Slyšeno v předstihu: Air - Pocket Symphony

26.01.2007 14:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Air - Pocket Symphony
© facebook interpreta
Jak jsme již informovali francouzské duo Air chystá na počátek března své nové album, které dostalo výstižný název "Pocket Symphony". Po dlouhých osmnácti měsících natáčení je již znám výsledný produkt, který stihl už i uniknout na internet. Oficiálně bude možno download všech dvanácti tracků, které deska nabídne, zakoupit 19. února, tedy necelé tři týdny měsíc před vydáním cédéčka. Od posledního počinu "Talkie Walkie" uteklo nemálo vody. Mezi tím parťáci Jean-Benoit Dunckel a Nicolas Godin spolupracovali na desce Charlotty Gainsbourg "5:55", Dunckel také stihl vydat sólovku "Darkel". Pojďme se tedy podívat, co můžete očekávat při poslechu "kapesní symfonie".

Na natáčení se spolupodílel jejich blízký spolupracovník Nigel Godrich a nechybí ani dva vzácní hosté, s nimiž se sešli právě při vzniku kolekce písniček pro Charlottu a evidentně si s nimi kápli do noty. Neil Hannon (z The Divine Comedy) napěl song "Somewhere Between Walking And Sleeping" a Jarvis Cocker napsal text a zazpíval si v sarkastické melancholii "One Hell Of A Party".

Air N
© last.fm
První poslechy ale jednoznačně odhalí, že J-B ani Nicolas nikam nechvátají a nijak zásadně nemění svůj rukopis. Je však cítit malý posun, co se týče zvuku nahrávky. Rozhodně vám neunikne ovlivnění východoasijskými kulturami a využití pro ně typických prvků a nástrojů, které se Godin za chodu učil ovládat a hrát na ně. Air se stále rochní ve vodách ambientního popu, elektronika je ale mírně na ústupu a ke slovu se dostávají akustické nástroje. Instrumentální kompozice "Space Maker", "Lost Message" a "Night Sight" nezklamou, tak jako připomínka let dávných v ovlivnění japonskými tradicemi "Mer Du Japon". Stejné zvukové hrátky se odehrávají i v "Redhead Girl". Pilotní singl "Once Upon A Time" se snadno zabydlí v uších a rychle si jej oblíbíte, je to totiž typický track této dvojky. Suma sumárum "Pocket Symphony" nepřináší nic převratného, přesto se můžete těšit na líbivé skladby, které volně proplouvají prostorem a neruší nastolenou kulisu.

Závěrem k dobru přidáváme kompletní tracklist novinky Air "Pocket Symphony", která vyjde v pondělí 5. března: Space Maker, Once Upon A Time, One Hell Of A Party, Napalm Love, Mayfair Song, Left Bank, Photograph, Mer Du Japon, Lost Message, Somewhere Between Walking And Sleeping, Redhead Girl, Night Sight.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY