shop.musicserver.cz

Nejsou piráti jako piráti

Vydáno: 22.04.2009 05:00 v sekci Na okraj - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Zpráva o procesu s provozovateli stránek The Pirate Bay zaplnila snad všechna média v zemi. Celý problém se však u nás povětšinou omezil pouze na handrkování o výši trestu. Opět tak převážil represivní pohled. Co ale opravdu způsobuje, že pojem autorská práva pro nás ztrácí na hodnotě?

Zakladatelé Pirate Bay
© Reuters
Málokdo ještě před deseti lety věřil, že budeme moci sledovat v reálném čase na počítačích video soubory umístěné tisíce kilometrů od našich monitorů. Stalo se. Díky technologii streamování můžeme sledovat i přímé přenosy ve vysoké kvalitě. A televizní stanice bez internetových videopůjčoven s částí nabídky zdarma jako by už dopředu byly vystaveny zpátečnickému posměchu.

Před pěti lety nikdo nevěděl, co je to YouTube. Dnes zde velké mediální a vydavatelské společnosti umísťují své archívy, protože pochopily, že je to pro obě strany výhodná záležitost. Jiné společnosti naopak YouTube žalují, protože je uživatelé předběhli a jejich tovary tam umístili sami. A vzpomínáte? Ještě před třemi roky bylo téměř nemyslitelné, abychom si na internetu legálně poslechli celé album vycházející oficiálně až o několik dní později. Loni se už interpreti předháněli, aby svůj novinkový materiál nabídli v luxusnější internetové formě než ostatní. Od pouhých ukázek či doprovodným slovem přerušovaných songů až k plnohodnotné verzi.

Radiohead
© EMI
Pokud vytáhnete na vydavatelské domy argument, že jejich produkt je drahý, na oplátku dostanete rozporcovaný koláč s nutným pokrytím výdajů. Druhý den ovšem jdete kolem novinového stánku, na jehož pultě leží nabídka desítek hudebních a filmových titulů s cenou kolem padesáti korun. Oblíbenou obranou je pro firmy také zaklínadlo o klesajících ziscích z prodeje nosičů vlivem stahování. Slýcháme ho už opravdu dlouho. Za tu dobu mohli k řešení dojít několikrát. Ale pro samé stěžování zřejmě neměli čas. Ovšem měli ho Radiohead, kteří jako první velká hvězda umístili své album na síť ke stažení za libovolný poplatek. A že to jde i v rámci malého českého rybníčku, nyní jako další předvádí Wohnout. Navíc se ukazuje, že tato distribuce neznamená nulové prodeje následně vydaných klasických nosičů.

Nejsou tedy stánkové výprodeje nebo televizní archívy zdarma oficiální zprávou, že autorská práva vlastně nemají takovou cenu, jaká byla například nyní vysouzena na pirátech? Je etické, aby firmy, požadující vymýcení sdílení, sami používaly podobné metody jenom sofistikovanějším způsobem? Ať už dojdete k jakékoliv odpovědi, nelze si nevšimnout skutečnosti, že autorská práva se stávají pouhou zástěrkou pro tvrdý konkurenční boj na trhu. A to je tou nejhorší zprávou z celé aféry.

NÁZORY
  • Pozitiva sdílení na internetu (Jan Mrázek, 22.04.2009 08:36) Reagovat

    Hlavně si nikdo neuvědomuje, že sdílení na internetu má i své klady. Včera jsem četl článek, že ti tzv. piráti, kteří stahují na netu hudbu jsou následně nejlepšími zákazníky vydavatelství, bo si hudbu, která se jim líbí následně koupí. Já jsem díky internetu a rapidshare objevil spoustu skupin, o kterých bych jinak neměl ani páru a koupil jsem si pak jejich CDčka. A vím, že nejsem jediný, kdo to takto dělá.

    • Re: Pozitiva sdílení na internetu (PecaN, 22.04.2009 09:01) Reagovat

      Souhlasím. Download z rapidshare a podobných serverů mi značně rozšířil repertoár kapel. Stáhl jsem si hodně omylů, které pak putovaly do koše, ale taky hodně luxusníxh záležitostí, a ty pak sháním a kupuju, protože originál je prostě originál, a v neposlední řadě tak hlavně podpoříte umělce, kterému prodeje samozřejmě usnadní pokračovat ve skládání hudby. Jen je trochu smůla kupovat cédéčka v ČR, ceny tu máme strašlivé. Mám výbornou zkušenost se zahraničními e-shopy, cédo které tam koupíte za 320 kč i s dopravou v pojištěném balíku a máte to za 3 dny doma si u nás můžu koupit sice okamžitě, ale za 599 kč... A nebo ho tady neseženu vůbec... Download beru jako první krok u mě neznámých a nově objevených umělců, a to je velké plus, novinky od provařených klasik kupuju okamžitě, to ani nemá cenu stahovat. Kdyby to takhle dělali všichni, byl by určitě větší obrat pro vydavatelství a ceny by nemusely být tak vyšroubované, ale bohužel se hromada lidí spokojí s MP3 formátem. Jenže to je stejné, jenom o něco víc dostupnější, než si od někoho cédo přepálit. A jsme u toho, kopírování = stahování, piráti tu byli vždycky, a vždycky budou... P.

      • Re: Pozitiva sdílení na internetu (GLOWi, 22.04.2009 13:51) Reagovat

        Je fajn, ze si to Vy koupite. To je obvykly argument. JA si to poslechnu a kdyztak koupim. Kolik myslite, za takovych lidi je? Ja ze sveho okoli neznam NIKOHO. To si kazdy radsi koupi cigara a jde na pivo. Kdyz to je tak prinosne, jak to, ze prodeje CD klesaji a digitalni prodeje to nenahrazuji? Melo by to byt naopak, kdyz lide maji nyni si moznost hudbu nejdrive poslechnout.
        Ze by se delala najednou tak spatna hudba :-)?

        • Re: Pozitiva sdílení na internetu (moi, 22.04.2009 20:27) Reagovat

          Ale no tak, tyhle mravokárný řečičky. Lidi co si stahujou a pak ani nekupujou oblíbené věci ani nekupují lístky na koncerty samozřejmě jsou. A nejspíš jich bude drtivá většina (mezi stahovači). Ale že by za muziku platili, kdyby ji nestahovali? Těžko. Spíš by ji neposlouchali vůbec, nebo by pirátili jinak. Že se dřív kupovalo muziky víc? Jasně, protože lidi jsou líní a přehrát sedmdesátiminutové cédéčko na kazetu o dvou pětačtyřicetiminutových stranách byl voser...ještě to složitě shánět po známých...takže člověk z lenosti občas opravdu něco koupil. Ale rozhodně to nebyli lidi nějak "čestnější". Prostě jen línější, kdyby měli k pirátským věcem takový přístup, jako je dnes, dělali by to taky tak...

          • Re: Pozitiva sdílení na internetu (Marek Lučin, 23.04.2009 07:51) Reagovat

            Naprosto souhlasím.I u mě to funguje tak, že si desku stáhnu, poslechnu a v případě že se mi líbí si jí koupím.Tak to praktikuju i u filmů.A nevidím na tom nic špatného.Nechci kupovat zajíce v pytli.A ano, ti, kteří jen stahují a nic si nekoupí by si nekoupili nic ani v případě, že by se stahovat nedalo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Video: Wohnout oživili ze záhrobí Tomáše Hanáka coby svého "Mozarta" (29.09.2022 09:28)
- Rozhovory: Roman "Koráb" Korbut - V turnaji Festonda jde hlavně o prestiž a celoroční uznání od ostatních kapel. (24.07.2022 09:00)
- Fotogalerie: Sraz českých bohémů v Ledárnách v obrazech (16.06.2022 10:26)
- Video: Lepší "Papoušek" v hrsti než Wohnout na střeše (30.05.2022 12:42)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons U2
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu