shop.musicserver.cz
Zaostřeno na podpultovky 6/2009

Zaostřeno na podpultovky 6/2009

Vydáno: 12.02.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

V dalším vydání našich podpultovek ostříme na debutovou desku Emmy The Great, nové épéčko již slušně zaběhnutých of Montreal, sólovku Stevea Cradocka z Ocean Colour Scene, druhou, zatím iTunes-only řadovku The Boxer Rebellion a podzimní novinku drážďanských Coldplay Polarkreis 18.

Chcete vědět, co nového se událo v chladných vodách severského metalu? Na co se momentálně tančí v Berlíně? Na čem ujíždí milovníci amerických a britských nezávislých labelů? Čí rap zní ve ztracených ghettech americké periférie nejhlasitěji? Cílem rubriky Zaostřeno na podpultovky je přiblížit vám dění v žánrech a na trzích, o kterých se běžně na našich stránkách nedočtete.


Zaostřeno na: Emmy The Great - First Love

Label: Close Harbour
Datum vydání: 9.2.2009
Žánr: anti-folk

Emmy The Great - First Love
© facebook interpreta
Emma-Lee Moss je Hong Kongem odkojená, Londýnem adoptovaná misska, která ještě neoslavila ani pětadvacet a už pod ródeovým pseudonymem Emmy The Great krotí témata Leonarda Cohena. Zpozdila se sice za hlavní vlnou mladého a klidného britského (anti-)folku, která smetla již úvod loňského roku, ale s Lightspeed Championem či Laurou Marling si potykat může i tak. Po melodické stránce nestaví kolosální hudební eposy a aranže jsou pravým opakem toho, co je ke slyšení právě například na sólovém debutu Deva Hynese (na kterém si mimochodem také zazpívala), ale vyznění textů, její zpěvový projev a hlad po netradičním rýmu je tak zřejmý, že je téměř nemožné jej ignorovat. "First Love" není deska do pohody, ani k umývání nádobí. Je plná velkých témat a zásadních rozhodnutí. Nehraje jen o pár kapek, co jsou recept na mastnotu, ale o moře lásky a oceán slz.
Miroslav Böhm


Emmy The Great - First Love

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: of Montreal - Jon Brion Remix EP

Label: Polyvinyl
Datum vydání: 27.1.2009
Žánr: indie pop

of Montreal - Jon Brion Remix EP
© facebook interpreta
Američtí exhibové of Montreal se na svém posledním počinu spřáhli s věhlasným producentem a tvůrcem filmových soundtracků Jonem Brionem, který dostal možnost pohrát si se dvěma skladbami z jejich nejnovější desky "Skeletal Lamping". V prvním remixu "First Time High", který sám Brion označil jako dekonstruktivní a redefinující, původní skladbu obohatil o elektro beaty a další kytary, ale co si budeme nalhávat - člověk potřebuje dva, tři poslechy na to, aby vůbec poznal, že nejde o původní verzi písničky. "Gallery Piece", hitovka jako vystřižená ze sedmdesátkové americké diskotéky na kolečkových bruslích, se dočkala rychlejší a syntetičtější úpravy, nad kterou jistě dýdžejům a klubařům srdce zaplesají. Nejzajímavějším trackem tohoto épéčka je bezesporu akustická verze "An Eluardian Instance", ve které zpěváka Kevina Barnese doprovází pouze akustická kytara a mandolína. Trochu nostalgická cesta časem zpátky do dob, kdy ještě of Montreal nebyli definováni syntetickými beaty a disco soulem. Jestli vás neroztancuje tohle, tak pak už nic.
Eva Vlachová


of Montreal - An Eluardian Instance

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 7/10


Zaostřeno na: Steve Cradock - The Kundalini Target

Label: Moseley Shoals Records
Datum vydání: 9.2.2009
Žánr: britpop

Steve Cradock - The Kundalini Target
© facebook interpreta
Stevea Cradocka byste mohli znát díky druhé kytaře v bandu Paula Wellera a měli znát na základě jeho působení v Ocean Colour Scene. Jeden z nejlepších britských kytaristů na svém vůbec prvním sólovém albu (mimochodem, v srpnu mu bude čtyřicet) proměňuje své klukovské sny v realitu a skládá snadno čitelnou poctu liverpoolským broukům. Není třeba předstírat, že by mělo jít o nějakou životní zpověď, že by se snad snažil o zásadnější sdělení, díky kterému se svou krizí středního věku protluče snadněji. "The Kundalini Target" jsou příjemné melodie, dobře známá a mnohokrát ozkoušená aranžmá, svůdné šedesátkové harmonie a excelentní instrumentace. Víc nic, nic míň. Pokud brečíte nad fotkama z dětství, tahle deska vám na dva týdny vtáhne do hlavy kouzelnou podzimní depku, pokud brouzdání po minulosti nesnášíte, nedoposloucháte to. Před stisknutím tlačítka je nutné si uvědomit, do které skupiny patříte, a patřičně se podle toho zařídit.
Miroslav Böhm


Steve Cradock - Running Away

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 7/10


Zaostřeno na: The Boxer Rebellion - Union

Label: iTunes
Datum vydání: 11.1.2009
Žánr: alternative rock

The Boxer Rebellion - Union
© facebook interpreta
Národnostní směska (dva Britové, Američan a Australan), která se pojmenovala po povstání, jež na konci minulého století proběhlo v Číně, vydala 11. ledna skrze iTunes svojí dvojku "Union". Kapela, která by si s sebou v roce 2004 na pustý ostrov vzala desku "OK Computer" od Radiohead, má jejich plakáty pořád v pokojíčku na zdi. Po čtyřech letech z nich akorát sfoukla prach. Nathanu Nicholsonovi nelze vokální podobnost s Yorkem upřít, instrumentální vynalézavost kapely však zůstala u obdivných pohledů. Experimenty / nápady, kvůli kterým byste překroutili váš žebříček hodnot - NE, poctivá alternativa navoněná shogazingovou psychedelií - ANO. To je třeba si ujasnit. Jejich zasněné kytary rozlité do prázdnoty jsou dobrým společníkem pro ty, kteří a) Yorkovi a spol. nikdy neodpustili "Kid A", b) Snow Patrol považují za skupinu hermafroditů, c) pád Cooper Temple Clause na samotné dno hanby a nevkusu se svojí poslední deskou (i přesto jich je škoda) ještě nerozdejchali. The Boxer Rebellion si s nějakýma zásadníma změnama hlavu nelámali. Mezi jejich debutem "Exits" a "Union" je tolik proměnejch jako mezi "Kid A" a "Amnesiac" od Radiohead. Místo jednoho roku jsme na "Union" museli čekat roky čtyři. Proti gustu žádnej dišputát, komu se líbilo "Exits", bude se mu líbit i "Union". Mezi tuto skupinu lidí patřím i já.
Tomáš Bláha


The Boxer Rebellion - Semi-Automatic

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 7/10


Zaostřeno na: Polarkreis 18 - The Colour Of Snow

Label: Universal
Datum vydání: 17.11.2008
Žánr: indie pop, alternative rock

Polarkreis 18 - The Colour of Snow
© facebook interpreta
Šest kamarádů z Drážďan od svých třinácti let začalo zkoušet na hudebním poli, až se jim to po deseti letech snažení konečně povedlo. A splňují předpoklady, které má správná cool kapela mít: uhlazená image slušňáků, písně o lásce, které jsou tak působivé, že jim podlehne i ta, která pomyslný náctiletý práh překročila, a hlavní zpěvák si nenechá sypat popel na hlavu od jiných, ale přímo od sebe samého, kdy bez skrupulí prohlašuje: "Nevypadám ani jako chlap ani jako ženská." Někde mezi je to i s jejich hudbou. První, co vás napadne po poslechu desky, je, že i Němci mají své Coldplay, kteří se teď nosí, takže bod pro Polarkreis 18. Jejich hitovka "Allein, Allein" se hraje všude, mají značnou podporu médií, opět bod k dobru. Ale... přestože jsou další písně působivé, bez přehnaného patosu, sympaticky nahrané, zazpívané, ale zkrátka podobné jedna druhé, že začnou splývat. A texty jsou natolik triviální, jako by tahle parta kluků náhodně otvírala slovník a vybírala slova. Ale budiž, přece jenom jsou mladí, potencionální a kdyby je začala hrát česká rádia, určitě by to za poslední roky rozcupané renomé německé hudby alespoň o píď zvýšilo.
Katka Guziurová


Polarkreis 18 - Allein, Allein

> Více: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 6/10



NÁZORY
  • TCTC (fxado, 12.02.2009 12:45) Reagovat

    heh, posledny album urcite nie je zly (i ked predosle mi sadli ovela viac) ... proste ja zase uplne iny, tak ako kazdy predtym a aj koli tomu su/boli TCTC asi najlepsia skupina za poslednych 10 rokov ... A tracky ako Animals, Damage, All I See Is You boli nazivo dokonale :)
    Btw. TBR su onedlho vo Viedni :)

    • Re: TCTC (Tomáš Bláha, 12.02.2009 17:40) Reagovat

      :) tak nebudu se hádat, jestli je poslední album TCTC špatný nebo ne - věc názoru, je od nich pěkný že se pobavili tim, že si prohodili nástroje při nahrávání, ale mě osobně to nijak nebralo, ale jak řikam, věc názoru, každopádně jich je škoda, jejich I Know s Japonské edice druhé desky patří mezi moje top songy.
      btw. jj, o TBR a Vídni vim a nejspíš se na ty hochy pojedu i podívat :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 30/2022 - od Beyoncé přes Arch Enemy po Jamieho T (03.08.2022 08:00)
- Nové desky 2/2020 - od Eminema přes Sons Of Apollo po Halsey (22.01.2020 06:28)
- Fotogalerie: Of Montreal konečně v Praze (20.07.2017 12:11)
- Američtí post-psychedelici Of Montreal přijíždějí poprvé do Prahy oslavit léto (03.07.2017 14:43)
- Recenze: Of Montreal chybí na "Innocence Reaches" nadhled a originalita (02.09.2016 12:29)
- Nové desky pro 31. a 32. týden (15.08.2016 05:00)
- Další XPlaylist nabízí mimo jiné Of Montreal a Thee Oh Sees (08.08.2016 11:49)
- Naživo: To lepší indie (24.09.2013 16:08)
- The Boxer Rebellion se po čtyřech letech vrátí do Česka (11.05.2013 11:18)
- Video: Of Montreal - Famine Affair (15.11.2010 18:43)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu