shop.musicserver.cz
Pet Shop Boys, 3. 12. 2009, Tesla Aréna, Praha

Pane, pojďte si hrát s kostkama

Vydáno: 04.12.2009 17:22 v sekci Naživo - Pavel Parikrupa | foto: Daniel Hlaváč / musicserver.cz

Někteří návštěvníci pražského koncertu Pet Shop Boys se do Tesla Arény vydali z čiré nostalgie po osmdesátých letech. Ale ostrovní duo oceněné za přínos britské populární hudbě se rozhodně nevěnovalo jen vzpomínání. Byla to rozpixelovaná, zábavná a hravá show.

Live: Pet Shop Boys

místo: Tesla Aréna, Praha
datum: 3. prosince 2009
setlist: More Than A Dream (Dub)/Heart, Did You See Me Coming?, Pandemonium/Can You Forgive Her?, Love Etc., Integral/Opportunities (Let's Make Lots Of Money)/Building A Wall/Paninaro/Go West, Two Divided By Zero/Why Don't We Live Together?/In The Night/Left To My Own Devices/Always On My Mind/New York City Boy, Closer To Heaven/Left To My Own Devices, Do I Have To?/King's Cross, The Way It Used To Be/Jealousy, Suburbia, What Have I Done to Deserve This?, All Over The World, Se a vida é (That's The Way Life Is)/Discoteca/Domino Dancing/Viva la Vida/It's A Sin
přídavky: Being Boring, West End Girls, It Doesn't Often Snow At Christmas
Fotogalerie

Pet Shop Boys, Tesla Arena, Praha, 3.12.2009
© Daniel Hlavác / musicserver.cz
Ačkoliv se pražské zastávce Pandemonium On Tour věnovala minimální propagace a koncert hostily nevlídné prostory holešovické Tesla Arény, sešlo se v hale odhadem pět tisíc lidí, jejichž věkový průměr se mohl pohybovat kolem třicítky. Asi tu bylo jen málo náhodných návštěvníků, kteří by si pamatovali Pet Shop Boys jen kvůli "Go West" a "It's A Sin" z rádia. Večer byl plný skrytých narážek, hudebních vtípků a spikleneckého pomrkávání, jež ocenili především fanoušci, co neznají Boys jen povrchně.

Tennant a Lowe si totiž libují v tom, jak do písniček pašují úryvky jiných svých skladeb, někdy jen několikavteřinové kousíčky, a vše je tak rafinované, že to neznalý ani nepostřehne. Jejich hravost a kreativita je obdivuhodná nejen v hudbě, ale i v celkovém vizuálním ztvárnění. Celý večer vypadal, jako by si duo a jejich tým vyšli do obrovského hračkářství a bez ohledu na to, co si kdo o nich myslí, se pořádně vyřádili ve všech odděleních. Obzvláště pak v oddělení kostek, kostiček a čtverečků. Bílé krabice sloužily jako pružný materiál pro stavby, kulisy a projekční plochy. Při vynikající pomalé písni "Jealousy" byly tyto kostky součástí choreografie téměř baletního vyjádření milenecké hádky, jindy tvořily horizont velkoměsta při svižné "New York City Boy" a hlavně to bylo rychle přestavitelné plátno pro promítání výtečných klipů. Projekce a skvělí tanečníci/vokalisté (tři slečny a jeden mladík) pomáhali navodit atmosféru rozjeté taneční party i podmanivý smutek v pomalých písních ("The Way It Used To Be" byla neuvěřitelně působivá).

Pet Shop Boys, Tesla Arena, Praha, 3.12.2009
© Daniel Hlavác / musicserver.cz
Neil Tennant zvládal své pěvecké party s mladickou lehkostí, švihácky si vykračoval v jezdeckých holínkách (při překvapivém coveru Coldplay "Viva La Vida" se na pódium dostavil s královskou korunou) a jeho mlčenlivý parťák za klávesy Chris si vysloužil potlesk za taneční číslo, když se ve svém zrcadlovém sáčku zařadil mezi tanečníky. Vtip a britský sarkasmus ti "chlapci" nezapřou, ba přímo si v něm libují, takže nemají problém nakonec všechny obdarovat dárkem v podobě "I Doesn’t Always Snow At Christmas", kde na pódiu tančí vánoční stromky a všechno zasype umělý sníh.

Koncert byl ve znamení kostiček, čtverečků a pixlů, spojil téměř čtvrtstoletí staré písně ze současnými skladbami naprosto bez švů a zádrhelů a celé to bylo takové naivní zábavné sci-fi. Personál pobíhal po pódiu v bílých pláštích a helmách, našinci se vybavoval šílený profesor Orfanik zkřížený s Jáchymem, co to hází do stroje. Byla to diskotéka, bizarní mejdan i nostalgický večírek v jednom a hlavně to byla parádní zábava.

  • Super zážitek!!! (Ivan, 04.12.2009 18:51) Reagovat

    Koncert byl skvělej, nečekal jsem že na mě kluci udělají takový dojem. Protože jsem je ještě nikdy na živo neviděl a koncerty, které jsem zhlédl v televizi mi přišli trochu slabé. myslel jsem si, že jako koncertní skupina nejsou nic moc. Ale ve skutečnost to vypadá úplně jinak. Neil je skutečný elegán a Chris má tolik charisma že se nemusí ani vyjadřovat a čiší to z něj i za tim synťákem. A tanečníci/ zpěváci byli taky super. Všichni jeli na 100% působilo velmi svěže a nápaditě. Fakt jedinečný super zážitek.

  • byla to paráda (pavelse, 05.12.2009 00:24) Reagovat

    líbilo se mi to víc než jejich první koncert v 91/92 - víckrát jsem totiž na jejich koncertě nebyl, letošní deska je skvělá a překvapilo mě že zahráli celkem dost skladeb, nebo jejiich částí) z jejich první desky (ne že by mi to vadilo) ale nedivím se že nehráli nic z desky Release (ta se moc nepovedla)
    bylo mi líto Neila, který se snažil "rozpohybovat" publikum, ale to bylo odolné ...potěšila mne vzpomínka na Dusty Springfield

    • Re: byla to paráda (DJ007, 06.12.2009 14:08) Reagovat

      Zdravim,
      a nemam k tomuto prispevku snad ani co dodat - naprosta dokonalost, byt jsem taky nevidel live uz nic od jejich nejlepsi show ever.. Performance - a mozna tim lip :-)
      Kazdopadne je mi lito nekterych, kteri se snazili dodatecne show setrit poznamkami o spatne organizaci - kazda je nejaka, jedna lepsi, jedna horsi.. proste je spatna doba. presto aspon na 2 hodiny dokazalo duo tuto situaci otocit a na par pristich hodin a dnu naladu uzasne zlepsit. Zas pokud na to pohlizim jakozto fanousek, neni absolutne co vytknout - vsichni jeli na 100% a bylo to znat. Spis me mile prekvapilo, ze narozdil od recenze, ktera se objevila na jinych serverech, publikum privitalo jak nejnovejsi hity, tak mid 90's, stejne jako nejstarsi - proste to bylo perfektne vyvazeny.
      Jeste jednou diky za trochu London feelingu.. v jinak sedy Praze!

  • PSB v Tesla Aréně Praha (Saša, 06.12.2009 18:43) Reagovat

    všechny recenze, které jsem¨našla a četla - kromě této, mne maximálně rozřílily, iž proto, že je psali lidí, pro něž PSN'B neznamená nic neý jeden z mnoha koncvertů - nic o nich nevědí /ak by těžko mohli napsat, že starší hity jsou jen vlezlé melodie apod), na koncertě snad ani nebyli - protože např. Love Comes Quickly nezazněla apod. Škoda, že pro idnes nenavštívil koncert např. V.Vlasák...Takže Musicservere DÍK. Byl zo úúúžasný zážitek a lekce profesionalismu.

  • v jednoduchosti je síla (Miguel 14, 07.12.2009 15:08) Reagovat

    Perferkní. PSB ukázali že není potřeba mgalomanských show a výsledek může být dokonalý. Super zážitek, skvěle sladěné efekty a nápady (dvojčata - tanečnice taky super)!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rock for People - Den třetí, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Třetí den se na Rock for People loučili Sum 41, davy přitáhl herec Keanu Reeves Rock for People se sice přelomil do své druhé půlky, přesto nebyl důvod ke smutku. Páteční program totiž nabídl skutečně silnou sestavu plnou velkých hvězd, ale i celé řady žhavých jmen. Kdo potěšil a kdo naopak zklamal?... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 15:51 v sekci Naživo
Bring Me The Horizon, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Bring Me The Horizon si na Rock for People spravili reputaci Vyzbrojeni ani ne měsíc starou sedmou studiovkou s názvem "POST HUMAN: NeX GEn" se Bring Me The Horizon vrátili po skoro roce a půl do Česka, aby ukázali, co nového ve svých dílnách ukovali. Někdejší metalcoreové ikony už dávno... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 13:22 v sekci Naživo
Avril Lavigne, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Avril Lavigne zůstala na Rock for People mladou rebelkou Čtvrtého června 2002 vyšlo tehdy sotva osmnáctileté Kanaďance debutové album "Let Go", které navždy změnilo život nejen jí, ale ovlivnilo celou jednu generaci teenagerů. Řeč je o Avril Lavigne, která po dvaadvaceti letech přijela... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 09:01 v sekci Naživo
Ewa Farna - Vlny 9/10
Video: Ewa Farna vytěžila ze spojení s filmem "Vlny" Jiřího Mádla svůj zřejmě nejodvážnější singl Ewa Farna zažívá triumfální etapu své kariéry. Minulý rok se poprvé stala Absolutní slavicí, letos v březnu už podruhé zahrála před beznadějně vyprodanou O2 arenou - a opět se o její show ke třicetinám mluvilo a psalo jen v... čtěte zde
Vydáno: 14.06.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Rock for People - Den druhý, Park 360, Hradec Králové, 13.6.2024
Naživo: Rock for People nabídl ve druhém dni skvělé The Amazons, Against The Current nebo Neck Deep Poměrně studené počasí provází ročník 2024 i nadále. Avizovaná bouřka sice nakonec naštěstí nepřišla, i tak si ale návštěvníci děkovali, že si ze stanů vzali mikiny a dlouhé kalhoty. Ve druhém dni Rock for People se kromě... čtěte zde
Vydáno: 14.06.2024 13:35 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pet Shop Boys se v "A New Bohemia" melancholicky ohlížejí do minulosti (11.06.2024 12:39)
- Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent (01.05.2024 12:00)
- Video: "Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným (07.04.2024 15:15)
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)
- Sleaford Mods nahráli pro charitu coververzi hitu Pet Shop Boys (29.11.2023 16:46)
- Pet Shop Boys po třiceti letech znovu zpřístupní své nesehnatelné taneční album "Relentless" (04.10.2023 16:08)

ALBUM TÝDNE 24/2024

Twenty One Pilots
Clancy

Twenty One Pilots neboli Tyler Joseph a Josh Dun z města Columbus v Ohiu na své sedmé studiovce "Clancy" rozvíjejí mysteriózní příběh návratu jistého Clancyho do postapokalyptického města zvaného Dema ve světě Trench. Pokud vám tato slova nedávají smysl, vůbec to nevadí.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 17.06.
Alice Cooper (US) (enteria Arena, Pardubice)
Po 17.06.
Ty Segall (US) (Roxy, Praha)
Čt 20.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (SaSaZu, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Parkway Drive Sia mp3.com Rush Bono Taylor Swift Kabát Mirai Lucie Vondráčková Billie Eilish Lady Gaga Beyoncé Queen Dua Lipa Adele AC/DC
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe