shop.musicserver.cz
iamamiwhoami - záhadně děsivá identita

iamamiwhoami - záhadně děsivá identita

Vydáno: 28.04.2010 05:00 v sekci Publicistika - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Už téměř půl roku se snaží lidé po celém světě přijít na to, kdo skládá ty krásné, atmosférické songy, které se opírají o estetiku severského electropopu. Záhadná ženská postava, tajemné videovzkazy, šifry a indicie, za které by se ani otec Fura nestyděl. To je iamamiwhoami.

iamamiwhoami
© iamamiwhoami
Všechno to začalo někdy v prosinci, kdy zpravodaji MTV Jamesi Montgomerymu na e-mail přišlo záhadné pětapadesátivteřinové video zobrazující lesy, v nichž byly ukryté pohybující se lidské končetiny, a v určitých fragmentech také maskovanou ženu. Krom toho, že samotné video pojmenované pouze řadou číslic je značně mrazivé & děsivé, je také zcela profesionálně zpracované. Hudební doprovod k této vizuální šifře doplňuje krásný atmosférický electropop, ve kterém lze snadno identifikovat prvky severského mysticismu a la Lykke Li nebo The Knife.

V časovém horizontu několika desítek dní se objevilo dalších pět videí s podobně děsivou atmosférou a s podobně záhadnou číselnou šifrou v názvu. Na konci každého z nich bylo zobrazeno jiné zvíře - koza, sova, včela... - a bylo více než jasné, že to jsou jen další indicie k rozluštění identity záhadné iamamiwhoami (už jen ten název!). Není divu, že je z toho James Montgomery krapet zmatený. Jak sám říká, svůj den tráví tím, že přibližně patnáckrát chodí na její YouTube.com profil, pokouší se rozluštit číselné šifry, a v neposlední řadě tak obstojně zameškává svoji práci. Totální posedlost. To vše ho vedlo k napsání otevřeného dopisu, ve kterém se z výše zmíněných traumat vypisuje a vysvětluje, že i když tu předtím byla podobná kampaň například od Panic! At The Disco nebo Trenta Reznora, poměrně rychle ji ukončili a "s nimi bylo na konci tunelu světlo, s tebou je to jen další tunel."


iamamiwhoami - O

Montgomery tento dopis napsal také z toho důvodu, že se mu záhadná postava už delší dobu neozvala (navzdory tomu, že mezitím vydal spoustu článků o tomto fenoménu) a on to celé bral jako podivnou hru s jeho osobou. Na internetu zatím vřely snahy o rozpoznání identity iamamiwhoami. Ve hře byla jména Lykke Li, The Knife, Aphex Twin, Goldfrapp, MGMT, The Golden Filter, Trent Reznor, Bjork, Panda Bear nebo Christina Aguilera, jejíž fanoušci si pomocí aplikování anglické abecedy na číselnou řadu (každé číslo označovalo umístění určitého písmene v této abecedě) vydedukovali vzkaz: "I am CH. A.," a z počátečních písmen názvu zvířat, která se ve videích objevovala, složili slovo "Bionic", což je také název připravované desky této americké zpěvačky. Její management však později tyto teorie popřel.

Jiní fanoušci z těch číselných dekódovali slova educational, I am, it's me, mandragora, officinarum, welcome home. Přibližně měsíc po sepsání otevřeného dopisu přišla do zpravodajství MTV záhadná obálka. Nebyla na ní nadepsaná zpáteční adresa, jméno odesílatele, neobsahovala ani žádné štítky. Byla to pouze hnědá obálka, na které bylo jméno - James Montgomery. Děsivé. A ještě děsivější bylo její otevření. Obsahovala totiž pramínek lidských (blond) vlasů, kusy balzového dřeva (které se vyskytuje primárně v jižní nebo střední Americe a bylo užíváno výhradně na stavbu vorů) a také list papíru, na kterém byla vykreslena další šifra. Na té byla zvířata z videoklipů posčítána a výsledkem by měla být pravá identita iamamiwhoami.


iamamiwhoami - B

Čtrnáctého března se na YouTube.com objevilo další video, které již není pouze minutovým děsivým spotem se zablácenou ženskou postavou, ale regulérní písní, pojmenovanou jak jinak než záhadně, "O". Krom toho, že se jedná o skvělý atmosférický electropop, byla v tomto klipu znázorněna postava ženy opět, ale tentokrát ne v bahně, ale v pomuchlaném igelitu. Netrvalo dlouho a ve hře byla další známá osobnost - švédská písničkářka Jonna Lee. Na internetu se začala rozebírat podobnost této Švédky s tajemnou postavou, jako například v tomto videu. Jak už to tak bývá, její management řekl, že o ničem neví. Každopádně jméno Jonny Lee se zdá být jako velmi pravděpodobné. Například fakt, že jeden blogger odhalil stejný čas přihlášení iamamiwhoami na YouTube kanál a Jonny Lee na Twitter. Nehledě na to, že ten před nedávnem zmizel.

Zatímco se internet plní různými spekulacemi a odhaleními, my si můžem v klidu pustit zatím dvě známé skladby pojmenované "B a "O" (mimochodem, je také možné, že se z názvů písniček později složí název umělce) a užívat si jejich preciznost. Dle probíhající kampaně bych čekal asi větší underground a méně popu (i když je fakt, že tenhle materiál by na MTV nikdo neposlal), ale i tak lze mluvit pouze v superlativech. Abych pravdu řekl, napadla mě ještě jedna interpretka - Eleanoora Rosenholm. Finská zpěvačka hrající temné electro podobné zvuku The Knife, která ráda užívá děsivé masky s velkýma očima. A nebo se taky může stát, že to je celé jen nechutně napumpovaný hype, ve kterém má prsty i samotná MTV. Je pravda, že tyto záhadné okolnosti přidávají na zájmu o náhravky iamamiwhoami, ale na druhou stranu si myslím, že ty jsou tak kvalitní, že by obstály i bez tohoto mysteriozního kabátku.

Ať už je to jakkoliv, musím uznat, že tohle je skutečně nápadité self-promo. A to i přesto, že tu něco podobného bylo - Trent Reznor, Burial (v tomto případě teda nešlo o žádný kalkul) a mnozí další, ale ještě nic nebylo tak intenzivní a zároveň tak hravé. Její/jejich YouTube.com profil už čítá přes dva milióny návštěv.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: iamamiwhoami na albu "Be Here Soon" vypráví svůj příběh od počátků (04.07.2022 00:00)
- Nové desky 22/2022 - od Angel Olsen přes Post Malonea po Drive-By Truckers (08.06.2022 13:00)
- Video: "don't wait for me" zahajuje novou kapitolu iamamiwhoami (04.04.2022 19:14)
- Video: Christina Aguilera se v klipu "Santo" pohroužila do snu noci svatojánské (26.01.2022 17:04)
- Christina Aguilera chystá hned dvě alba najednou. "Znovu jsem se zamilovala do hudby," říká (21.04.2021 10:46)
- Publicistika: Ultimátní přehled zahraničních vánočních a zimních písní roku 2020 (23.12.2020 12:25)
- Christina Aguilera chystá album. "Dělám teď hudbu, která je pro mě smysluplná," říká (22.09.2020 08:21)
- Video: Christina Aguilera kašle na korektnost. V klipu k "Loyal Brave True" má asijský look (18.08.2020 17:11)
- Recenze: ionnalee kronikou "KRONOLOGI" rekapituluje deset let kariéry (04.08.2020 09:00)
- Video: Christina Aguilera a A Great Big World ve "Fall On Me" probouzejí jaro (18.02.2020 10:35)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Taylor Swift Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu