Pane, pojďte si hrát s kostkama

04.12.2009 17:22 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Někteří návštěvníci pražského koncertu Pet Shop Boys se do Tesla Arény vydali z čiré nostalgie po osmdesátých letech. Ale ostrovní duo oceněné za přínos britské populární hudbě se rozhodně nevěnovalo jen vzpomínání. Byla to rozpixelovaná, zábavná a hravá show.

Live: Pet Shop Boys

místo: Tesla Aréna, Praha
datum: 3. prosince 2009
setlist: More Than A Dream (Dub)/Heart, Did You See Me Coming?, Pandemonium/Can You Forgive Her?, Love Etc., Integral/Opportunities (Let's Make Lots Of Money)/Building A Wall/Paninaro/Go West, Two Divided By Zero/Why Don't We Live Together?/In The Night/Left To My Own Devices/Always On My Mind/New York City Boy, Closer To Heaven/Left To My Own Devices, Do I Have To?/King's Cross, The Way It Used To Be/Jealousy, Suburbia, What Have I Done to Deserve This?, All Over The World, Se a vida é (That's The Way Life Is)/Discoteca/Domino Dancing/Viva la Vida/It's A Sin
přídavky: Being Boring, West End Girls, It Doesn't Often Snow At Christmas
Fotogalerie

Pet Shop Boys, Tesla Arena, Praha, 3.12.2009
© Daniel Hlavác / musicserver.cz
Ačkoliv se pražské zastávce Pandemonium On Tour věnovala minimální propagace a koncert hostily nevlídné prostory holešovické Tesla Arény, sešlo se v hale odhadem pět tisíc lidí, jejichž věkový průměr se mohl pohybovat kolem třicítky. Asi tu bylo jen málo náhodných návštěvníků, kteří by si pamatovali Pet Shop Boys jen kvůli "Go West" a "It's A Sin" z rádia. Večer byl plný skrytých narážek, hudebních vtípků a spikleneckého pomrkávání, jež ocenili především fanoušci, co neznají Boys jen povrchně.

Tennant a Lowe si totiž libují v tom, jak do písniček pašují úryvky jiných svých skladeb, někdy jen několikavteřinové kousíčky, a vše je tak rafinované, že to neznalý ani nepostřehne. Jejich hravost a kreativita je obdivuhodná nejen v hudbě, ale i v celkovém vizuálním ztvárnění. Celý večer vypadal, jako by si duo a jejich tým vyšli do obrovského hračkářství a bez ohledu na to, co si kdo o nich myslí, se pořádně vyřádili ve všech odděleních. Obzvláště pak v oddělení kostek, kostiček a čtverečků. Bílé krabice sloužily jako pružný materiál pro stavby, kulisy a projekční plochy. Při vynikající pomalé písni "Jealousy" byly tyto kostky součástí choreografie téměř baletního vyjádření milenecké hádky, jindy tvořily horizont velkoměsta při svižné "New York City Boy" a hlavně to bylo rychle přestavitelné plátno pro promítání výtečných klipů. Projekce a skvělí tanečníci/vokalisté (tři slečny a jeden mladík) pomáhali navodit atmosféru rozjeté taneční party i podmanivý smutek v pomalých písních ("The Way It Used To Be" byla neuvěřitelně působivá).

Pet Shop Boys, Tesla Arena, Praha, 3.12.2009
© Daniel Hlavác / musicserver.cz
Neil Tennant zvládal své pěvecké party s mladickou lehkostí, švihácky si vykračoval v jezdeckých holínkách (při překvapivém coveru Coldplay "Viva La Vida" se na pódium dostavil s královskou korunou) a jeho mlčenlivý parťák za klávesy Chris si vysloužil potlesk za taneční číslo, když se ve svém zrcadlovém sáčku zařadil mezi tanečníky. Vtip a britský sarkasmus ti "chlapci" nezapřou, ba přímo si v něm libují, takže nemají problém nakonec všechny obdarovat dárkem v podobě "I Doesn’t Always Snow At Christmas", kde na pódiu tančí vánoční stromky a všechno zasype umělý sníh.

Koncert byl ve znamení kostiček, čtverečků a pixlů, spojil téměř čtvrtstoletí staré písně ze současnými skladbami naprosto bez švů a zádrhelů a celé to bylo takové naivní zábavné sci-fi. Personál pobíhal po pódiu v bílých pláštích a helmách, našinci se vybavoval šílený profesor Orfanik zkřížený s Jáchymem, co to hází do stroje. Byla to diskotéka, bizarní mejdan i nostalgický večírek v jednom a hlavně to byla parádní zábava.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY