shop.musicserver.cz

Lyžař coby rukojmí hudby

Vydáno: 17.03.2008 05:00 v sekci Na okraj - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Lyžař se v Rakousku musí prokousat ledasčím. Povětšinou jsou to starosti příjemné. Chleba se začne lámat v okamžiku, kdy zasedne do restaurace pod svahem na oběd. V tu ránu jej pohltí svérázný mix diska, dechovky a bavorského folklóru. Na to je třeba si zvykat. Nakonec to ale Rakušanům lze závidět.

Alpy
© Archiv
Nohy se klepou únavou, propocená mikina studí na bedrech, ostrý alpský vítr šlehá do tváří, lyže hopsají po sjezdovce a mozek myslí na čaj s rumem, po něm možná ještě jeden radler. Jen co zastavím u malebné roubenky a sundám helmu, dostanu poctivý germánský zásah. Z reproduktorů se valí mix eurotechna a horské lidovky. Za chvíli se k tomu přidá jódlování a dílo zkázy je dokonáno.

Opakuje se to každý rok, po zkušenostech bych s tím měl počítat, přesto mě to pokaždé překvapí. Rakušané si potrpí na svébytnou hudební produkci, jíž zahlcují lyžaře a návštěvníky svých nesčetných horských resortů v míře těžko zvládnutelné - reproduktory většinou pořvávají tak, že zběsilé disko-dechovky dolehnou k vašim uším už několik set metrů nad restaurací. To abyste věděli, že tam jsou, že mají otevřeno. A že se za svou tradici a kulturu nestydí.

Před lety, když jsem poprvé přijel do Rakouska na lyže, bylo to v Zillertalu, mě to štvalo. Otravovala mě ostrá němčina písní, jako by schválně tvrdě artikulovaná, byly mi protivní turisté, kteří se do rytmu s panákem v ruce pohupovali. Proč si radši nepustí U2 nebo Madonnu nebo Bon Jovi nebo Aerosmith nebo prostě cokoli jiného?

DJ Ötzi
© djotzi.de
Jak ale přibývalo mých výletů na alpské svahy, rozčarování nad DJem Ötzim a spol. postupně mizela. Nejprve ji nahradila apatie, pak chápající úsměv a nakonec jsem se letos přistihl, jak hltám ve dvou a půl tisících metrech nad mořem gulášovou polévku, zapíjím ji čajem a těžkým přeskáčem si poklepávám do rytmu. Nějakého bavorského virválu.

Ono to má totiž svoje kouzlo. Jakkoli muzika, která se pod sjezdovkami v Rakousku a Německu (ve Švýcarsku jsem nebyl, takže nemohu soudit) line do éteru, je vpravdě strašná a za normálních okolností hrůzyplná, v dané chvíli a na daném místě sedí jako příslovečný zadek na hrnec. Je v tom cítit určitá sounáležitost, hrdost, vědomí odlišnosti, svébytnost. Říkejte tomu, jak chcete.

Když se pak ale projdete po nějakém českém středisku a zkusíte se zaposlouchat, co tam místní hostinští dávají k lepšímu, narazíte na tuctovou popovou šeď, jaké jsou plná komerční rádia po celé Evropě. Tedy nic, co by vám zůstalo v hlavě, co by vás (ať už pozitivně či negativně) zaujalo.

A proto jsem si uvědomil, že je mi to rakouské hudební mučení vlastně sympatické. On je to totiž výborný marketing, lidé si pamatují, jak se tam za zvuků podivných tancovaček popíjelo a dobře vegetilo. Jinde bych takovou produkci nesnesl, ale pod prudkým kopcem jsem si ji v podstatě oblíbil.

NÁZORY
  • to je teda (honza., 17.03.2008 10:37) Reagovat

    blbost

  • desna blbost, generalizovani. (Tom, 17.03.2008 11:18) Reagovat

    Ja mam v CR projetejch vetsinu stredisek v Jesenikach,Orlickach a Krkonosich a produkce se lisi. U vetsich stredisek pochopitelne narazite na tuctove radio, ale u mensich sjezdovek lze casto potkat rys velmi specificky- Zhulene vlekare. To je zase ceske tradice a verte, ze obcas pousti velmi netradicni skladby.Jednou jedni zhulenci nechali hrat cely den jednu pisen od Boba Marlyeho, byl to trochu teror, ale vlastne docela sranda.

    Jinak sem se setkal i s stredisky, kde se prehravaji cela cedecka.
    V poledne Zbirka, odpoledne Beatles...atd.

  • Souhlas :) (Josh Sparks, 17.03.2008 11:37) Reagovat

    Naprosty souhlas, uz jsem byl v Rakousku leckde, ale toto plati takrka 100%. A clovek je za to i paradoxne rad a naprosto souhlasim s tim, ze to je dobre zapamatovatelna jistota rakouskych alp :))

  • a (a, 17.03.2008 14:34) Reagovat

    článek se dá shrnout asi do tohohle: "v tom rakousku hrajou na horách takovej strašnej šmejd, až by člověk brečel, ale vlastně je to dobrý"

    zbytečnější článek snad neexistuje :)

  • coze? (Mike, 18.03.2008 15:11) Reagovat

    Ja taky moc nechapu, co tim chtel autor vlastne rict, co ho k napsani tohoto clanku vedlo. Jedine snad to, ze se chtel pochlubit, ze byl lyzovat v Rakousku, jinak fakt nevim.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Poly Noir - K mýmu ohni nesedej 7/10
Video: Temná country Polyho z Insanie se představuje komiksovým klipem "K mýmu ohni nesedej" Dark-country projekt frontmana Insanie Polyho nazvaný Poly Noir dostává konkrétnější kontury s prvním singlem - a rovnou titulním. Skladba "K mýmu ohni nesedej" totiž pojmenovala celé album, které by na značce Smile Music mělo vyjít... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 14:30 v sekci Audio / Video | Video
Jan Váňa -  A na Jordán dopadla tma 8/10
Recenze: Jan Váňa předkládá na úsporném debutu "A na Jordán dopadla tma" sbírku zamlžených zrcadel pocitů a situací Písničkářství má na domácí scéně hluboce zapuštěné kořeny. Dříve byl jeho představitel často jinotajným mluvčím, který metaforami kličkoval mezi tím, co režim dovolil. Doba se změnila, sdělení postavené na textu ale... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Akon, Forum Karlín, Praha, 16.5.2024
Naživo: Akonův pražský koncert se ze splněného snu proměnil v noční můru Pomohl objevit Lady Gaga, natočil duet s Michaelem Jacksonem, stojí za hymnou šampionátu ve fotbale. Výčet toho, co se Akonovi během posledních dvaceti let podařilo, je úctyhodný a nebere konce. Jeho úspěchy ale zároveň neznamenají,... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 14:00 v sekci Naživo
Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě
Rozhovory: Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě Moimir Papalescu nepřehlédnutelně prostupuje domácí - převážně elektronickou - scénou. Působil či působí ve spoustě projektů, v poslední době se ale nejvíc přetřásá návrat formace Moimir Papalescu & The Nihilists. Bylo to... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Thirty Seconds To Mars, Sportovní hala Fortuna, Praha, 15.5.2024
Naživo: Thirty Seconds To Mars si v Praze napravili reputaci. Přivezli povedenou show Americké bratrské duo Thirty Seconds To Mars se po šesti letech vrátilo do holešovické sportovní haly, aktuálně zaštícené názvem Fortuna, a to v rámci turné nazvaného "Seasons". Jak se návrat povedl a jak znějí nové skladby z... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 10:18 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Úsměv dělá divy (05.11.2003 05:00)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Queen Kabát Adele Sia Imagine Dragons Bono Taylor Swift Dua Lipa Rush Rammstein Mirai Beyoncé AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Coldplay
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu