shop.musicserver.cz

Hvězdou ve svém obýváku

Vydáno: 20.12.2007 05:00 v sekci Na okraj - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Málokomu se poštěstí stát se opravdovou hudební či taneční hvězdou. Nikdo nám ale nebrání snít o tom, že se to může povést. A nebo si na to hrát. Tvůrci počítačových her to moc dobře vědí a dávají nám šanci stát se superstar alespoň ve svém obýváku.

Stepmania - dancepad
© delta-shop.cz
Ještě ani nezačalo to pravé vánoční obžerství a já jsem už při vážení zjistil nepříjemný nárůst váhy. Ven se do zimy nechce a když už, tak autem je to pohodlnější, takže kila přibývají. A nepotřebuju Halinu Pawlovskou v reklamě, abych pochopil, že je potřeba s tím něco udělat. Chvíli jsem přemýšlel, jestli nezajít do posilovny, ale brzy mě to přešlo. Copak se nenajde žádný způsob, jak spojit příjemné s užitečným? Našel. V zoufalství jsem si vzpomněl na dárek, který jsme si kdysi koupili s manželkou - taneční podložku pro počítačovou hru Stepmania. Když se nám narodil syn, podložku jsme schovali, protože ji rád tahal po bytě, což jemné technice dvakrát neprospívalo. Teď přijde znovu vhod.

Říkáte, že u počítačové hry si ještě nikdo fyzičku nezlepšil? To je pravda, tohle je ale trochu jiná hra, při které musíte tancovat. Stepmania (což je volně šiřitelný software) tvoří společně s USB podložkou (dancepadem) simulaci původně japonské arkádové hry "Dance Dance Revolution". Zjednodušeně řečeno je v ní vaším úkolem šlapat na správné z čtveřice (nebo šestice) šipek, jejichž sekvence běží na obrazovce. Tancování jsem zmínil proto, že jednotlivé hry jsou krátké písně a pořadí šipek připomíná taneční kroky. Pokud se dostanete do správného rytmu, máte větší šanci šlapat správně a získávat body, podle nichž vás pak počítač hodnotí.

Guitar Hero
© canaljuegos.com
Mám podložku postavenou vedle okna, na němž nemám žádné záclony, a musím uznat, že pro lidi, kteří chodí po ulici a vidí mě v okně, to musí vypadat opravdu bizarně. Chlapík, který hopsá na jednom místě s očima upřenýma na obrazovku před sebou. Ale je to opravdu zábava. Tancování mi nikdy moc nešlo, tanečním se mi podařilo vyhnout, ale Stepmania mě baví. A to i přesto, že jen málokterou písničku z výběru (vesměs hitovky z 80. a 90. let) bych nazval jako svoji oblíbenou. Když se ale spustí, jsem ochotný tancovat i na "Wannabe" Spice Girls nebo "Boys Are Back In Town" Thin Lizzy. Ve zbytku dne se pak občas přistihnu, jak si některou vypalovačku z výběru pobroukávám.

Jsou to už snad tři roky, co jsem se úplnou náhodou ocitl na finále českého šampionátu v DDR. Ti kluci a holky mi připadli fakt dobří. Tedy alespoň do té doby, než jsem si na YouTube.com našel záznamy z obdobných turnajů v Japonsku. To bylo teprve něco. Mimochodem, když se arkády DDR začaly vyvážet do světa (a pár jich najdete i v Praze v obchodních nebo herních centrech), Evropané a Američané si začali stěžovat, že i ten nejjednodušší level je pro ně příliš obtížný. A tak museli v nové edici před kategorii Light zařadit ještě kategorii Beginner.

Nemám moc zprávy o tom, jak je DDR populární třeba v Americe. Mám ale podezření, že to není nijak valné. Přijde mi to jako analogie popularity taneční hudby. Když nepočítáme Kraftwerk, tak na americkém kontinentě taneční hudba v současné podobě vznikla, nicméně dodnes tam spíše paběrkuje. (Starý vtip o tom, že Američané netancují, protože jsou moc tlustí, se nabízí, ale já nemám rád předsudky.) Podstatně populárnější je tam hra "Guitar Hero" postavená na podobném principu. Jen místo tancování podle šipek musíte na konzoli ve tvaru kytary mačkat ty správné "akordy".

Rock Band - bubny
© gardener.se
Stát se kytarovým bohem je asi přitažlivější, než se stát bohem na tanečním parketu. První dvě série hry se v Americe prodaly v nákladu šest milionů kusů, což je mimochodem i při vydělení dvěma pořád více, než se prodalo letošní nejprodávanější desky. Když v říjnu vyšel třetí díl "Legends Of Rock", trhal všechny rekordy. Skvěle na odbyt jdou i nové písně/levely, které jsou k mání na iTunes. Podle Wikipedie dokonce "Guitar Hero" v popularitě překonal karaoke a souboje v kytarovém umění ve speciálních budkách jsou oblíbenou součástí nehudební zábavy na rockových festivalech. Ostatně, když napíšu, že o "Guitar Hero" vznikla i jedna epizoda "South Parku", pak už nepotřebuje žádné další důkazy její popularity.

Pokud chcete být rockovou hvězdou, kytara vám nevoní a radši šáhnete po mikrofonu nebo bicích, pak i pro vás je tu šance. Nejnovějším hitem letošní herně-hudební sezóny je hra "Rock Band". Za 170 dolarů dostanete všechny tři nástroje v podobě externích zařízení a s kamarády si můžete přehrávat největší rockové hity. Moment. Něco tady nehraje. Nějak přestávám chápat. Proč by si potenciální rocková kapela rovnou nekoupila opravdové nástroje a kluci zmíněné písně nezačali dřít v garáži? Asi nejsme dost progresivní. Nakonec, stejně tak by mě někdo z vás mohl poslat tancovat do klubu. Na "Wannabe".

NÁZORY
  • DDR (STsung, 19.05.2008 00:33) Reagovat

    prelitla jsem clanek relativne rychle, avsak chtela bych upresnit par veci.

    Stepmania je simulator jak uz jste spravne rekl ve svem clanku. Neni to vsak hra, ktera se hraje. Jen simuluje hudebni hry jako jsou treba Dance Dance Revolution nebo In The Groove.

    DDR je v Americe popularni i kdyz uz ne tolik jako byvalo (In The Groove ted je popularnejsi). Spousty lidi hraji tanecni hry v Americe i kdyz se to nezda. (Jedna epizoda South Parku je take o Dance Dance Revolution)

    Posledni vec. V Ceske republice nikdy nebyl a neni zadny automat Dance Dance Revolution. Nachazi se zde jeden ITG1 automat v praze (po vetsinou nefunkcni) a nove Pump it up automat v liberci.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass
Rozhovory: Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass Sourozenci Luboš, Pavel a Josef Malinovi a k nim Pavel Peroutka. Tato sestava tvoří bluegrassovou formaci Malina Brothers, která nedávno vydala album "V peřejích". V její diskografii jde o první nahrávku, která stojí na autorském... čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Heidi Klum natočila klip pro "Guitar Hero" (08.11.2008 16:16)
- Americký teenager odešel ze školy kvůli hře Guitar Hero (28.08.2008 11:17)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga AC/DC Linkin Park Imagine Dragons 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu