shop.musicserver.cz
Čtyřicet nejlepších zahraničních alb roku 2014 (40-31)

Čtyřicet nejlepších zahraničních alb roku 2014 (40-31)

Vydáno: 09.01.2015 08:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Rok se s rokem sešel a musicserver je tu opět s přehledem nejlepších alb, která se loni donesla k našim uším. Čtyřicítka vybraných zahraničních desek je i letos různorodá a doufáme, že si z naší nabídky svého favorita vybere každý. Začínáme s pořadovými čísly čtyřicet až třicet jedna.

Osmnáct hlasujících redaktorů musicserveru navrhlo celkem sto dvacet tři zahraničních alb a konečný žebříček čtyřiceti nejlepších nabízí řadu zajímavých výsledků. Pokud se do něj váš favorit za rok 2014 nevešel, budeme rádi, když se o něj podělíte v komentářích.

40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1

40. místo: La Roux - Trouble In Paradise


La Roux - Trouble In Paradise
"Místo odzbrojujících jednotlivostí typu 'In For The Kill' či 'Bulletproof' vsadila na konzistentní celek, který sice disponuje pouhými devíti položkami, zato je ale jedna lepší než druhá."

-- Josef Martínek

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

Snad každá napsaná recenze k této desce v uplynulém roce musela začít výčtem nezáviděníhodných těžkostí, kterými si Eleanor Jackson, nyní fungující sama pod staronovou nálepkou La Roux, musela projít, než vypotila studiovou dvojku. Psychologické rozpravy nechme stranou, každopádně deska "Trouble In Paradise" se tváří, jako by se jí to ani netýkalo. Není na ní totiž znát známka zaváhání nebo rozkouskování. Album je sice určeno spíš pro milovníky 70s zvuku a jeho redefinicí než pro hledače nových cest, přesto promlouvá hlasem současnosti. Každá skladba se drží svého vlastního scénáře, který nás často zavádí do nečekaných destinací, a ačkoli se setkáváme s prudce popovým materiálem, nápadů má La Roux hrsti vrchovaté. I přes neobvyklou vyrovnanost disponuje nahrávka několika špeky jako "Silent Partner" nebo "Let Me Down Gently", které nestačí slyšet jen párkrát. (Martin Spurný)


39. místo: Bombay Bicycle Club - So Long, See You Tomorrow


Bombay Bicycle Club - So Long, See You Tomorrow
"Žánrová indierocková až folková příslušnost začíná být pro Bombay Bicycle Club příliš těsnou škatulkou. Nová deska dokazuje, jak daleko jejich vize sahají."

-- Martin Spurný

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

Britská indierocková skupina Bombay Bicycle Club u nás zatím stále ještě nemá tolik příznivců jako třeba The Kooks, The Wombats nebo Two Door Cinema Club. Důvod je nasnadě. Kromě méně úderného názvu kapely také vydávají alba, která neútočí na první dobrou, ale rostou postupně. Nenápadné, jemné melodie získávají na jasnějších konturách až s časem a čím více poslechů skupině věnujete, tím více si ji zamilujete. Výše zmíněné lze v kombinaci se čtvrtou řadovkou jedině podtrhnout, "So Long, See You Tomorrow" je totiž dosud nejpropracovanějším dílem v kapelní historii. Bombay Bicycle Club se na něm od indie rocku vydávají k synthpopu i do Orientu a zvláště návštěvou Indie ovlivněná "Feel" se stává jednou z jejich největších hitovek. Pozadu však nezůstavá ani okouzlující "Luna" či líbezně se táhnoucí titulní balada. Dejte na nás, o partě, která na výsluní vytáhla Rae Morris, ještě uslyšíme. (Jan Trávníček)


38. místo: Shakira - Shakira


Shakira - Shakira
"Blonďatá kolumbijská diva tentokrát až na jedinou výjimku nechala laciné latinskoamerické kolovrátky, které jsou dobré leda tak na zumbu, daleko za sebou a s novým labelem a s kytarou na krku se rozhodla připomenout, že umí dělat i opravdu dobré, převážně poprockově zaměřené písničky."

-- Jan Trávníček

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

Shakira ve výročním žebříčku nejlepších alb? Ještě před rokem by se pravděpodobně téhle představě kdekdo vysmál. A hned první písnička na eponymní řadovce, fotbalová "Dare (La La La)", naznačuje, že se krásná Kolumbijka skutečně rozhodla přihodit jen pár dalších odrhovaček s triviálními popěvky na způsob "Waka Waka" či "Loca". Jenže další jedenáctka ukazuje, že řídit se předsudky se někdy nevyplácí. "Shakira" totiž hraje všemi barvami, žánrově přeskakuje od poprocku k reggae, country nebo jednoduchým kytarovkám, a i když se nesnaží o žádné velké experimenty, přináší přesně to, co posluchač od povedené popové desky očekává: osobitost, energii a žádnou vatu. Snad jen trochu zamrzí, že řada potenciálních hitů v čele s přímočarými rozbuškami "Spotlight" či "The One Thing" zůstaly, nejspíš vzhledem k těhotenství zpěvačky a nedostatku času k jejich propagaci, nevydány. Tak si alespoň můžeme vychutnávat klip k baladě "Empire", která je v podstatě stejná jako celá deska: taky se nejdřív zdá průměrná, ale když se vybarví, stojí za to. A hlavně žije. (Josef Martínek)


37. místo: Clean Bandit - New Eyes


Clean Bandit - New Eyes
"Hledáte-li nenáročný soundtrack k letošnímu létu, s Clean Bandit vedle nešlápnete."

-- Jan Trávníček

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

Rok 2014 jako by se nesl ve znamení vzkříšení mladou generací opovrhovaných žánrů. Zatímco Lady Gaga se převtělila do Lízy Simpsonové se saxofonem v ústech a spolu s Tony Bennettem oživila jazz, britská parta Clean Bandit se ponořila do hlubin klasiky a symfonických melodií velkých starých pánů, ze kterých zároveň vylovila hrst elektronicko-houseových perel. Na různorodém debutu "New Eyes" kapela ukazuje, že zelenina s ovocem jde dohromady bez problémů mixovat, když k tomu všemu prdnete kousek dřeva z rozladěných houslí, vyjde vám z toho koktejl pestré chuti, jenž ovšem ne každému udělá dobře na žaludku. Kvůli tomu se však na desce vyskytuje četný zástup převážně méně známých umělců (Jess Glynne, Sharna Bass, Noonie Bao), jejichž vokál vám zneutralizuje veškerou pachuť, již můžete z daných kompozicí ucítit. Pokud jste ještě Clean Bandit nedali šanci, v dohledné době tak rozhodně učiňte. Zjistíte, že tito amatérští bandité nejsou pouhými loupežníky smyčců, ale vcelku šikovnými muzikanty s dráždivými nápady, kteří se je nebáli světu prezentovat. (Vojtěch Drobík)


36. místo: Rise Against - The Black Market


Rise Against - The Black Market
"'Černý trh' ale není jen o naléhavých sděleních. Ještě silněji než slova totiž působí muzikantské vyhrávky, mezi kterými hrají prim výrazné kytarové linky, dynamické zvraty, punkově zběsilé bicí a agresivní, ale také velmi melodický vokál principála Tima McIlratha."

-- Jan Trávníček

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

Americký punkrockový kvartet Rise Against si na přípravu své sedmé desky "The Black Market" dal tři roky a tento čas využil velmi dobře. Dvanáctku písniček pánové nasměrovali na tu přesnou hranu tvrdosti, kterou ocení jak fanoušek obyčejného kytarového rocku, tak i vyznavači tvrdších žánrů. Co je ale daleko více podstatné, všechny skladby jsou výborně melodicky zvládnuté a zpěvák Tim McIlrath této vlastnosti dokonale využívá. Jeho zpěv je přesný, naléhavost koresponduje s doprovodem, a navíc jej výborně doplňují také podpůrné vokály. Albu nechybí slušný hitový potenciál, který dále posouvá i náboj a energie celé nahrávky. Když k tomu přidáme ještě texty o něčem, musíme konstatovat, že "The Black Market" je po všech stránkách vyvážená řadovka, která by měla letos zajistit kapele na koncertech plný dům. Škoda pouze poněkud méně povedeného zvuku, chudého na dynamický rozsah. Být ten lepší, mohla tato deska skončit možná i o něco výše. (Tomáš Parkan)


35. místo: Katy B - Little Red


Katy B - Little Red
"Katy nám jednoduše dospívá a pozitivně se to podepisuje i na jejím novém materiálu. Ten se sice mnohem více přibližuje mainstreamu, ale naštěstí se nijak výrazněji nevzdaluje od svých UK garage, funky, dubstepových a r'n'b kořenů. Největším rozdílem je přesun z vnějšího světa tanečního parketu do vnitřního světa emocí."

-- Jakub Malar

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

Že se pop music v posledních letech roztančila možná až moc, není třeba zdlouhavě popisovat - stačí se podívat do hitparád. A mezi všemi těmi guettovinami, harrisovinami a aviciiovinami, které se podobají jako vejce vejci, je někdy opravdu těžké najít taneční písničku, která je originální, nesází na prvoplánovost a má duši. O to víc pak ale člověk ocení alba jako "Little Red" rusovlasé Katy B. Ta na své druhé studiovce sice také zve hlavně na taneční parket, dělá to však po svém. "Little Red", to jsou příběhy, chytré vrstvení a hypnotizující atmosféry - třeba postupně houstnoucí "Crying For No Reason" možná neohromí na první dobrou, zato svou sílu dokáže odhalovat postupně a jen tak se jí nenabažíte. Katy B ale nechce jen tančit, a proto se vedle euforických hitů typu "5 AM" nebojí postavit třeba spolupráci s Jessie Ware v podmanivé písni "Aaliyah". Jakákoliv žánrová škatulka je jí těsná a i podruhé dokázala, že patří k největším nadějím britské klubové scény. (Josef Martínek)


34. místo: Jason Mraz - Yes!


Jason Mraz - Yes!
"'Yes!' působí jako oáza klidu, jako necelá hodina hudebního relaxu, který nabízí i překvapivé momenty. Mrazův pátý řadový počin nebude vděčným hitparádovým soustem, neznamená to ale, že na něm nejsou hity. Jsou. Jen byly zbaveny všech přebytečných pozlátek a dokazují, jak bohatě a kreativně se dá v době elektronických vychytávek pracovat s akustickým zvukem.'"

-- Josef Martínek

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

I když pro většinu neamerických posluchačů bude Jason Mraz asi navždy jen interpretem hitu "I'm Yours", za oceánem rozhodně není žádným one-hit wonderem, ale naopak zpěvákem s úspěšnou dlouhodobou kariérou. Do té minulý rok přispěl již pátou řadovou deskou, kterou pojmenoval tím nejpozitivnějším slovem, jaké existuje - "Yes!". Na ní se spojil s ženskou čtyřčlennou formací Raining Jane, přičemž mu muzikantky nejen tvořily doprovodnou kapelu, včetně vokálů, ale většinu písniček s ním také složily. Už dříve tak pohodový a přirozený Mraz vsadil na ještě rozvolněnější polohu své huby a akustický zvuk, který jeho přirozenému písničkářství naprosto sedl. Album ale v žádném případě netvoří jen uslzené balady, naopak to zpěvák dokáže i pěkně rozjet jako třeba v "3 Things" nebo rozhoupat jako v "Back To The Earth". Příjemnou vzpomínkou na kariéru Boyz II Men je pak coververze jejich hitu "It's So Hard To Say Goodbye To Yesterday". Pokud si občas chcete odpočinout při jednoduše krásných písničkách, řekněte "Yes!" jednoznačné "Ano!". (Honza Balušek)


33. místo: Kiesza - Sound Of A Woman


Kiesza - Sound Of A Woman
"'Sound Of A Woman' je deska, která vás během padesáti minut zvládne roztančit i rozbrečet. Přesto se rozhodně nebavíme o zvukově roztříštěném materiálu: všechno drží pohromadě a Kiesza si určitě nezaslouží zapadnout a stát se takříkajíc one hit wonder."

-- David Böhm

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

Deep house playlistům rádií loni obzvláště voněl. Jedním z jeho čelních reprezentantů byla také nenápadná Kanaďanka Kiesza s hitovkou "Hideaway", která dodala tu pravou jiskru žáru letních měsíců. Pětadvacetiletá zpěvačka se hudbě věnuje už od raných dětských let a ze svého bohatého profesního portfolia se může pyšnit například i působením v armádním námořnictvu. Její debut (nepočítáme-li vlastním nákladem vydanou eponymní desku z roku 2008) "Sound Of A Woman" je však - jak už výstižně praví titul - zcela feminní. Hlasem divy Kiesza dobývá potem a třpytkami skropené parkety a srdce posluchačů na nich trhá i těší velkými tématy lásky. Nahrávka ovšem není ani tak klubová věc jako velký návrat do minulosti, konkrétně do stále vděčných devadesátých let. A to včetně klenotu do sbírky všech sentimentálních nostalgiků, půvabného coveru klasiky Haddaway "What Is Love". (Simona Knotková)


32. místo: Bright Light Bright Light - Life Is Easy


Bright Light Bright Light - Life Is Easy
"'Life Is Easy' pokračuje na vyšlapané cestě debutu 'Make Me Believe In Hope', působí však sevřeněji a vyrovnaněji. Bright Light Bright Light tímto uzavřel jednu etapu svého newyorského pobytu/snu a do blízké budoucnosti je jasné, že se tam bude často vracet nejenom pro inspiraci.'"

-- Dan Hájek

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

Rod Thomas, který nahrává a vystupuje pod na internetu skvěle vyhledatelným pseudonymem Bright Light Bright Light, zosobňuje vše, co se dá označit za undergroundový pop. Je skvělý muzikant, skladatel, zpěvák, nemá problém napsat krystalicky čisté melodie, které klidně dokáže zahrát a zazpívat jen s klavírem, ale přístupem ke své tvorbě, jejímu vydávání a vztahem k fanouškům je mnohem nezávislejší než kdekterý vlasatý alternativec. Po výborném debutu "Make Me Believe In Hope" vydal v létě albovou dvojku "Life Is Easy", pro niž se z britských ostrovů vydal na zkušenou do New Yorku. Pomocnou ruku mu podal Elton John, který si pohostinsky zazpíval v pilotním singlu "I Wish We Were Leaving" a také ho uvedl jako předskokana na svém turné. Druhá Thomasova deska je více sevřenější, a ač obsahuje méně chytlavých melodií, funguje na poli melancholického electropopu výborně jako celek. I tak si ale jako ochutnávku, která vás určitě chytne, dejte nejdříve skvělé singly "In Your Care" či zmíněný duet. (Honza Balušek)


31. místo: Arca - Xen


Arca - Xen
"'Xen' je deska, kterou si budete chtít pustit, až se všechno začne hroutit a sesypávat a vy k tomu z nějakého důvodu budete chtít ideální soundtrack, aby to jako že všechno hezky ladilo."

- David Věžník

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

Venezuelský producent Arca, vlastním jménem Alejandro Ghersi, na nás minulý rok zaútočil svou vskutku jedinečnou a velice originální debutovou nahrávkou "Xen". Předtím spolupracoval s Kanye Westem na desce "Yeezus", produkčně vypomáhal FKA twigs na "EP2" a "LP1", a dokonce sama Björk ho přizvala ke spolupráci na nové desce. A to už něco znamená. "Xen" rozhodně není taneční deska, naopak je to jeden velký hudební experiment, který překvapí minimalistickými beaty, docela temnou atmosférou a opravdu netradičními hudebními nástroji, se kterými si Arca pohrává. Stopáž jednotlivých tracků málokdy přesáhne tři minuty, nicméně každý z nich dokáže vyvolat silné emoce. I přes menší jednotvárnost se "Xen" řadí mezi nejlepší elektronické nahrávky, jež jsme měli možnost v minulém roce slyšet. U hudby to však nekončí, za pozornost stojí také velmi vydařené vizuály. (Jaroslav Hrách)


40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1

NÁZORY
  • U Shakiry jsem se teda zasmál...... (Marek, 09.01.2015 12:44) Reagovat

    U Shakiry jsem se teda zasmál...

  • gg (john, 09.01.2015 14:44) Reagovat

    Je jasné,že každý by tu dal inú 40-tku albumov roka.Z týchto uvedených by som ja vybral len La Roux a človeka menom Arca.

    • Re: gg (Jan, 09.01.2015 21:23) Reagovat

      To určitě. Já desku Arca považuju za nudu roku. Důkazem je i to, jak ji vyzdvihujou ty pozéři na Rádiu Vejf...

      • Re: gg (Harkonnen, 10.01.2015 07:49) Reagovat

        Tak cokoli vychválí Pitchfork, začnou vychvalovat hipsteři.

      • Re: gg (john, 10.01.2015 18:06) Reagovat

        Tak je to tvoj názor.A ten môže byť správny ako aj nesprávny.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Video: Shakira je v klipu k songu "Copa Vacía" za mořskou pannu. Hudební nápad ale novinka s Manuelem Turizem nepřináší (04.07.2023 14:38)
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)
- Video: Jason Mraz se v klipu "I Feel Like Dancing" protancuje celým domem až na svatbu (18.03.2023 13:32)
- Video: Black Eyed Peas, Shakira a David Guetta v klipu k "Don't You Worry" tancují s mimozemšťany (27.06.2022 11:58)
- Naživo: Nova Rock v prvním dni rozzářili Muse, Evanescence a tuny bláta (14.06.2022 08:21)
- Fotogalerie: Rise Against rozpálili Holešovice (09.06.2022 09:56)
- Prague Summer Festival začátkem června nabídne hvězdy Rise Against, alt-J a The Offspring (24.05.2022 11:26)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen AC/DC Karel Gott Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu