shop.musicserver.cz
Nena Daconte - Rozpustilý poprock z jihu

Nena Daconte - Rozpustilý poprock z jihu

Vydáno: 16.12.2010 05:00 v sekci Publicistika - Adam Eff | foto: facebook interpreta

V této rubrice si většinou představujeme projekty, které budou jednou třeba velké. Nebo jsou jenom jiné. Nejspíše se nemýlím, že většina z nás si z patra nevzpomene na jediné ryze mainstreamové španělšky zpívající jméno. Pozastavme se nyní u projektu Nena Daconte. Skoro nevynikají. Ale stojí za to.

Nena Daconte rychle

podobají se: Zahara, La Oreja de Van Gogh, Conchita, El Sueño de Morfeo
žánr: latino poprock
diskografie: He perdido los zapatos (2006), Retales de carnaval (2008), Una mosca en el cristal (2010),
k poslechu: MySpace.com

Nena Daconte
© myspace.com/nenadaconte
Pod pseudonymem Nena Daconte se skrývá kromě mainstreamového latino poprocku duo jižansky zvučných jmen - zpívající i píšící slečny Mai Meneses a kytaristy a producenta Kima Fanloa. Jejich tvorba je docela obyčejná, ale svým způsobem pestrá, současná, příjemně nápaditá, ale ještě pořád prodejná.

Slečna Mai, v civilu sympaticky María Isabel González-Meneses García-Valdecasas, je nejmladší ze šesti sourozenců a je bakalářka na madridských právech. Jednou, kdysi v roce 2002, když to bylo ještě cool, se do očí Španělů dostala díky soutěžní talent-reality show Operación Triunfo. A to i přesto, že vypadla jako první. Vydala pak jeden relativně úspěšný singl, ten druhý raději opomeňme. Asi už tehdy moc dobře věděla, co chce, takže našla týpka, stvořila tento projekt a založila vydavatelství, přes které v roce 2006 vydala první desku Nena Daconte "He perdido los zapatos". Projekt se zaběhl na schématu "Ona píše, on kytaruje a produkuje" a docela se mu i vedlo.

Debut byl milý, svěží, zajímavý, rádiový a hodně osobitý. Písně jako jejich první singl "Idiota" jim udělaly relativně solidní jméno. Rychle upečené, ale natolik dobré, že se tohoto dua chopil Universal España, který debut přeštítkoval, dolepil jeden remix, vydal a prodal, rok poté ještě přidal, songy i DVD, přebalil a byla i edición de lujo [Deluxe].


Nena Daconte - Idiota (2006)

Šikovná a vyvážená deska skončila jako zlatá se 40 000 prodanými kusy, což je na debut ve Španělštině i slušné. Zasloužily se o to nejspíše i všechny tři rozličné singly, zmíněný o idiocii, chytlavé a první na příčkách "En qué estrella estará" nebo "Marta". Bylo jasné, že to další, co přijde, je buď podtrhne, anebo sundá.

Nena Daconte
© myspace.com/nenadaconte
Všem znalým mohlo přijít zbytečné adorovat toto obyčejné duo, když vlastně znějí dost podobně jako kultovní La Oreja de Van Gogh. Druhé album "Retales de carnaval" ale dokázalo, že Nena Daconte si tu pozornost zaslouží. Album vyšlo v září 2008, prvním singlem se stala nádherně křehká poprocková hitovka "Tenía tanto que darte". Song s rozpustilým videem a šifrovaným, ale podmanivým textem si získal asi každou španělsky hovořící zemi. Text je svým způsobem nejasný, něco zhruba jako: "Měla jsem tolik toho, co jsem ti chtěla dát, tolik věcí, které jsem ti chtěla říct, tolik lásky, kterou jsem si schraňovala jenom pro tebe..." Tiskem obíhaly spekulace, že se dvojka rozešla a Mai ji napsala jemu, další třeba, že píseň je pro nechtěně potracené dítko. Těžko říct, co je pravda, jestli je toto nějaký marketing, jistý je jen výrok Mai, která v jednom rozhovoru řekla, že "song byl napsaný asi za pět minut a měl být na první desce". A druhou pravdou je, že hitovka je to podmanivá a něco v sobě prostě i má, ať už je o čemkoliv.


Nena Daconte - Tenía tanto que darte

Tato pecka kapele zaručila kromě expanze do dalších míst španělského světa i řadu prvních příček, kupříkladu video má na YouTube.com španělského Universalu již více něž 4 miliony zhlédnutí, což je na kapelu tohoto typu slušný úspěch. Ten se ostatně promítl i do prodeje alba "Retales de carnaval", prodalo se platinově, dvakrát tolik než debut. A bylo i velice příjemné. Rozvedlo dále žánrový kontrast, který nastřelilo první album, nabídlo kromě poprocku i příjemné téměř country kusy a hromadu milých textů a muzikálních vtípků (jako například melodický rámec z refrénu prvního songu, který se zcela jinak objeví i na konci poslední stopy na albu).

V srpnu 2010 španělskými médii prolétla zčista nejasna zpráva, že producent a kytarista Kim Fanlo duo opustil. Je asi i jedno, co spolu ti dva doopravdy měli. Místo stupidních slibů fanouškům se Mai Meneses rozhodla pokračovat. Jako sólistka, která adoptovala název projektu jako svůj umělecký alias. Kromě toho, že ohlásila třetí desku, si Nena Daconte 2.0 zahostovala na desce jedné z nejprovařenějších Španělek Marty Sánchez - na albu "De para en par" - a jejich duet "Soy yo (con Nena Daconte)" byl i úspěšným pilotem povedené desky.

Nena Daconte
© nenadaconte.com
Nahrávka "Una mosca en el cristal" vyšla podle plánu 25. listopadu 2010. Produkoval ji Alejandro Stivel a vznikla v Madridu, měla být podobná předchozí tvorbě, na stejné vlně, podle Mai je "více popová a méně atmosférická". Pravda, změna v personálu je citelná, na druhé straně pilotní singl "No te invité a dormir" zní výborně, rozkošně harmonicky tepe, šlape a je pořád ještě správně veselý, výborný kus do sluchátek při procházce ve sněhu. No posuďte sami.

Je jasné, že toto není ta specifická sorta hudby, která bude válcovat étery českých rádií. Nena Daconte nejspíše nedostane šest Grammy a šestnáct cen MTV, ale má durový dar a může bezpochyby hodně lidí potěšit. Konzumenty mainstreamu i ty vybíravější fifleny. A ne jen ty vysazené na španělštinu, především ty žánrově přelétavé, co už je nějaký ten pátek přestává bavit ten standardní, ač vděčný a lepší, poprock s pointou... a pořád jen anglicky.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Znouzectnost - The End...? 7/10
Recenze: "Temnota je na vzestupu." Znouzectnost na albu "The End...?" předvídá konec Plzeňská Znouzectnost je takovou domácí klubovou jistotou, na kterou se dá spolehnout. Tentokrát o sobě ale nedala vědět celých deset let a fanoušci si její originální punk mohli užívat pouze na koncertech. S novou porcí hudby... čtěte zde
Vydáno: 21.05.2024 17:00 v sekci Recenze
The Valentines - Vždycky se v hloubi duše najde nějaký černý místo, který vyškrábne trochu múzy
Rozhovory: The Valentines - Vždycky se v hloubi duše najde nějaký černý místo, který vyškrábne trochu múzy Královéhradecká parta The Valentines přišla po řadě singlů s debutovým albem "You All Look Beautiful When You Dance". Slyšet na něm můžeme kytary, synťáky, ale také indie i moderní pop s osmdesátkovými zvuky. Výsledek svádí k... čtěte zde
Vydáno: 21.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft 9/10
Recenze: Billie Eilish na "Hit Me Hard And Soft" (opět) definuje sama sebe. Výsledkem je její nejlepší album Už ve dvaadvaceti letech se její polička prohýbá pod tíhou Grammy, Oscarů a mnoha dalších prestižních ocenění. Vstupenky na koncert v Praze, který se uskuteční za více než rok, fanoušci vykoupili za pár minut. Nyní Billie Eilish... čtěte zde
Vydáno: 20.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Serj Tankian - A.F. Day 8/10
Video: Serj Tankian se v syrové písni "A.F. Day" vrací ke kořenům Zpěvák System Of A Down a v současnosti také mnohostranný umělec a aktivista Serj Tankian plánuje během letošního podzimu vydat pod svým jménem nové EP "Foundations", na které právě poutá singlem "A.F. Day". Ten napsal v pradávných... čtěte zde
Vydáno: 19.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Video
Poly Noir - K mýmu ohni nesedej 7/10
Video: Temná country Polyho z Insanie se představuje komiksovým klipem "K mýmu ohni nesedej" Dark-country projekt frontmana Insanie Polyho nazvaný Poly Noir dostává konkrétnější kontury s prvním singlem - a rovnou titulním. Skladba "K mýmu ohni nesedej" totiž pojmenovala celé album, které by na značce Smile Music mělo vyjít... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 14:30 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nena Daconte - Perdida (20.03.2011 10:34)
- Video: Nena Daconte - No te invité a dormir (09.12.2010 13:25)
- Recenze: Ze široka a ze Španělska (25.11.2010 13:00)
- Video: Marta Sánchez - Soy yo (con Nena Daconte) (17.11.2010 16:09)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver 2/2008 (12.01.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 21/2024

Billie Eilish
Hit Me Hard And Soft

Už ve dvaadvaceti letech se její polička prohýbá pod tíhou Grammy, Oscarů a mnoha dalších prestižních ocenění. Vstupenky na koncert v Praze, který se uskuteční za více než rok, fanoušci vykoupili za pár minut. Nyní Billie Eilish vyslala do světa své třetí album "Hit Me Hard And Soft".

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Po 10.06.
Machine Head (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince Vladimír Mišík The Prodigy Adele Queen Sia Kabát Taylor Swift Dua Lipa Bono Rush Mirai Imagine Dragons Beyoncé mp3.com Billie Eilish AC/DC Rammstein Lady Gaga
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu