shop.musicserver.cz

Základní instinkt a reklama na ticho

Vydáno: 01.04.2011 05:00 v sekci Na okraj - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

"S drogama můžu seknout, s muzikou nikdy," praví Keith Richards ve své autobiografii "Life". Na světě jsou miliony lidí, pro které je hudba podružnou záležitostí, ale věřím, že každý má v sobě zakódovaný nějaké hudební čidlo, které reaguje na rytmus a zvuk. Ne nadarmo se o hudbě mluví jako o univerzálním jazyce.

Keith Richards
© stonestour2007.midiblogs.com
Přiznám se, že jsem dost konzervativní člověk, ale mám rád své technologické hračky, digitální zrcadlovku, smartphone, tablet. Trochu schizofrenie. V praxi to vypadá tak, že půlku kapacity iPodu vyplňuje blues a fotky v počítači upravuju tak, aby vypadaly co nejanalogověji a nejfilmověji. Sleduju trendy, ale děsím se jich. Je mi jasné, že vydavatelské kolosy jsou přežité, ale nemám rád všechny ty streamy a cloudy. Díky torrentům si doplňuju filmový kánon a je mi krajně podezřelé všechno, co právě letí. Nechává mne chladným skoro vše, co je cool a trendy, a na Facebook mne nedostanete (zatím?).

No ale proč to tady vlastně všechno píšu? Aby tu nebylo zase něco o Lady Gaga a Justinu Bieberovi? Možná. Anebo jak to napsal nedávno čtenář s nickem monty44 jako "Slovo do pranice" v debatě pod článkem: "Co normálního mladého člověka donutí sedět doma u počítače a ve třech stylisticky velmi špatně zvládnutých odstavcích plivat co týden jedovaté sliny na nebohé umělce? Co chcete hodnotit na populární hudbě?" Odpověď je jednoduchá: máme rádi hudbu a máme nějaké silné puzení podělit se s vámi o svůj názor. A to i navzdory riziku (dobrovolně podstoupenému) drsných verbálních útoků anonymních diskutujících.

Ale o tom jsem nechtěl. Technický vývoj paradoxně neprospívá kvalitě poslechu muziky. Zatímco se v posledních patnácti letech prudce zvýšila dostupnost hudby, klesá technická úroveň nahrávek linoucích se do našich zvukovodů. Jsme obklopeni a zahlceni hudbou, která je čím dál blbější a čím dál víc komprimovanější. Posloucháme ji z plastových bedýnek u počítače, z repráčku mobilního telefonu a v místech, kde mezi sebou bojuje několik zdrojů hluku, šumu a dalšího akustického odpadu. Jsme otravováni a sami otravujeme ostatní. Tak jako jsou v televizi reklamy mnohem hlasitější než film, vynucuje si i moderní populární hudba pozornost agresivní hlasitostí. Valí se na nás jednolitá hluková vlna snažící se přehlušit ostatní zvuky a toužící po naší pozornosti. Kolem zuří válka hlasitostí, o níž naprostá většina posluchačů nemá ani páru: do obchodů a éteru se vypouštějí nahrávky, jejichž předností není dynamika, ale hlasitost.

I dnes se najdou audiofilové schopni investovat do kvalitní aparatury, kupovat vinyly a pídit se po kvalitě remasteringu (kterýžto paradoxně může původní nahrávce značně uškodit, jak se můžete dočíst například v tomto rozsáhlém a velmi poučném článku), ale jsou to lidé považováni ostatními téměř za podivíny. Tito podivíni ale vědí, jak důležité je ticho. A dynamika. Protože ty křivky, špičky vrcholů a i hloubky jsou pro nás důležité, abychom nebyli bezohledným stádem zuřivě mačkajícím tlačítko skip, zhlouplí hlasitou a agresivní řídkou hmotou, která má jen jednu barvu.

Následuje reklamní džingl a dlouhé ticho.

NÁZORY
  • posluchač střední třídy :-) (tommy, 01.04.2011 08:50) Reagovat

    Díky za tuhle poznámku, je to rozhodně potřebná osvěta. Neviděl bych to ale tak úplně beznadějně. Pokud nejsem její jediný příslušník žijící v iluzi, tak zde existuje dost široká oblast mezi audifilstvím a ignorací kvality nahrávky a reprodukce, mezi sluchátky z tržnice a Sennheiser HD 800, prostě mezi extrémními konci spektra. Svět se taky nerozlišuje na ty co vůbec necvičí a kulturisty, na fašisty a komunisty atd. :-) nepovažuji se za audiofila, nežiju honbou za dokonalou reprodukcí. I tak si ale dokážu uvědomit hodnotu kvalitního podání, sháním verze ideálně bez komprese a než si koupím přehrávač nebo sluchátka tak se dlouze pídím po jejich hodnocení. Ale fakt nejsem audofil. Dovolím si ještě jedno přirovnání: je to jako s vínem. Nejsem znalec co dokáže podrobně analyzovat víno a vyjmenovat hromadu charakteristik. Poznám jen že je víno dobrý nebo hnusný. A radši si koupím dobrý víno než abych ušetřil za hnusný. Ale vím i to, že kvalitní víno lze pořídit, aniž bych za něj vyhodil tisíce. No, a s hudbou a vybavením pro její reprodukci to mám úplně stejně :-)

    • Re: posluchač střední třídy :-) (J., 01.04.2011 13:58) Reagovat

      Přesně. Ono je to jen zdání, že je všechno buď úplně blbé nebo geniální, doba podobným extrémům nahrává. Ale celý svět je ve skutečnosti postaven hlavně na těch nejrůznějších odstínech - čistě bílé nebo uhelně černé, je minimum.

  • Na okraj. (Marek Lučin, 01.04.2011 15:36) Reagovat

    Velmi čtivé a velmi vydařené.

  • Pěkné (Vedros, 02.04.2011 08:54) Reagovat

    Opravdu zajímavý článek. Je pravda, že třeba ve městě (myslím tedy venku, ne v bytě) se nedá plně poslechnout propracovanější hudba (takové Tool si zásadně pouštím jen v absolutní tichosti).

  • "Mastering" v dnešní podobě (Doupik, 03.04.2011 00:52) Reagovat

    Nevím, do jaké míry je ten odkazovaný článek překladem jiného anglického článku o tom tématu, co jsem četl, ale je to opravdu mazec a tohle by měli posluchači fakt vědět, jak to dneska ti zvukoví inženýři m**ají.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Justin Bieber zrušil turné včetně koncertu v Praze (01.03.2023 21:14)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Justin Bieber odkládá další termíny svého turné, pražský koncert se uskuteční (08.09.2022 14:14)
- Naživo: Justin Bieber byl ve třetím dni Szigetu tragický, na koncertě Jungle šlo o život a Lenny zabodovala (13.08.2022 18:20)
- Fotogalerie: Druhý a třetí den Szigetu zachycené objektivem fotoaparátu (13.08.2022 14:44)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia Rush Beyoncé Bono AC/DC U2 Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu