Krást se nemá, ano?

24.05.2011 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

S kvalitou písniček pro děti to u nás není žádná sláva. Buď si jejich autoři o své cílové skupině myslí, že to jsou idioti, nebo si ji pletou se senilní smečkou. Tomu se chlapci z Chinaski úspěšně vyhnuli. Jejich doprovodné songy k příběhům o autech a jejich majitelích ale samostatně příliš nefungují.
5/10

Chinaski - Autopohádky

Skladby: Chrysler, Plivníkova píseň, Policie, Kola a kapoty, Víla, 1, 2, 3, 4, 5, 6..., Porsche 911, Tatínek, Večeře, Ukolíbavka, Za tebou, Závod, Když jde auto k doktorovi, Andělé strážní, Šoférská koleda, Hvězdy nad hlavou, Duše z gumy
Vydáno: 19.03.2011
Celkový čas: 37:54
Vydavatel: Universal
"Autopohádky" nejdříve zaujaly jako dvoudílná audiokniha, a protože se podařilo shromáždit dostatek financí i nadšených tvůrců, vznikl celovečerní animák. Právě z něj pochází tento soundtrack s výběrem písniček, které pro zmíněný účel vznikly. Bohužel, životnost většiny z nich začíná a končí právě s vizuálním doprovodem. Samostatně jsou nepoužitelné, což se při stopáži s maximální délkou dvou minut nelze divit. Písnička si ani nestačí vybudovat schéma sloky a refrénu a už končí.

Co do hudební barevnosti je to sice koláž rozmanitá, ale jen málokdy zábavná. Z poloviny dechovka, z poloviny pop rock. Děti nepochybně při poslechu hýkají radostí. Je otázkou, jestli si přitom i zpívají. Jednoduchými říkadly totiž texty rozhodně nejsou. Úvodní "Chrysler" představuje Michala Malátného v dobré textařské formě, ale zda jeho hravost se slovy dostatečně ocení i nejmenší posluchači, se zdráhám posoudit.

Rozhodně nechci podcenit dětský mozek, jen se obávám, aby jedinými slovy, která si nakonec z celého alba zapamatují, nebyla ta z "Porsche 911" (text P. Grohman a P. Kužvart). Právě tento song dokazuje, jak zrádný je chybějící obrazový kontext s pointou. "Budu lhát, podvádět a dokonce i krást, dokud nezískám Porsche devět jedenáct," proto budiž pasován za výchovně nejpodvratnější text dětské písničky vůbec. Předpokládejme raději, že desku si zakoupí především ti, co viděli film. A nejspíše největší fanoušci kapely, aby měli doma kompletní diskografii.

Nezaujatému posluchači pak zbudou pouze dvě položky, které lze označit za klasickou písničku s prodlouženou trvanlivostí. Ověřené "Hvězdy nad hlavou" jsou vrcholným kýčem tvorby kapely. Dovedla v něm k dokonalosti symbiózu tklivé melodie a melancholického projevu zpěváka. V tom je největší hodnota tohoto tracku. "Duše z gumy" pak nesou označení nového hitu, ale snad je to míněno pouze v kontextu dětského repertoáru Chinaski. Tam lze souhlasit. Pokud by se totiž tenhle kousek stal skutečně žádaným na jejich klasických koncertech, znamenalo by to, že je nadobro opustilo dospělé publikum. A na to je ještě čas. Tedy minimálně do dalšího, dalšího a dalšího pokračování "Autopohádek".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY