shop.musicserver.cz
Joanna Newsom, The Moore Brothers, Divadlo Archa, Praha, 14.9.2007

Joanna a odlesky nezachytitelného

Vydáno: 15.09.2007 14:33 v sekci Naživo - Jiří Kubalík | foto: facebook interpreta

Letos v létě se pražská Archa stala domovem kapel, které stojí pevně rozkročeny mezi mediálním zájmem a komerčně nespoutanou tvořivostí. Po Coco Rosie a Sonic Youth prozářila její černé vnitřnosti jedna z největších hvězd současné folkové vlny - Joanna Newsom.

Joanna Newsom, Archa Praha, 14.9.2007
© Honza Průša / musicserver
Pátek 14. září 2007. To datum si musím zapamatovat jako večer, kdy Praha dokázala pojmout tři skvělé koncerty najednou. V Akropoli hráli Hexstatic, v Rock Café Unsane a v Arše Joanna Newsom. Můj chvilkový povzdech nad tím, že všechny tři vystoupení najednou prostě neuvidím, okamžitě přebila vzpomínka na dokonalé kompozice a aranže na "Ys" (za ty může Van Dyk Parks) a bylo překvapivě snadno rozhodnuto. Místo krve a potu a místo projekcí a elektroniky zaujala harfa, Joanna Newsom a její Ys Street Band.

Moje počáteční obavy, že se Archu nepodaří vyprodat, byly rozprášeny ve chvíli, kdy vzduch ve foyer divadla definitivně nahradil dav lidí. Jak to bývá obvyklé, pobyt ve vakuu se protáhl alespoň o hodinu proti původně ohlášenému začátku. Když se konečně otevřely dveře, tak se všichni mohli pohodlně usadit na svá sedadla, případně na trochu studenější, ale o nějakou tu korunu levnější dřevěný schod na ochozech. Původně jsem si myslel, že koncert bude one woman a one band show, ale můj neznalý omyl napravili svým nástupem The Moore Brothers.

The Moore Brothers, Archa Praha, 14.9.2007
© Honza Průša / musicserver
The Moore Brothers, které jsem nepobral. Simon a Garfunkel se špatně střiženými kalhotami, ještě křehčími skladbami, méně, přesto však dostatečně naivními texty, těžko uvěřitelní. Pouze dva chlapíci, jeden v košili, druhý ve vytahaném svetru, co by se rádi nechali pohřbít v prérii. Bohužel jsem nepodstoupil žádné cvičení na Portě, a tak byl jejich koncert pro mě opravdu těžkým bojištěm. Dezorientace v tom, kdo je Paul a kdo Art, neustálé přemítání o tom, že to nemůžou myslet vážně, až po přesvědčení, že jejich jádro je opravdu ryzí a mé srdce prohnilé a pro tento svět zplihlé.

Joanna Newsom, Archa Praha, 14.9.2007
© Honza Průša / musicserver
Po odpojení akustické kytary a závěrečném poděkování pomalu nadcházel čas a přicházeli Ys Street Band. Chvilka na doladění, Joanna Newsom a první píseň. "Bridges And Balloons" (nebo se pletu?). Kratším nádechem s představením kapely projel výkřik z publika "What the fuck is your name?" Nějaký idiot, asi. "And what the fuck is yours?" zněla rychlá odpověď. Krátká epizoda, která mnou projela jako nůž okem v "Andaluském psovi" a zkazila mi celou "Emily". Ještě chvíli mi trvalo, než jsem se zbavil toho českého přízvuku v uchu, který postupně a s jistotou vytlačovala "Monkey And Bear". Pak už jsem se ztrácel. Proplouvání od "Milk Eyed Mendera", přes "Ys", až k poslednímu EP.

Joanna Newsom, Archa Praha, 14.9.2007
© Honza Průša / musicserver
Křehký zvuk harfy, který většinu času proplétaly ostatní nástroje, jež jen v náznacích občas zesílily. Nejspíš proto, aby podpořily sílu komornosti a pokory. Ys Street Band zůstal v pátek bez práce pouze dvakrát. Při sólové "Sawdust And Diamonds" a při náhlém přání z publika. Nečekaná příležitost poslechnout si starou skotskou lidovku "Ca’ The Yowes To The Knowes". Obě sólové skladby patřily jednoznačně k vrcholům celého večera. Dokonale v nich vynikal cit pro nástroj i neuvěřitelný dar interpretace (možná tohle mi chybělo u The Moore Brothers). To, že v některých momentech skupinové aranže nechyběly, ale rozhodně neznamená, že by byly nadbytečné. Například "Cosmia" nebo "Book Of Right On" by bez nich byly mnohem prázdnější. Jako poslední píseň zazněla "Clam, Crab, Cockle, Cowrie", zasněný refrén se vzdálenými mužskými vokály. Pak jen obrovský potlesk, který rychle přešel z pohodlí sedadel do zcela zaslouženého potlesku ve stoje. Rozbouřený sál na chvíli ještě uklidnila přídavková "Peach, Plum, Pear" a pak už konec. Definitivní.

Opravdu zajímavý pátek čtrnáctého. Počáteční rozpaky dorazila neomalenost nějakého stínu ve tmě. Dalo mnoho práce se vzpamatovat. Naštěstí jen mně. Jí ne. Ona za to mohla. Mohla za ten nádherný večer, který by se s jarem rozpustil a rychle zmizel. Zůstane jen příjemný pocit. Nemá cenu odlévat stopy ve sněhu. Ale pokud chcete slyšet alespoň kousek toho jemného došlápnutí, zkuste poslední EP. Tam jsou slyšet náznaky. Zbytek nechte na koncert. Někdy, někam.

Rozsáhlou fotogalerii z koncertu si můžete prohlédnout ZDE.

Joanna Newsom, The Moore Brothers, Divadlo Archa, Praha, 14. 9. 2007

NÁZORY
  • Joanna (Karel, 15.09.2007 19:39) Reagovat

    Joanna byla neskutečná, jediné, co mi v článku chybí (snad z kolegiality?) je zmínka o bandě fotografů. Ta totiž zkazila Emily mně. Chápu, že se snaží získat co nejlepší záběr, ale snad nebylo nutné chovat se jako lítá zvěř... A o tom, že se u zrcadlovek snad proboha dá vypnout zvuk při stisknutí spouště ani nemluvě - já v první řadě neslyšel kromě jejich spouští skoro nic jiného a Joanna sama byla evidentně dost vyvedená z míry.

    • Re: Joanna (kuba, 16.09.2007 21:19) Reagovat

      U zrcadlovek není co vypínat. Zrcadlovka není EVF ani kompakt, kde zvuk "závěrky" vydává reproduktor. Zrcadlovka má závěrku, která zvuk při otevření a zavření vydá, s tím se nedá udělat nic. To jen tak na vysvětlení :-)

      • Re: Joanna (Karel, 17.09.2007 00:34) Reagovat

        Díky, zase jsem se něco dozvěděl. :) V tom případě tam podle mě neměli co dělat vůbec, protože organizátor akce přeci nemůže připustit, aby lidi vepředu první 2 písničky neviděli, v první řadě skoro neslyšeli a nechali si šlapat po nohou. Já vážně nic nemám nic proti fotografům na festivalech, kde mají místa habakuk a zvuk je "poněkud hlasitější", ale tady to byla (pro mě) vážně katastrofa.

  • mate pravdu (Jirka K. - autor, 16.09.2007 11:14) Reagovat

    Mate pravdu. Na fotografy jsem zapomnel. S kolegialitou to nema moc spolecneho. Jen jsem na koncert koukal z horniho ochozu, takze ve vyhledu mi nevadili, a cvakani bylo vzdalene.

    • Re: mate pravdu (hafan, 16.09.2007 12:12) Reagovat

      Joo, ja byl v prostřední části hlavního sálu a fotografové mě taky nerušili. Koncert byl skvělej,

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Soundtrack k "Muppets" ozdobí Joanna Newsom, Feist nebo Mickey Rooney (15.10.2011 18:32)
- Recenze: Odpolední škola Kim Ki-duka (11.05.2010 15:00)
- Video: Živě: Joanna Newsom - '81 (Jools Holland) (10.05.2010 12:14)
- Publicistika: Sto nejlepších desek dekády podle musicserveru (20 - 11) (26.02.2010 05:00)
- Novinka Joanny Newsom vyjde jako trojalbum (28.01.2010 10:52)
- Joanna Newsom připravila na únor novou desku (17.01.2010 09:52)
- Fotogalerie: Joanna Newsom v obrazech (15.09.2007 19:36)
- Joanna Newsom zazáří v Praze (07.09.2007 16:24)
- Písničkářský talent Joanny Newsom pozná i Praha (23.06.2007 15:31)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu