Hlava, srdce a láska jako vězení

01.10.2007 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Od vydání debutu Lou Rhodes "Beloved One" utekl rok a něco. Na novince "Bloom" máte ovšem možnost poznat více tváří této dámy. Proti náladově celistvé jedničce teď stojí rozmanitost, širší rozsah atmosfér a podmanivá naléhavost. "Bloom" čerpá ze zkušeností a příběhová poetika vás neomylně zasáhne.
9/10

Lou Rhodes - Bloom

Skladby: The Rain, Greatness In A Speck Of Dust, Icarus, Never Loved A Man (Like You), All We Are, Chase All My Winters Away, This Love, They Say, Sister Moon, Bloom
Vydáno: 01.10.2007
Celkový čas: 40:46
Vydavatel: A & R Records
Folkově zaobalený debut "Beloved One" si vysloužil samé pochvaly, načež si této vydařené desky všimlo hodně lidí po celém světě. Lou Rhodes ale neusnula na vavřínech a dala se do další práce. Odrazovým můstkem se pro ni stalo koncertní turné, během něhož se dokonale sžila se svou kapelou. A na "Bloom" je to znát. Podařilo se na něj vmísit více atmosfér, života, každá písnička má jasný smysl a vazbu na realitu. Pokud se poslední deska Lamb jmenovala "Between Darkness And Wonder", tak "Bloom" je tomuto názvu dokonalým protějškem.

Producenti Emre Ramazanoglu a Stephen Junior během natáčení našli s Lou Rhodes téměř perfektní sounáležitost. Během vzájemné spolupráce poslouchali hodně muziky, Led Zeppelin počínaje a Patti Smith konče, neměli však záměr něco kopírovat, spíše hledali cesty jak dosáhnout nástrojové pestrosti a větší dynamiky samotné nahrávky. To se například povedlo ve skladbě "The Rain", kde se střetává temnota s denním světlem. Ke všemu jsou na podobnou tóninu "vyladěny" také doprovodné obrázky Tima Gatese, který měl pod palcem už obal singlu (na tom se vyjímá cover Elliotta Smitha "Satellite").

Album "Bloom" je čistě autorské, Lou na něm dozrála v nepopsatelnou krásu. I když je to křehká žena, je plná sil a neustále hledá dosud neodhalené pravdy o svém skutečném já. Naslouchá šepotu duší a své emoce přetransformovává v poetické texty, v nichž si může každý najít malou část ke ztotožnění. Podmanivost zdůrazňují výtečná instrumentální aranžmá, vše do sebe zapadá. Při "They Say" by se i Gabriel sám od sebe rozplakal, tento grandiózní hymnus v duchu akusticko-symfonického trip hopu vás zasáhne přímo do srdce špicí namočenou v jedu lásky. Folková tvář Lou Rhodes sice byla zachována, ona sama se ale posunula minimálně o krok dál.

Akustické nástroje pevně srostly do sebe, a "Bloom" je tak ztělesněním reálné ženy, která je plná vnitřní něhy a pocitů, jež se derou ven. Vše má jak svou hlavu, tak srdce na správném místě, takže odtrhnout se od desky je velký problém. Jste do toho namočeni až po poslední vlas a z vězení lásky není úniku...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY