shop.musicserver.cz

Průvodce albem Wanastowích vjecý 'Torpédo'

Vydáno: 23.10.2006 16:00 v sekci Publicistika - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Již 30. října vyjde po dlouhých šesti letech nové album kapele Wanastowi vjecy. Naleznete na něm třináct nových písní, na které jsme se podívali trochu blíže, a tak si nyní můžete přečíst průvodce po albu a zjistit něco málo nového o jednotlivých skladbách.

Wanastowi Vjecy - Torpédo
© facebook interpreta
Wanastowi vjecy konečně, po dlouhých šesti letech od posledního řadového alba "Hračky", přichystaly nový materiál na svou šestou desku, která vyjde 30. října. Původně měl letos vydat sólovku P.B.Ch., ale slovo dalo slovo a P.B.Ch. dal přednost Robertu Kodymovi, s kterým reinkarnovali Wanastowky. Připraveno měli na čtyřicet písní, do finální fáze se jich dostalo dvacet pět a na cédéčku jich naleznete třináct. Wanastowky nahrávaly již od listopadu loňského roku, za bicí usedl Martin Vajgl z -123 min. a zbytek nástrojů obstaral především Kodym, který si na "Torpédu" zahrál na elektrické a akustické kytary, ale namátkou dále i na dobro, banjo, apalačský dulcimer, niněru, sitár, barokní klarinet, jazýčkové harmonium a mnohé další. Turné k novému albu je přichystané na jaro příštího roku. Robert Kodym slíbil, že Wanastowky se v rámci Torpéda 2007 podívají do těch největších prostor, které jsou u nás k mání. Již jsme vám nabízeli k poslechu první singl "Otevřená zlomenina srdečního svalu", nyní si můžete přečíst průvodce "Torpédem" a samozřejmě bude následovat i recenze. Nutno ovšem podotknout, že skladby pro průvodce byly posuzovány ze zhruba dvouminutových ukázek.

1. Padaj hlavy, kutálí se po hradčanským rynku

Otvírák desky začíná nenápadně. Nejdříve nastupují dudy (tedy alespoň to tak zní, dost možná to bude jeden z řady Kodymových nástrojů) a s nimi i sytý Kodymův zpěv, kdy křičí: "Padaj hlavy, kutálí se po hradčanským rynku, nekopej je z kopce dolů, co to děláš Hynku." Pak už jen tři údery do bicích a je to jasné - vlezlá melodie, vtipný a klasicky protestující text a hlavně konečně zase řádně kytarový zvuk, který tak chyběl na "Hračkách". Tohle by mohla být hodně žádaná koncertní věc, je to podobně úderné jako třeba píseň "Lži, sex a prachy" - beze srandy. Hitovka už od prvního poslechu.

2. Otevřená zlomenina srdečního svalu

První a v rádiích poměrně úspěšný singl z "Torpéda". Tklivá balada, která jen potvrzuje, že Wanastowky vždy nejvíc uměly lovesongy a protestsongy. Kodym jen s akustickou kytarou a v pozadí naléhavě tiché pískání, které se objevovalo třeba i v "Kouzlu". To zase bude holčičích slz, až Kodym zavře oči a spustí "Otevřenou zlomeninu".

3. Slečna Anna je za vodou

Nejspíš tady Kodym vzdává hold své dceři. Píseň trochu postrádající nějaký prvek, kterým by zaujala. Středně rychlé tempo a nevýrazný refrén, snad jen pár mohutných hrábnutí do strun stojí za to. Ale nepochybuji o tom, že si s Kodymem budete zpívat, jak bylo léto devětadevadesát. On to s jazykem prostě umí, i když občas balancuje na tenké hranici mezi dojemností a plytkostí.

4. Myslím na tebe

Nepodařilo se mi zjistit, jaká slovenská zpěvačka to v této písni s Kodymem zpívá, ale je jasné, že tohle je další věc, z které je sice cítit taková ta, v dobrém slova smyslu, jednoduchost Wanastowek ("Myslím na tebe" mi připomíná "Telepatii" z alba "333 stříbrnejch stříkaček"), ale refrén poté sklouzne do mírné podbízivosti a možná i lehce zavání takovou nevýrazností, jakou třeba trpí většina skladeb z našich tvrdších muzikálů.

5. Orel v orloji

První stoprocentní vypalovačka, jakými byly Wanastowky proslulé v minulosti. Hodně povedený, až punkový refrén nepostrádá sílu a energii. Koncertní pecka, to je úplně jasný.

6. Panna

Prý pokračování "Panice". Ano, skladba se vleče podobným houpavým tempem, text je samozřejmě také na jasné téma, ale určitě to není tak chytlavé jako "Panic". "Jsi téměř panna, já samou láskou uvěřím, brutálně sama, celý noci sedím u dveří, teď se mnou zpívej nananana - šananana - panenka, panna." - to snad mluví za vše, ne?

7. Pal vocuď

Coververze od Jasné páky, která s tímto úderňákem svého času velmi rozhněvala nejednoho rudocha. Wanastowky se s tím moc nemazaly. Nahráli ji v podobném, téměř identickém stylu a popřáli tak Jasné páce - Hudbě Praha vše nej k pětadvacátému výročí.

8. Nátěr

Další z těch rychlejších, sice moc nerozumím textu, ale Kodym si v této písni zakřičí to své tradiční bejby. Pokud by někdo chtěl nějaký vzorek, jak znějí Wanastowky model 06, dal bych jim poslechnout "Nátěr".

9. Torpédo

V téhle písni uslyšíte všechny ty sitáry a podobně, díky nimž má "Torpédo" trochu zvláštní kouzlo. Pomalá skladba, která má, jako již tradičně na tomto albu, silný refrén.

10. Křišťálová

A v pomalejším tempu se pokračuje. Hodně povedený text, jenž je jasnou Kodymovinou, je podepřen melodickou basou a znovu hodně zpěvným refrénem. V tuto chvíli už začínám pochybovat o tom, jestli tam bude nějaká vyloženě slabá píseň.

11. Mašinführer

Tady konečně pořádně ucítíte, v čem že spočívá ta Kodymova a Chovancova pocta klasickému hardrocku. Kytary dřou až na krev a i textově se to myslím povedlo: "Jsem doktor Šmirgl z NSR a jsem hustej, ňáký lidi spěj a ňáký chlastaj, nebudu spát sám, poletím ke střechám, jsem doktor Šmirgl z NSR a jsem hustej..."

12. Pouštní komtesa

Začíná skoro orchestrálně, ale pak se přelije do bezkonfliktního klouzavého rytmu, cinkavých vychytávek a podobných blbůstek. Je dobře zaranžována, ale že by byla ještě kvůli něčemu jinému zajímavá, to se říct nedá.

13. Kde je český král?

Dojemná písnička, v které Kodym zpívá, že tohle není protestsong, ale povstání. My však víme, že to protestsong je. Má pěkně jízlivý text, který však stoprocentně baví, a zaručuji vám, že vás zaujme. Když se ke konci skladby Kodym ptá, kde je český král, je to jeden z nejsilnějších momentů z téhle desky - závěr s parádní atmosférou.

14. Nahá (2006)

Na "Torpédu" naleznete jako bonus ostrou a punkovou verzi starého hitu, při které se Wanastowky evidentně vyblbly, ale kromě zběsilého kytarového tempa v ní asi nic nového nenaleznete.

NÁZORY
  • Myslím na tebe (A.J., 23.10.2006 17:00) Reagovat

    Ta slovenská zpěvačka je Jana Kirschner, skladba vyšla už dřív na její desce, jenom v jiném aranžmá.

  • myslím na Tebe (Finc, 23.10.2006 18:44) Reagovat

    Ahojte,pokud vím,tak písničku Myslím na Tebe nazpívali s Janou Kirschner.Dokonce má Jana stejnojmenou písničku na svém předposledním albu Pelikán.Tam to zpívala s Kodymem:-)

  • :-) (Fanda, 23.10.2006 21:11) Reagovat

    Deska bude skvělááááááá :-D

  • Bože bože (Axl Rose, 23.10.2006 23:30) Reagovat

    Ze dvouminutových ukázek napsat průvodce deskou... to chce opravdu kus drzosti.
    A být neschopný si najít základní informace... to je donebevolající.
    Tento server je vážně na sprosté slovo.

  • WV (WV, 24.10.2006 09:50) Reagovat

    Jooooooooo tohle bude hustý album!!! ukázky co jsem slysel sou perfektní moc nechapu v to pruvodci ze pisnicka Slečna Anna.... je nevýrazná?????už dlouho sem neslyšel chytlavější věc...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Jasná Páka a Hudba Praha oslaví v Lucerně nedožité sedmdesátiny Michala Ambrože (27.11.2023 14:19)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Fotogalerie: Hollywoodští vampýři v Brně pohledem fotoaparátu (16.07.2023 23:37)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Queen Taylor Swift Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu