shop.musicserver.cz
Morcheeba, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 6.7.2010

Letmý polibek na dobrou noc

Vydáno: 07.07.2010 21:40 v sekci Naživo - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Zavřít oči a nechat se unést křehkými tóny až na hranici samotné reality. Zavřít oči, zapomenout na nahromaděnou únavu a oddat se sametovému hlasu pohádkové víly. Po čtyřech dnech plných energie a kytarových riffů všeho druhu završila festival Rock For People britská Morcheeba.

Live: Morcheeba

místo: Rock For People, Hradec Králové
datum: 6. července 2010

Morcheeba, Rock For People, Letiště, Hradec Králové, 6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Poslední festivalový den neměl na rozdíl od těch předchozích jasného papírového favorita. Po nadupaných setech NOFX, Billy Talent a Editors ovládla úplný závěr vyklidněná Morcheeba. Tentokrát nešlo o monstrózní pompéznost a velkolepou show jako o den dříve v případě Muse ani o megawatty energie vyprodukované The Prodigy první večer. Nekonala se divoká tlačenice, ochranka nedržela nášlapy před pódiem vlastním tělem a podrážky všech bot zůstaly v těsné blízkosti země. Pětice muzikantů a dáma za mikrofonem uzavřeli celý festival v příjemně klidné náladě.

Morcheeba malovala snovými barvami. Štětec namočený v downtempu, trip-hopu a r'n'b se lehce míhal ze strany na stranu a proměnil decentně nasvícené pódium v oázu klidu. Mezi rovnými beaty se nenápadně pohupovaly tóny kytary, místy zahalené do psychedelického zvuku, a šuměl elektronický spodek. Ani dav pochopitelně nešílel, jen se poklidně pohupoval ze strany na stranu. Mnozí možná po čtyřdenním dovádění zívali na celé kolo únavou, kdo ale naskočil na tutéž vlnu, užil si své.

Morcheeba, Rock For People, Letiště, Hradec Králové, 6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Zatímco na skladby z měsíc staré desky "Blood Like Lemonade" publikum nijak výrazně nereagovalo (znát to bylo například při těžce vydolovaném popěvku "Beat Off The Drums" ze stejnojmenné písně), starší kousky přece jenom vnesly do ospalého plácku trochu života. Zazněly "The Sea", "Trigger Hippie" nebo "Otherwise" a na úplný závěr samozřejmě "Rome Wasn't Built In A Day". Její sborově zpívaný refrén se nesl daleko a daleko a možná potěšil i kdejakého nespavce v královéhradeckých ulicích. I přes ojedinělý rozruch vyvolaný několika známými hity si však celé vystoupení ponechalo intimní atmosféru.

Druhý pohled Tomáše Tenkráta

Morcheeba, Rock For People, Letiště, Hradec Králové, 6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vystoupení znovuzrozené Morcheeby znamenalo symbolické zakončení letošního Rock For People. A co nastává na konci každé akce? Bilancování, vzpomínání a melancholie (obvykle na to ještě navazuje nějaká vydatná party). Přesně na tyhle pocity Morcheeba kápla dokonale. Hodně pomalý set. Ovšem s úžasně přirozenou Skye, která nedávala prostor k uspávání. Naopak svým nakažlivým roztomilým chichotáním vytvořila přátelskou atmosféru. Jasně, nejednalo se o nic moderního - byla to zkrátka ta stará dobrá kapela, co svého času měla hodně co říct. A že nové songy dost odkazují na starou tvorbu, dokázala například "Blood Like Lemonade".

Skye svým projevem nabalzámovala rány, které naše uši za ten čtyřdenní sprint utrpěly. Celý jejich set byl vyklidněnou pohodovou tečkou za celým festivalem. Zkrátka těžký chillout, kterému by šla vyčíst atmosféra, zbytečně mnoho pomalých písní a ošklivé nasvícení, ale asi by to bylo zbytečné rýpaní. Vždyť když spustili závěrečnou "Rome Wasn't Built In A Day", tak všichni tančili, zpívali, skákali a ve vzduchu panovala čistá radost. A co je víc? Byl to opravdu ten nejlepší moment, jaký při loučení mohl nastat. "One fine day we'll fly away..."

Morcheeba, Rock For People, Letiště, Hradec Králové, 6.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jelikož bratři Godfreyovi po sedmi letech znovu nalezli společnou řeč se Skye Edwards, mohli si fanoušci vychutnat Morcheebu v její původní kráse. A byla to právě navrátivší se dáma, kdo se převážně staral i o zábavu. Tak třeba drogová osvěta - potáhla si z jointa, kterého jí podal vyznavač podobných substancí (jakých přesně, si přečtete v chystaném rozhovoru) Ross Godfrey, aby hned publikum poučila, že drogy jsou vlastně špatné. "Já to jenom předstírala, vždyť v backstagi stojí moje dvě děti," pousmála se. O chvíli později se zase proměnila v učitelku sexuální výchovy, když známými gesty a pohyby naznačovala, že ženy mají prsa a muži penis. "To bude ještě zajímavej koncert," komentoval situaci poblíž stojící mladík.

Opravdu byl. Skye se po celou dobu roztomile pohihňávala (po zmíněné scénce s jointem ještě o něco více), jako malá marnivá holka nechala obdivovat svoje boty a šaty a v první řadě překrásně zpívala. Skvělá tečka na závěr!

NÁZORY
  • Z páté řady (Entr_1, 08.07.2010 16:10) Reagovat

    " ...zbytečně mnoho pomalých písní a ošklivé nasvícení"... Pan Tomáš Tenkrát už měl asi v sobě před koncertem hodně půllitrů, jeho škoda. Pomalé písničky, hlavně ty z posledního alba fungovaly výborně. Nasvicení bylo hezké, nedovedu si představit že by to s agresivnějšími světly mohlo být lepší. Kdo chce zažít na Morcheebě atmosféru, musí se jejich hudbě otevřít.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
- Před pěti lety zemřel Keith Flint. "Jsi pořád s námi," vzkazují The Prodigy (05.03.2024 13:32)
- Naživo: The Prodigy v Praze své umění rozmělnili, vzpomínka na Keitha Flinta mohla být emotivnější (08.12.2023 17:15)
- Fotogalerie: The Prodigy zase řádili v Praze (08.12.2023 09:57)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- The Prodigy přijedou s armádou mravenců do Prahy (21.06.2023 12:31)
- Naživo: Bring Me The Horizon ve druhém dni Rock im Parku nabídli spolupráce, jaké svět neviděl (20.06.2023 16:00)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons U2
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu