Temná věštba z podsvětí

25.06.2008 13:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Po dlouhém čekání se na pulty obchodů dostalo nové album britské heavymetalové legendy Judas Priest "Nostradamus". Jak muzikanti slibovali, připravili rozsáhlé koncepční album, vůbec první ve své historii. Taktéž slibovali něco převratného a senzačního. A povedlo se.
9/10

Judas Priest - Nostradamus

Skladby: Dawn Of Creation, Prophecy, Awakening, Revelations, The Four Horsemen, War, Sands Of Time, Pestilence And Plague, Death, Peace, Conquest, Lost Love, Persecution, Solitude, Exiled, Alone, Shadows In The Flame, Visions, Hope, New Beginnings, Calm Before The Storm, Nostradamus, Future Of Mankind
Vydáno: 16.06.2008
Celkový čas: 102:36
Vydavatel: Sony Music
Po třech letech se zubaté logo Judas Priest dostalo opět do obchodů. Čekání se vyplatilo. Jak jste se už mohli dočíst v našem průvodci, album zaměřené na příběh věštce Nostradama je zaměřené hlavně na citovou stránku. Muzikanti se vůbec poprvé ocitli v roli slovutných vypravěčů a vědomi si zvědavosti a napjaté atmosféry, snažili se příběh pojmout co nejpřirozeněji a nejpůsobivěji. Vzniklo přes dvacet skladeb a skoro dvě hodiny hudby. Písním musíte věnovat čas, musíte je poslouchat a měli byste mít chuť nechat se strhnout příběhem. Pak budete z alba nadšení.

Příběh o slavném muži ze 16. století je natolik známý a tolikrát propraný, že bylo až s podivem, že ho Jidášové zvolili jako téma své nové desky. Na druhou stranu by to samé mohlo být považováno za klad. Judas Priest se podařilo skloubit působivý koncept s melodiemi, díky kterým si jejich rukopis nikdy nespletete. Halfordův hlas je čím dál plnější, neustále se vyvíjí a na této desce se zablýskl s těch nejkvětnatějších tvarech. Dokonce bych řekla, že zpěvák podal zatím svůj nejlepší výkon. Na "Nostradamovi" totiž dokonale vystihl náladu každého tónu, od řezavých a dramatických pasáží v "Prophecy" či "The Four Horsemen" až v pomalých a rozvláčných skladbách jako například v "Lost Love". Podobně je tomu i u kytaristů Tiptona a Downinga, kteří spolu už tolik nesoupeří, spíš se doplňují a jejich vypilovaná sóla by pohnula i balvanem.

Judas Priest zvládli své první koncepční album na výbornou. Nikde nenechali žádnou trhlinku a všechno včetně výtvarného zpracování doladili do detailů. Posluchači rozhodně nepřijde, že by mu skupina servírovala příběh nasekaný do několika částí, naopak. Skladby plynule přechází jedna v druhou, čímž je vystihnuta podstata koncepčního díla. Je nemožné vybrat si na ukázku jednu skladbu a podle té odhadnout celé album, ve skutečnosti by se dalo najít maximálně čtyři až pět písní, které by obstály samostatně. Pro příklady nemusíme chodit daleko, hned první "Prophecy" by v rádiu dostala zelenou a pak také "Revelations", "Visions" a titulní "Nostradamus". Síla, která se při poslechu alba valí z repráků, se ale nedá srovnat s živým podáním. Na koncertě vynikne každý detail a posluchač si písně opravdu užije. "Nostradamus" je vskutku dílo hodné mistrů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY