shop.musicserver.cz
Gold Panda, DJ Iva 8Bitová & DJ Menšík, Palác Akropolis, Praha, 24.2.2011

Činy z Číny

Vydáno: 25.02.2011 11:14 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Gold Panda je londýnský producent, který všechny své předchozí reinkarnace prožil v Číně. Ta jej pomocí časové smyčky, zakódované v jedné ze zbraní budoucnosti, vyslala jako svého vyslance do Evropy. Asi se tak ani nebudete divit, když vám prozradím, že jeho pražské vystoupení uvedli dva mimozemšťané.

Live: Gold Panda

support: DJ Iva 8Bitová & DJ Menšík
místo: Palác Akropolis
datum: 24. února 2011

Gold Panda
© palacakropolis.cz
Gold Panda, jeden z největších britských objevů loňského roku, si odskočil do Prahy z Německa, kde se v současnosti nachází na turné, a hned v úvodu je třeba pochválit Palác Akropolis za jeho projekt EuroConnections, který přiváží světové hvězdy ve chvíli, kdy září. A Gold Panda září právě v únoru.

Vloni na podzim vydal svůj urbanistický, britskými médii tolik oceňovaný debut "Lucky Shiner", který nahrával na opuštěné farmě v opuštěném Essexu. Jak tak městské album mohlo vzniknout na vesnici, budiž paradoxem dějin. Do historického análu elektronické hudby se Gold Panda hluboko zarazil především uhrančivým, čínským singlem "You", ze kterého byla celá zvlhlá i slavná redakce Pitchforku.

Gold Panda
© handsomeclothing.com
Vlhko bylo i v Akopoli, to když začal Gold Panda komponovat všechny ty své, městskou džunglí inspirované, elektronické minisymfonie. Ještě před ním ale udeřili zmínění mimozemšťané. Ufoporno měli na svědomí hudební publicisté Aleš Stuchlý a Karl Veselý neboli duo DJ Iva 8Bitová & DJ Menšík. K jejich futuristické koláži 8bitu, dubu a hip-hopu doporučuji napříště na uklidněnou podávat pcp, andělský prach.

Plynulá výměna jablek proběhla záhy po jejich odchodu od stolečku. Cizinci, kteří měli v Akropoli po celý koncert územní převahu, ocenili příchod Gold Pandy k jeho jablku ohlušujícím potleskem. Obraz nové doby: léta se čekalo, až se hudebníci nazvučí a naladí své nástroje, dnes se čeká na restart přetíženého počítače.

Gold Panda
© pitchfork.com
Gold Panda je citlivý recyklátor zvuků. Kompostuje a kompostuje. Tvoří tím zvukomalebné koláže a dokáže během okamžiku navodit v maličkém klubu atmosféru ulic velkoměsta. Protentokrát tak ani nevadilo, že si publikum během písní povídalo a lepiče zvuků Gold Pandu dokonale ignorovalo a rušilo. Vlastně vůbec nerušilo, hluk do ulic jednoduše patří, ať ten syntetický, nebo ten živý. A umělců si na ulicích stejně nikdo nevšímá.

Je to zvláštní doba, ve které máme za boha šamana, který umí do uzavřeného prostoru vnést trochu otevřeného, masivního hluku. Snad i proto některé smyčky zněly jako volání o pomoc. Jako kdyby Gold Panda chtěl ukázat na viníky zkázy lidstva. Na lidi samotné.

Gold Panda
© iamgoldpanda.com
Na plátně se právě promítala samota. Anonymní jízda anonymním metrem. V melancholičtějších pasážích zněl Gold Panda jako Studio Pankow, kultovní projekt, který mixuje ruchy z tunelů a stanic berlínského metra. V ostřejších tanečnějších partech byl zase znát vliv Simian Mobile Disco.

Gold Panda byl stále v pohybu, snad i proto jeho produkce fungovala jen jako celek. Když člověk na okamžik vystoupil, měl problém vyškrábat se zpět. Do krajiny tak hlučné, že v ní už všichni ohluchli, a jediný, kdo na té hluchotě může něco změnit, jsi ty a on.

NÁZORY
  • You (andy, 27.02.2011 00:10) Reagovat

    Díky za report, sám jsem ve čtvrtek bohužel nemoh a taky jsem trochu měl obavy, jestli by mi koncert nepokazil hodně příjemný dojem z alba. Každopádně se připojuju k autorově chvále na adresu pořadatelů - je super, že se takovéhle akce v Praze dějí!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Gold Panda opět cestuje, s novou deskou se zastaví i v Praze (22.05.2016 18:47)
- Radio Wave Stimul festival uvádí Simian Mobile Disco, Blondes, 18+ a Darq E Freaker (02.11.2014 14:08)
- Radio Wave Stimul festival přiveze do Prahy Simian Mobile Disco (08.09.2014 09:13)
- Audio: Simian Mobile Disco se představují zase v jiném světle (06.07.2014 08:09)
- Naživo: Never say no to (Gold) Panda (13.11.2013 08:47)
- Recenze: Tlukot srdce nočního města (08.11.2013 15:30)
- Gold Panda vystoupí již tuto neděli v Praze (05.11.2013 10:26)
- Video: Simian Mobile Disco - Put Your Hands Together (03.05.2012 09:48)
- Simian Mobile Disco nachystali albovou novinku (24.02.2012 11:54)
- Naživo: Hlavně Cocker a mobilní diskotéka! (10.07.2011 00:38)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu