shop.musicserver.cz
Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 9.7.2010 - den druhý

Pátečním pohodářem Adam Green. Friendly Fires lepší Klaxons

Vydáno: 10.07.2010 14:30 v sekci Naživo - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Pokud měl někdo obavy, že Klaxons naživo nebudou mít tak našlápnutý zvuk jako ve studiu, páteční den na Bažant Pohodě ho přesvědčil o tom, že zbytečně. Klaxons odehráli výborný koncert. Ale našli se lepší. Vlastními zbraněmi je předčili Friendly Fires a odpoledne strhl publikum rozjetý Adam Green.

Live: Bažant Pohoda 2010 - den druhý


místo: Letiště, Trenčín
datum: 9. července 2010
vystoupili: Klaxons, Ian Brown, Adam Green, Friendly Fires, Max Romeo, Sharon Jones And The Dap-Kings, The Futureheads, Blue King Brown, Interference, Jape, Woven Hand, Vienna Vegetable Orchestra a další

Ian Brown, Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 9.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Ačkoli šéf realizačního týmu Michal Kaščák nechtěl prozradit jméno, které by pro letošní Pohodu mělo být tím nejžhavějším, nedočkavý dav pod hlavním pódiem dal jednoznačně najevo, že minimálně v pátek je největší hlad po Klaxons. Pionýři nu-raveu na pódium přišli po Ianu Brownovi. Jak prozaické. Vždyť celá ta nová raveová vlna navazuje právě na madchesterské šílenství, které krom Happy Mondays definovali Brownovi The Stone Roses.

Dobře naladěný Ian Brown již na tiskové konferenci proklamoval, že ho na Pohodě trápí jediná věc, a sice to, že jeho set má trvat jen jednu hodinu. Ale že prý udělá maximum proto, aby ho co nejvíce natáhnul. Možná kecal, ale spíše mu mat dalo plánované náročné a zdlouhavé zvučení Klaxons - na pódium přišel minutu po osmé a odešel z něj jednu minutu po deváté. Celé vystoupení orámoval do dvou stěžejních skladeb The Stone Roses - "I Wanna Be Adored" a "Fool's Gold". Ze sólové tvorby měl největší ohlas pilotní singl jeho poslední desky "My Way" - "Stellify". Živá verze mě utvrdila v tom, že se jedná o jednu z nejlepších jeho skladeb a že ještě stále není (hudebně) po něm.

Klaxons, Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 9.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Klaxons nastoupili s mírným zpožděním, ale pod pódiem vyvolali pozdvižení. Okamžitě se v prvních řadách rozsálal slušný mosh pit, což na jednu stranu způsobilo nadšení v očích Jamieho Reynoldse - nemůžu si pomoct, ale podle mě měl oblečené pyžamo -, ale na stranu druhou i zděšení v očích mnoha menších dívek, které si na své miláčky poctivě vyseděly flek. Jestli tohle patří i na festivaly, nebo jen na koncerty, je složitá otázka. Dostat se z takové vřavy ven totiž nebylo jednoduché a ne každý je na něco takového připraven.

Od "Golden Skans" se to pod pódiem ale přece jen uklidnilo a pokračovalo se již v rámci festivalových mezí. Diváci reagovali, skákali, zpívali, přidávali podkresové vokály... Myslím, že Klaxons museli být spokojení. Stejně jako museli být spokojení s reakcí na nové písničky, které povětšinou publikum kvitovalo se stejným nadšením jako zajeté věci z debutu. Celý set vygradoval hitovou coververzí "Not Over Yet". A opravdu ještě nebylo po všem.

Friendly Fires, Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 9.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
V tu chvíli totiž na O2 Stage začínali svůj set rovněž ostrovní dancemejkři Friendly Fires a zvukově i celkově Klaxons knockoutovali hned ve druhém kole ("Jump In The Pool"). Extatická zvuková stěna, kterou dokázali kompletně zahltit modrý stan, byla neuvěřitelná. Ed Macfarlane po pódiu lítal jako blázen. A tančil. Ale jak. Kdyby v nějakém klubu na Stodolní udělali taneční obdobu karaoke u kovové tyče, tak on je první přihlášený. A vyhraje.

Propojení obou prvků - tedy dokonalého zvuku a aktivního dění na pódiu - mělo za následek strhující průběh celého koncertu. Zatímco zvukové vítězství nad Klaxons lze přičítat prostředí (stan a open-air scéna je prostě rozdíl), přece jen trochu strnulé vystoupení Klaxons už Friendly Fires roli usnadnilo. "Paris", hitovka, která FF vlastně udělala, sice naživo zůstala ledacos dlužná (hlavně mimo refrén), ale závěrečná kalba, během které si udělal Edd Gibson minutový trip do publika, vše správně vygradovala.

Adam Green, Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 9.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Pokud ale jde o tripy do publika, králem dne se stal ještě odpoledne anti-folkový anti-bard Adam Green. V Praze se na něj přišlo prý podívat jen několik desítek lidí, a i přesto zkoušel stage diving, takže slušně zaplněná Tesco Stage si o to přímo říkala. Tentokrát to ale Green na sluníčku přehnal s plechovkovým Zlatým Bažantem - ostatně v jednu chvíli se vyznal z toho, že jsou k sobě přitahováni -, takže to rozjel ještě více. Prohlásil se za slovenského Ozzyho - ještě předtím mu stihl vynadat za to, že na Pohodě není -, svlékl se do půlpasu a přihulil pod kotlem.

Po dvou ne až tak úspěšných skocích do publika (při tom druhém si vypůjčil od jednoho z diváků tričko) se alespoň vztyčil na zábradlí s majestátností Eiffelovky a do závěrečné skladby "Jessica" vystřihnul vokální sólo odbočku, během které ho kapela pobaveně sledovala a fotila. Snad proto, aby jim to druhý den uvěřil. Po hudební stránce jeho vystoupení rovněž nemělo chybu, stejně jako neustálé odbíhání k Adamsově hitu "(Everything I Do) I Do It For You", který zřejmě nemohl dostat z hlavy. Nikdo nechtěl odejít, ale přídavek nebyl. Kapela vzkázala, že Green už má dost.

Sharon Jones, Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 9.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Pátek ale také patřil pohodovým žánrům - reggae, blues a soulu. Odpoledne zpříjemnili australští Blue King Brown se sympatickou frontwoman s nesympatickým jménem Natalie Pa'apa'a a po půlnoci hlavní Bažant Stage uzavřel tradičním reggae v netradičním reaggae ohozu (bílé kvádro) Max Romeo. Největší aplaus ale sklidila Sharon Jones s The Dap-Kings, která nabídla osvěžující oldskůlový průřez black music. Její těžký soulový hlas neměl v pátek konkurenci.

Ve stínu těchto vystoupení tak zůstaly i velké koncerty. The Futureheads hráli jen pro poloplnou hlavní scénu, protože v Garnier Aréně zrovna vystupovala Jana Kirschner, ale o to vře|ejší a pozornější prostředí jim diváci připravili. Celý den otevíral nedávno v Praze vystoupivší zeleninový kabaret Vienna Vegetable Orchestra, který diváky ujistil, že si pro trenčínské vystoupení koupil na trhu čerstvé nástroje (obzvláště vychvaloval zvuk slovenských cuket). Aparát přehulili rozpolcení Wovenhand - dva oblečení do půlpasu jen v tetování, dva komplet v černém, přičemž zpěvák David Edwards jako by vypadl z nějaké westernové gangsterky. A za sázku stály i irské akvizice - jak skupina Ferguse O'Farella Interference, tak písničkář Jape. Škoda jen toho zrušeného vystoupení Micachu And The Shapes.


NÁZORY
  • V Cechach (mekele, 11.07.2010 15:12) Reagovat

    Kolik by prislo v Cechach lidi na festival se stejnym lineupem? 3000? Rekl bych, ze co se tyce vkusu publika jsme tady o 20 let za Slovenskem. Skoda, ze jsem letos nemohl, podle vasich recenzi to vypada opet bajecne. Tak zas pristi rok a dik za clanek :)

    • Re: V Cechach (marge, 11.07.2010 16:32) Reagovat

      já myslím, že nás čechy trochu podceňuješ ;) ale svým způsobem máš pravdu, slováci se mi taky zdají trochu "progresivnější" nebo jak to říct...každopádně to vypadá na skvělý fest! jednou bych se tam taky ráda přijela mrknout

    • Re: V Cechach (josee, 11.07.2010 18:25) Reagovat

      Máš pravdu, obdobným směrem se chtěl vydat Planet festival a na nezájem českého publika dojel.
      Můžeme být rádi, že je takový festival těsně za hranicemi.
      byl jsem, zažil jsem - DOKONALÉ

    • Re: V Cechach (jamieoliver, 11.07.2010 18:43) Reagovat

      Neznam detailne historii pohodafestu, ale pusobi na me tak, ze sve navstevnosti dosti vdeci "word of mouth", no a samozrejme s jistotou za zady se poradatelum sestavuje lineup a experimentuje mnohem lepe. Podle me drtiva vetsina (70%) slovaku zna max jednu dve kapely z lineupu a ve zbytku veri organizarum :-) Dalsi osazenstvo bych odhadl na hudebni fajnsmekry (5% sk, 10% zahranici) a zbylych 15% je klasicky vata, pipinky a pozeri..

    • Re: V Cechach (prdlik, 11.07.2010 20:51) Reagovat

      To neni o line upu. To je o jmene toho festivalu. Kolik kapel znate z programu Colours of Ostrava a je vyprodano. Ja osobne se priznam, ze po nekolikaletem obrazeni ceskych festaku se stale stejnymi jmeny ceskych superjmen uz pomalu zacinam vyhledavat prave koncerty kapel, ktere vubec neznam. Protoze takhle ma clovek sanci si najit neco noveho, k cemu by se normalne nedostal.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Naživo: Reportáž psaná v katedrále stromů (05.08.2022 15:16)
- O osudu festivalů by se mělo rozhodnout tento týden (22.04.2020 13:08)
- Budou letos v Česku festivaly? Colours a RFP rozhodnou do května, Let It Roll vyčkává (16.04.2020 22:37)
- Folkové prázdniny přivezou klenoty britského folku i legendy africké hudby (09.07.2018 16:14)
- The Stone Roses jsou po dvaceti letech zpátky s novým singlem "All For One" (13.05.2016 07:10)
- Video: Tichá dohoda nabírá síly na nové album coverem "Tightrope" od Stone Roses (17.12.2014 09:06)
- Naživo: Adios, Klaxons! Praha na vás bude vzpomínat (víceméně) v dobrém (23.11.2014 14:15)
- Další konec kapely na obzoru? Po turné to chystají zabalit Klaxons (25.10.2014 11:19)
- Video: Co nás čeká na pražském koncertě Klaxons? Nový klip "A New Reality" to odhalí! (23.10.2014 14:05)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu