točí klasicky kolem lásky a dalších emocí a až na pár malých výjimek jsem nepostřehl nic, co by mě vyloženě vytáhlo za ucho ze židle, a to je u mě, věčného kritika textů paní Osvaldové, co říct.

CD obsahuje deset písniček v češtině a (stejně jako na debutu) dvě skladby v angličtině. A je třeba také zmínit, že co se týče angličtiny, šla Markéta do sebe a už nezní jako Vlasta Burian ve filmu "Nezlobte dědečka" ("Dobrý odpoledning."). Po prvním poslechu bych závěrečné anglicky zpívané "Clueless" a "Love's Not Enough" zařadil mezi highlights alba.

Většina z vás již pravděpodobně viděla videoklip k titulní písni "Cizí světy". Ačkoli se video veze na módní vlně loutkařství, je pojato vtipně a Markétu Konvičkovou ukazuje nejspíš takovou, jaká opravdu je... nekomplikovaná, veselá osoba s velkým srdcem, která ráda zpívá. A s touto deskou nám Konvička neuvařila Pigi čaj jako v případě debutu, ale už se to blíží k aroma pravé brazilské kávy.

Autorem recenze je Pavel Mokroš.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY