shop.musicserver.cz

Válečná kořist jedné zubaté

Vydáno: 30.09.2006 05:00 v sekci Recenze - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Iron Maiden budou na scéně třicet let. Docela dost na jednu skupinu, nemyslíte? Důležitější ale je, že stále mají co předvádět, tak jako na aktuální desce "A Matter Of Life And Death". Život je někdy na nic, ale smrt je možná ještě horší a Iron Maiden podali svůj názor o záležitosti bytí a nebytí působivě. Přečtěte si.

9/10

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death

Celkový čas: 72:10

Skladby: Different World, These Colours Don't Run, Brighter Than A Thousand Suns, The Pilgrim, The Longest Day, Out Of The Shadows, The Reincarnation Of Benjamin Breeg, For The Greater Good Of God, Lord Of Light, The Legacy

Vydavatel: EMI

Co by byl rock bez Led Zeppelin, Deep Purple, nebo Black Sabbath? To stejné, co heavy metal bez Iron Maiden, Judas Priest a Saxon. A stejně jako Judas Priest válcovali uši posluchačů soubojem Tipton & Downing, vypustili Iron Maiden Eddieho a Bruce Dickinson rajcoval svou svalnatou hrudí. Tehdy móda zkombinovaná s prstolomnými riffy a sexem, dneska pro některé dost "out" záležitost, rozhodně ne "in" a už vůbec ne "trendy". Nedá se nic dělat, dnešní doba mainstreamu velí nagelovaným hlavám a fanoušky metalu nechává chladnými, což je jedině ku prospěchu věci. Doba se sakra změnila a tehdejší ikony heavy metalu by se měly bát něco vytvořit, protože by mohly sebe samé vykrádat, jak jsem někde zaslechla. Naštěstí Iron Maiden nekradou a "A Matter Of Life And Death" je zralým hroznem, který vybízí k utrhnutí. Zprvu je trpký, ale pak lahodí uchu i mysli.

"Zabili ho na frontě! Granát mu urval nohu, pak ho rozstříleli na cimprcampr, až si mohl hrát z vlastníma střevama a žonglovat s ledvinama a žaludkem..." Válka je hnusná věc. Jak se asi musel cítit nějaký devatenáctiletý hošan, který přijel na bitevní pole a viděl ta jatka? Musel cítit odpor. Vždyť měl bojovat za svobodu, ne za to, aby si na sobě vyzkoušel účinek zbraní. Musel být rozčarovaný, protože nečekal tak odlišný svět. Stejné pocity má posluchač, když se rozezní "Different World", úvodní skladba desky. Následuje rozhořčení podané mistrem Dickinsonem v chytlavé melodii spolu s pěkným riffem a variacemi na ústřední téma. Přesně tak, jak jsme na to u Maidenů zvyklí. Album se rozvážně rozjíždí, jedním z nejpůsobivějším opusů je "Brighter Than A Thousand Suns". Skupině se podařilo docílit nebývale silného efektu díky synkopám, potřebné gradaci a změnám rytmu. Tím pádem délka osm minut nevadí, neustále je cítit to jiskření. Prostě skvělá záležitost, mohu vřele doporučit.

Podobným výbojem oplývá další porce skladeb, dokud nepřijde "Out Of The Shadows". Něco jako balada, pomalý rytmus, táhlá kytara a hladivý vokál. Ovšem do chvíle, než se rozjede refrén, to se Dickinson posune do vyšších poloh hlasového rejstříku. Zvláště v této baladě je propojeno něco málo z "Tears Of The Dragon", kterou posluchač zná z Bruceových sólovek, s klasickými obraty Iron Maiden. "Reincarnation Of Benjamin Breeg" je známá jako singl, který vzbudil nemálo rozruchu a u některých neblahé předsudky. Nicméně je to jedna z perel desky, kde maidenovské uskupení ukázalo, že umí nejen hrát, ale i skvěle vyprávět. Zpívá se zde příběh o životě, snech a o věcech, které se staly. Démoni, kteří lákají do propasti a nedovolí duši dosáhnout oblak, se brilantně doplňují s laškovným rytmem činelu a těžkým olověným nádechem baskytary. Další "For The Greater Good Of God" se před posluchačem rozbaluje jako koberec se zlatým valounem na každém kroku. Kytara seká tóny neklidně a balí je do zoufalé nálady, aby v "Lord Of Light" položila kilečka do široka a s ležérností předvedla kvílivé sólo. Poslední deska "The Legacy" nechává příběh vojáka otevřený. Tentokrát nezboosterované kytary uvedou muže v černém, jenž jako tajemný mnich obchází zubožená těla vojáků. Možná jim dá poslední pomazání a vezme na sebe jejich utrpení, možná jim zakope kříž do země obráceně. Kdo ví...

Po prvním poslechu jsem se chtěla k albu nevrátit a nějak tuto recenzi odklepat. Nudilo mě to a ačkoliv mám uši, napoprvé jsem nebyla schopna pořádně naslouchat. Naštěstí zvědavost zvítězila a desku jsem si pustila zas. V posledním týdnu jsem ji slyšela minimálně pětkrát denně. Dickinsonovi, Smithovi, Harrisovi a Gersovi se podařilo složit vysoce nadčasové album. Oproti těm ostatním z diskografie skupiny může znít roztahaně a vláčně, ale po naposlouchání zní geniálně a dle mého, Maideni dozráli jako ten trs vína, co nám naservírovali na kapotě tanku.

NÁZORY
  • Naprosto souhlasím (Zdenda, 30.09.2006 10:07) Reagovat

    Je to skvělá deska a recenze vcelku vystihuje i mé pocity. To, co předešlá "Dance Of Death" jen nastínila, ukazuje novinka v tom nejlepším světle. Iron Maiden dokázali, že rozhodně nepatří do starého železa a novou desku si pouštím stále dokola (byť se mi musela z kraje dostat nejprve "do krve"). Tleskám. Metal Forever a Iron Maiden zvláště.

  • nadšení a očekávání (pavel, 30.09.2006 21:45) Reagovat

    Jsem taky naprosto nadšen novou plackou od této partičky. Poslochám je už 20 let, takže si myslím, že můžu hodnotit. Je skutečně neuvěřitelné co se dá v metalu ještě vymyslet. Doufám, že IM dodrží svůj standart a přijedou nám některé fláky představit i v živém provedení. UP THE IRONS!!!

  • nikdy (muddle, 01.10.2006 09:44) Reagovat

    proSIIIIMM 9/10 nikdy......potom uz neviem co tu hodnotiiite....tako kapela natocila snad 20 albumov a furt to iste.
    ziadny posun.....na prvych 5 to mohlo byt este uzasne ale teraz v roku 2006 uz to je len max 6/10 nech sa nikto neuraza

    • Re: nikdy (Mia, 20.09.2007 21:57) Reagovat

      Tak co lezeš na stránky IM,když je to pro tebe tak špatné?Toto je hudba pro opravdové fanšmekry!

  • hodnoceni??? (Petr, 01.10.2006 10:33) Reagovat

    Hodnoceni take nechapu... Nova deska IM neprinasi nic noveho - sjene jako neprinasi nic noveho posledni deska Pearl Jam a ta dostala v dubnu hodnoceni 6/10.
    Neberu recenzentum z musicserveru jejich subjektivni nazory, ale mohli by zpusob hodnoceni srovnat na nejkou latku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)
- Video: Iron Maiden vysekli živým videem "Stranger in the Strange Land" poklonu svým fanouškům (06.11.2023 17:49)
- Bruce Dickinson chystá sedmé sólové album. "The Mandrake Project" vyjde začátkem příštího roku (24.09.2023 11:12)
- Iron Maiden v Praze odehráli charitativní fotbalové utkání (01.06.2023 09:13)
- Naživo: Iron Maiden si opět podmanili Prahu (31.05.2023 18:34)
- Fotogalerie: Iron Maiden v O2 areně snoubili minulost s budoucností a šlo jim to setsakramentsky skvěle (31.05.2023 08:40)
- Recenze: Ghost předělávkami na "Phantomime" zabaví, nic nového ale nepřinášejí (27.05.2023 09:00)
- Audio: Ghost si podali Iron Maiden. Jejich "Phantom Of The Opera" láká na EP s předělávkami rockových hitů (21.05.2023 10:37)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé U2 AC/DC Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu