La Roux vystřihli povedený debut

18.09.2009 12:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Jsou dva, jsou z Británie a odborníci z BBC jim v seznamu objevů pro letošní rok přiřkli pozici číslo pět. La Roux a jejich eponymní debut přináší tucet skladeb, které vzdávají hold osmdesátým letům a bláznivým účesům. A víte vy co? Ono to ve finále vůbec nezní špatně.
7/10

La Roux - La Roux

Skladby: In For The Kill, Tigerlily, Quicksand, Bulletproof, Colourless Colour, I'm Not Your Toy, Cover My Eyes, As If By Magic, Fascination, Reflections Are Protection, Armour Love, Growing Pains
Vydáno: 29.6.2009
Celkový čas: 44:35
Vydavatel: Universal
"Jak stříhat vlasy bez kadeřníka: Při stříhání dej velky pozor na to, aby jsi nůžkami někoho nebodla. Nejdříve učeš vlasy hřebínkem. Potom vezmi nůžky a pomalu rovnoměrně stříhej. Pozor ať se ti nestane že budeš vlasy stříhat nakřivo. Pak už stačí přečnivající vlásy zastřihnout. Doporučuji si pak vlasy umýt. O střihách se domluv s rodičem." (Převzato z t-s-s.blog.cz, kategorie Návůdky jak na to, redakčně neupravováno.)

Elly Jackson, jedenadvacetiletá zpěvačka La Roux si na účesech zakládá. Tahle informace šla ruku v ruce s prvními zmínkami o této britské synthipopové dvojici. Těžko říct, jestli si vlasové kreace vytváří sama, a ať už by byla odpověď jakákoliv, stoprocentně to nebude tak jednoduché, jak popisuje slečna Martina z citovaného blogu. Kam tohle všechno míří? K tezi: jsou Ellyiny účesy zajímavější než písně z eponymního debutu kapely?

Tak jednoduché to ale není. Jednak proto, že z floskule "zajímavé" člověk nic nevyčte, jednak proto, že srovnávat image a zvuk taky není asi úplně fér, no a jednak proto, že Jackson ve skupině není sama. Parťákem a hybnou silou dua je skladatel a producent Ben Langmaid, kámoš Rolla Armstronga z Faithless, což je pro recenzi "La Roux" informace daleko zásadnější.

Společně pak posluchačům letos v červnu předložili desku a na ní dvanáct písní. Jaké jsou? Vlastně vůbec ne špatné. Příjemně chytlavé melodie zabalené do jednoduchých aranží sloka-(bridge)-refrén, zvukově čerpající ze zatím toliko populárních osmdesátých let, znějící však zároveň svěže a současně. Jsou mezi nimi hity na první dobrou jako pilot "Quicksand", "Bulletproof" nebo "Reflections Are Protection" i slabší věci, kam ale spadá snad jen "Armour Love".

Proč tedy po tom všem nevynést La Roux do nebes mezi hvězdné objevy? Možná pro Ellyin hlas, který je ve vyšších, ač pro zvuk kapely určujících polohách tak trochu uvytý. Možná i pro onu zmíněnou aranžérskou jednoduchost, kvůli které skladbám chybí vývoj. A možná nakonec i proto, že celá tahle osmdesátková mánie se už chýlí ke konci. Žádný z těchhle argumentů ale nezapře fakt, že je "La Roux" vyrovnanou deskou, která se nadprůměrně dobře poslouchá a která je v podstatě napěchovaná samými příjemnými písněmi, které z hlavy hned tak nelezou. Bezva, i když ty účesy jsou bezva trochu víc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY