shop.musicserver.cz
Nové desky pro 25. týden

Nové desky pro 25. týden

Vydáno: 20.06.2010 05:00 v sekci Nové desky - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Myslíte si, že už začíná okurková sezóna? Ale kdepak! Herbie Hancock se hlásí s dalším unikátním projektem, Sia možná s posledním CD, Ozzy Osbourne si zakřičí, Törr a Bruce Springsteen se ukážou naživo, zarapuje Eminem, svým charakteristickým hlasem pohladí Macy Gray a řádně to rozbalí Miley Cyrus.

Pokud se v pondělí 21. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Herbie Hancock - The Imagine Project (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Herbie Hancock - The Imagine Project
Po "Possibilities" a "River: The Joni Letters", která si odnesla několik cen Grammy včetně té nejprestižnější, se vynikající jazzový pianista Herbie Hancock pustil do dalšího projektu plného kolaborací s muzikanty napříč žánry a ze všech možných regionů světa. Nahrávka dostala název "The Imagine Project" a blýská se to na ní hvězdami jako Seal, Pink, John Legend, Juanes, Jeff Beck, Dave Matthews, Derek Trucks, Chaka Khan, Los Lobos, India.Arie, The Chieftains, Lisa Hannigan, Wayne Shorter, James Morrison, či Anoushka Shankar. Využití univerzálního hudebního jazyka k vyjádření hlavních témat jako mír a globální zodpovědnost kombinuje Hancockovu hudební vizi se stylovými "lokálními" identitami kultur. Hancock své univerzální myšlence podřídil i způsob nahrávání. Kdekoliv to bylo možné, nahrával skladby s umělci v jejich domovských zemích. Produkce se ujal osvědčený Larry Klein, který se podílel už na "River: The Joni Letters" nebo na sólových nahrávkách Joni Mitchell, Madeleine Peyroux, či Melody Gardot. První čtyři ochutnávky včetně titulní "Imagine" Johna Lennona najdete na oficiálních stránkách Herbieho Hancocka.


Ozzy Osbourne - Scream (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Ozzy Osbourne - Scream
Pro některé metalový bůh, pro jiné parodie sebe sama. Každý se na Ozzyho Osbourna dívá jinak a podle toho bude soudit jeho nové a v pořadí již desáté studiové album. Každý se ale na Ozzyho může dívat s obdivem, že i po tak bouřlivém životě má chuť se ve svých jednašedesáti letech v hudebním průmyslu angažovat. A taky jde s dobou - aby se vytrhl ze stereotypu, sebral kšeft svému dlouholetému kolegovi a kytaristovi Zakku Wildeovi a najal si Guse G. Společně s dalšími třemi muzikanty nahrál jedenáct songů. Jako první vyslal do éteru kousek "Let Me Hear You Scream" a nyní umístil na své MySpace.com stránky všechny zbylé songy. Sami tedy můžete posoudit, jestli se Ozzymu podařilo vytvořit plnohodnotného nástupce tři roky starého a velmi povedeného alba "Black Rain". Naživo pak budete mít šanci 28. srpna, kdy Ozzy Osbourne se svou družinou vystoupí na festivalu Řípfest.


Eminem - Recovery (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rap / hip hop

Eminem - Recovery
Eminem po svém návratu servíruje fanouškům jednu desku za druhou. Po "Relapse" a jeho rozšířené edici tu máme letos už sedmé řadové album "Recovery", tedy zotavení. Mělo se původně jmenovat "Relapse 2", což by mohlo vést k názoru, že bude novinka na loňský titul navazovat. Ale sám Eminem fanoušky vyvedl z omylu. "Recovery" je podle něj zcela odlišná nahrávka a na rozdíl od předchozí daleko emotivnější. Předcházel jí pilotní singl s názvem "Not Afraid", ve kterém Eminem popisuje své problémy posledních let a hlavně i způsob, jakým se s nimi snažil vypořádávat. Hlavním tématem jsou tedy jeho známé drogové problémy a následná léčba, kterou musel podstoupit. Mezi hosty desky jsou například Lil Wayne, ale i Rihanna a celkem nečekaně i Pink. V samplech uslyšíte třeba "Changes" od Black Sabbath nebo "What Is Love" od Haddawaye. Zmíněný singl si můžete poslechnout na Eminemově MySpace.com .


Macy Gray - The Sellout (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b / neo-soul

Macy Gray - The Sellout
Americká zpěvačka Macy Gray o sobě dala naposledy vědět v roce 2007, kdy vydala album "Big". Nyní je zpět se zbrusu novým singlem "Beauty In The World" a především i s pátým dlouhohrajícím počinem "The Sellout". Obsahuje dvanáct písní a na se všech podílela jako autorka a také jako jediná producentka. Finální mixáž alba proběhla za dohledu Mannyho Marroquina, který má na svém kontě čtyři ceny Grammy a stojí za úspěchy hitů Lady Gaga, Rihanny, Alicie Keys nebo Kanyeho Westa. Hvězdní jsou i hosté, které si Macy Gray na natáčení placky pozvala. Svou troškou do mlýna přispěli například T.I., Bobby Brown nebo Velvet Revolver. Novinku na zpěvaččině MySpace.com reprezentuje zatím pouze první singl.


Miley Cyrus - Can't Be Tamed (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / dance-pop

Miley Cyrus - Can't Be Tamed
Už podle ohlasu na první titulní singl to vypadá, že má Miley Cyrus s novinkou "Can’t Be Tamed" řádně našlápnuto k velkým úspěchům. Tenhle hit si jak jako audio na jejím MySpace.com, tak jako video na YouTube.com pustilo více než jeden a půl miliónu fandů. Aby toho nebylo málo, další prvenství Miley Cyrus hlásí i z amerických rádií, kde se ten samý song stal nejhranější novou písní. Miley se při natáčení desky opět obklopila týmem profesionálů. Hlavní producentské úlohy se ujal cenami Grammy ověnčený John Shanks, podepsaný i pod úspěšnými alby Sheryl Crow, Celine Dion, Kelly Clarkson nebo Bon Jovi. Samozřejmě že Miley na albu opět spolupracovala s osvědčenou dvojicí Tim James a Antonina Armato, která pro ni vyprodukovala například hity "Seven Things" nebo "See You Again". Nové album vychází ve standardní verzi na CD, ale též jako komplet na CD + DVD. Bonusový nosič přinese koncert z O2 Areny v Londýně během nedávného světového turné Miley World a bonusový materiál ze zákulisí.


Sia - We Are Born (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / dance-pop / soul-jazz

Sia - We Are Born
Ačkoli se to zdá zvláštní a málo pravděpodobné, mohlo by být čtvrté album "We Are Born" australské zpěvačky Sii Furler zároveň jejím posledním. Jak se totiž sama vyjádřila, popularita, která ji v poslední době zaplavila, jí přestala být příjemná. Radši by se prý věnovala psaním písniček pro jiné, jak to koneckonců ukázala na aktuálním počinu Christiny Aguilery. Na "We Are Born" nahrála celkem čtrnáct písniček, z nichž si většinu složila sama, a jednu - "Oh Father" - si vypůjčila od Madonny. Společnost jí ve studiu dělal v poslední době velmi vytížený Greg Kurstin, který má ve svém portfoliu hvězdy jako Kylie Minogue, Lily Allen, Gabriellu Cilmi, Nelly Furtado a řadu dalších. Na rozdíl od předchozích desek prý není novinka tak optimistická, což můžete posoudit i z několika písniček na jejím MySpace.com.


Törr - Inferno Nocturno (EMI)

web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Törr - Inferno Nocturno
Kultovní česká formace Törr přichystala pro milovníky pekelného metalu nový živák "Inferno Nocturno". Posluchači tak mohou společně s muzikanty zavzpomínat na loňský rok, kdy kapela vyrazila na turné. Svým tracklistem může album posloužit i jako výběr toho nejlepšího. Deska vychází ve dvou verzích - jako samostatné CD a jako set CD a DVD. Bonusové DVD v rozšířené edici obsahuje dva koncertní záznamy ještě z roku 2006. V té době vyšlo album "Törritorium" a členové formace vyjeli na příslušné promo turné. Kromě toho se fanoušci mohou těšit na videoklipy a retrozáznam show "Gang Live Tour" z roku 1989.


Bruce Springsteen & The E Street Band - London Calling: Live In Hyde Park (DVD) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Bruce Springsteen & The E Street Band - London Calling: Live In Hyde Park
Bruce Springsteen dohromady s The E Street Bandem připravil svým příznivcům další živák "London Calling: Live In Hyde Park"' a to hned na dvou DVD nebo na Blu-Ray. Záznam v HD kvalitě byl pořízen v Londýně na festivalu Hard Rock Calling v Hyde Parku 28. června roku 2009, kde Springsteen odehrál šestadvacet skladeb. Jedná se tedy o bezmála tříhodinový koncert, který začíná za denního světla a pokračuje přes západ slunce až do tmy. Název není zcela náhodný, celé vystoupení totiž otevřela unikátní coververze hitu The Clash "London Calling" a k tomu The Boss přidal ještě další předělávky v podobě "Trapped" od Jimmyho Cliffa, "Good Lovin" od The Young Rascal a "Raise Your Hand" od Eddieho Floyda. Na střih a produkci dohlížel Thom Zimny, držitel cen Gammy a Emmy, a režie se ujal Chris Hilson. Oba jsou členy Springsteenova video týmu již více než deset let. Bonusový materiál přidává záznam skladby "The River" z Glastonbury z 27. června 2009 a plnou verzi "Wrecking Ball" pořízenou v roce 2009 na stadionu Giants v New Jersey. Malým lákadlem na titul může být toto video na YouTube.com.


Equilibrium - Rekreatur (M.A.B.Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk-metal / pagan metal

Equilibrium - Rekreatur
Němečtí folkmetalisté Equilibrium se po dvou letech hlásí o slovo s novým albem a novým zpěvákem Robertem Dahnem. V pořadí třetí řadovka nazvaná "Rekreatur" přináší posluchačům ve standardní edici devět nových písní. Některé z nich si můžete poslechnout na MySpace.com profilu kapely a klip ke skladbě "Der Ewige Sieg" najdete na stránkách YouTube.com. K dostání bude také balíček o dvou albech, obohacený navíc o bonusový disk. Muzikanti na něj umístili pět akustických songů. Pokud vás tvorba Equilibrium nadchla, máte šanci si kapelu poslechnout i naživo. Dne 26. září totiž vystoupí v pražském klubu Abaton.


Lissie - Catching A Tiger (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country / folk / rock

Lissie - Catching A Tiger
Drobná a blonďatá holka s kytarou v ruce. Bylo by jednoduché takto zaškatulkovat novou americkou zpěvačku Lissie, jež vydává svůj debut "Catching A Tiger". První ohlasy kritiky o ní píšou především jako o velkém talentu. Narodila se před osmadvaceti lety v Illinois a před čtyřmi roky se přestěhovala do Los Angeles, kde spolu se svými kamarády začala hudební kariéru v nočním baru. Nejdříve natočila s kamarádem Billem Reynoldsem z Band Of Horses EP "Why You Runnin‘", po jehož úspěchu již začala nahrávat "Catching A Tiger". Výsledkem je tucet skladeb, ve kterých se žánrově pohybuje od folku přes country až po rock. Jako první singl Lissie zvolila písničku "In Sleep", kterou si záhy vybral britský časopis Q za Track Of The Day. Společně s několika dalšími si jej můžete poslechnout na jejím MySpace.com.


Kele - The Boxer (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock / dance

Kele - The Boxer
Se sólovými alby frontmanů slavných kapel se v poslední době roztrhl pytel a Kele Okereke, známý jako lídr úspěšné britské indie formace Bloc Party, není výjimkou. Během tvůrčí pauzy, kterou si společně se svými kolegy z kapely dopřál, věnoval svůj čas skládání a únikům do světa elektroniky. Nijak se neomezoval a, jak již předznamenal první singl s videoklipem "Tenderoni", opravdu se nechal tanečními vlivy strhnout. Více o hudebních proudech na CD "The Boxer" vám napoví další z nových songů "Rise" a "Walk Tall", které si můžete poslechnout na zpěvákově MySpace.com webu.


Poletíme? - Skupina dobře vypadajících mužů (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: punk-folk-rock

Poletíme? - Skupina dobře vypadajících mužů
Veselá brněnská formace soustředěná kolem výtvarníka Rudolfa Brančovského, někdejšího člena skupiny Veselá zubatá, svoji druhou deskou nazvala "Skupina dobře vypadajících mužů". Díky chytlavému propojení rocku, swingu, punku, folku a country okořeněnému pořádnou dávkou energie, posypanou štiplavou porcí originálního humoru, se jim to daří. Poletíme? nahráli nové album, stejně jako to předchozí, v brněnském G studiu pod dozorem Jiřího Topola Novotného. Album zní lehce syrově a podtrhuje mírně hospodsky neučesaný a šramlovitý styl šestičlenné formace, kterou při nahrávaní doplnili tři hosté: Martin Škrobák s tenorovým banjem, Pavel Všianský na heligon a David Kadlec na trombon. Skladbu "Když se dva opijí" pak okořenila ještě cimbálová muzika Púčik. Brančovský má na svědomí všechny texty. Ty jsou pro tuto kapelu více než důležité, což pochopíte při poslechu jednotlivých písniček na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Robert Francis - Before Nightfall (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / indie

Robert Francis - Before Nightfall
Fanoušci amerických písničkářů by si neměli nechat ujít nové album multiinstrumentalisty Roberta Francise. Jeho v pořadí druhá nahrávka "Before Nightfall" vychází oproti debutu "One By One" u velkého labelu. Možná právě proto neprodukoval nahrávku zcela sám, ale jako producenta si vybral D. Sardyho, známého ze spolupráce s Marilynem Mansonem nebo Oasis. Podle některých tím ubylo na intimitě materiálu a vzdálenost mezi posluchačem a zpěvákem se rapidně zvětšila. Jestli to je pravda, rozhodněte sami, na prodejním serveru Amazon.de najdete ukázky všech nových skladeb. Pro důkladnější poslech některých z nich navštivte MySpace.com stránky zpěváka a videoklip k pilotní ochutnávce "Nightfall" najdete na YouTube.com.


Stromae - Cheese (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / elektronika

Stromae - Alors On Danse
Francouzský jazyk lze z evropských rádií slýchat poměrně sporadicky. V poslední době ho tam ale procpal nový belgický objev Stromae s písničkou "Alors on Danse". Za tímto jménem se ukrývá pětadvacetiletý sympaťák Paul van Haver, jehož kořeny pocházejí z Rwandy. Věnuje se hudbě již deset let, ale jak se zdá, celosvětového úspěchu se dočká až letos. Líbivá a na první poslech chytlavá melodie v mixu hip hopu a elektronické hudby se v Evropě zalíbila natolik, že se z nenápadného mulata stala přes noc hvězda první velikosti. Zmiňovaný singl se okamžitě po vydání stal jedničkou nejen doma v Belgii, ale i v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Francii nebo u nás. Pokud byste nevěděli, o co se jedná, jeho MySpace.com vám jistě napoví. Stromae má doposavad na svém kontě pouze tři EP, album "Cheese" je tedy jeho debutem. Zda se ponese v podobném duchu a bude jej pronásledovat stejně úspěšná odezva, se teprve uvidí.


Luboš Holý a Musica Folklorica - Rabudeň, rabudeň (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: lidová hudba / folklor

Luboš Holý a Musica Folklorica - Rabudeň, rabudeň
Luboš Holý, rodák z horňácké Hrubé Vrbky, v občanském životě vysokoškolský profesor veterinární medicíny, je majitelem hlasu, který bývá provázen a hodnocen spoustou přívlastků. Sametový, tmavý, ohebný, procítěný, ale také bohatýrský, romantický, sdělný, teskný i plný úsměvu, nosný a hrdý. Na nové album "Rabudeň, rabudeň" si letošní osmdesátník vybral písně, které jsou mu blízké a rád si je zpívá. Tentokrát s doprovodem kapely Musica Folklorica. Desku si můžete poslechnout na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Dále vychází:

Apatrida Angelus - Clockwork/Limited (EMI)
Dandy Warhols - Best Of (1995-2007) (EMI)
Greenhorns - Zlatá éra 1975 - 1991 (Supraphon)
Gypsy Devils (Cigánski diabli) - Adagio & Furioso (Supraphon)
J.B. Foerster - Smyčcové Kvartety (Supraphon)
Jason Moran - Ten (EMI)
Manowar - Thunder In The Sky (Mystic Production)
Různí - Eurovision Song Con. 2010 (DVD) (EMI)
Různí - Hot Summer Hits 2010 (Universal)
Různí - The Singing Detective (EMI)
Tiesto - Asia Tour '2010 (DVD) (EMI)
Václav Čtvrtek - Rumcajs, Manka a Cipísek (3Cd) (Supraphon)
Vladislav Vančura - Rozmarné léto (Supraphon)
Vodňanský / Skoumal / Burian / Dědeček - Večírek rozpadlých dvojic (Supraphon)
Witchery - Witchkrieg/Limited (EMI)

NÁZORY
  • nové desky (Jirka, 03.07.2010 19:31) Reagovat

    ňák ste propásli 26. tejden, ne :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Premiéra: Nový singl a klip "Už nechci bejt muzikant" avizuje připravované album Poletíme? (11.03.2024 18:00)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- Nové desky 7/2024 - od Jennifer Lopez přes Idles po Jasona Derula (21.02.2024 22:39)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu