Van Morrison hravý a veselý

12.12.2007 05:00 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Van Morrison se na hudební scéně pohybuje od šedesátých let a dodnes nás pravidelně zásobuje příjemnými písničkami. Jeho rozsáhlá tvorba si tedy zaslouží řádné zmapování, takže člověk odpustí i několika výběrům za rok. Když je z čeho vybírat, tak se dá sestavit hned několik výborných kompilací.
8/10

Van Morrison - Still On Top - The Greatest Hits

Skladby: CD1 - Jackie Wilson Said, Dweller On The Treshold, Whenever God Shines His Light, Moondance, Bright Side Of The Road, Brown Eyed Girl, Wavelenght, Crazy Love, Someone Like You, When Will I Ever Learn To Live In God?, Tore Down A La Rimbaud, Wild Night, Gloria, Real Real Gone, Into The Mystic, In The Garden, Saint Dominic's Preview, Stranded / CD2 - Precious Time, Domino, Here Comes The Night, Little Village, And It Stoned Me, Days Like This, Have I Told You Lately?, Cleaning Windows, Baby Please Don´t Go, Back On Top, Vanlose Stairway, Celtic New Year, Irish Heartbeat, The Healing Game, Full Force Gale, Warm Love, Did Ye Get Healed?, Tupelo Honey, Wonderful Remark
Vydáno: 22.10.2007
Celkový čas: 77:44 + 78:44
Vydavatel: Universal
Není to ani půl roku, co jsem se zde rozepisovala o "The Best Of Volume 3", a nyní se zájmem poslouchám desku s názvem "Still On Top - The Greatest Hits". Obě kompilace jsou na dvou discích, ve výběru písní se však liší. Zatímco první jmenované album se věnuje především nepříliš úspěšným devadesátkám, nová sbírka nejlepších hitů představuje podstatně mladšího Vana Morrisona v roli šiřitele dobré nálady. Těžkopádnější, vážnější i melancholičtější písničky tak byly pro tentokrát odsunuty a připomíná se odlehčenější, laskavější i optimističtější tvář jednoho z nejvýznamnějších irských muzikantů.

Šedesátá a hlavně pak sedmdesátá léta byla jeden velký mejdan, a tak jsou skladby z té doby rozjařené, svižné, hravé i temperamentní. Přesně taková je milá a rozverná "Black Eyed Girl" nebo lehce neodbytná "Saint Dominic's Preview" či bezstarostně dovádivá "Jackie Wilson Said". Vrcholem dráždivé rozpustilosti je pak samozřejmě kultovní "Gloria". Občas si Van Morrison sice neodpustí jistou dávku velkoleposti (dechy k tomu ostatně svádí skoro vždycky) se zasněným oparem a smyslem pro dramatično, vesměs však skladby působí velice vzdušně a pohodově. Jsou překvapivě rázné i energické. S nejnovějším výběrem totiž jen málokdy narazíme na rozjímavého hudebníka, jak jej známe z pozdější doby.

Jemný jazzový podklad vkusně dobarvují další, křiklavé i tlumené hudební žánry. Morrison totiž dokáže vypreparovat z nejrůznějších stylů to nejzajímavější a nápaditě pak jednotlivé prvky skloubit v chytlavé či hřejivé melodie. Jemnější a sentimentálnější jsou v rámci Morrisonova hudebního díla hlavně osmdesátá léta. Líbivá "When Will I Ever Learn To Live In God?" a vlídná "Someone Like You" na best of představují citlivé polaskání. Devadesátky byly pro Morrisona méně úspěšné a představovaly pro něj poměrně nevyhraněné a nevyrovnané období, nicméně plouživá "Days Like This" i naopak odpoutanější "Precious Time" se poslouchají pěkně.

Mezi těmi třiceti sedmi písněmi, které "Still On Top - The Greatest Hits" obsahuje, se samozřejmě najde také krátká exkurze do současné tvorby, kterou reprezentují osamocené jednohubky jako "Celtic New Year". Přestože jsou nám Van Morrisonovy výběrovky servírovány opravdu často, mají většinou co nabídnout. Málokterý umělec totiž dokázal složit takové množství krásných písniček, které by rozhodně neměly upadnout v zapomnění.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY