shop.musicserver.cz

Lordi - Lidé od nás chtějí show a masky

Vydáno: 12.09.2006 13:00 v sekci Rozhovory - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Finská skupina Lordi na sebe výrazně upozornila až letos. A to vítězstvím v soutěži Eurovize, kde šokovala strašidelným vzhledem a zároveň pobavila hardrockovou show. Kapela dosud vydala tři řadová alba, naposledy to bylo "The Arockalypse". My jsme si nejen o nich popovídali s tajemným baskytaristou Oxem.

Lordi - Ox
© Sony BMG
Finská sebranka Lordi. To je pětice příšerek ve strašidelných latexových kostýmech. Skupina vydala čerstvě třetí řadové album "The Arockalypse" a vybojovala si prvenství v mezinárodní soutěži Eurovize, kde se postavila na scénu vedle podivných popstars, jako jsou Las Ketchup. Celkem sympatickou společnost monster tvoří vůdčí postava Mr. Lordi, hned v závěsu doprovázený Amenem coby kytaristou, Awou, hadí ženou u kláves, a bubeníkem Kitou. Služebně nejmladší je třicetiletý baskytarista Ox (vlastním jménem Samer el Nahha), se kterým jsem si měla možnost si telefonicky povykládat.

Vaše výhra v Eurovizi překvapila nejednoho diváka. Přece jen jste strašidelná hardrocková skupina, která když vyhrála, porazila favorizovanější popové hvězdy...

Máš pravdu, bylo to nezvyklé a pro nás velmi překvapivé. A navíc - dostali jsme skvělou šanci ukázat se před obrovským množstvím lidí a bylo na nich vidět, že se jim "Hard Rock Hallelujah" líbí.

Svou roli možná sehráli vaše rádoby hrůzostrašné masky. Čím se Mr. Lordi inspiroval, když je vymýšlel?

Vzhled našich kostýmů je inspirován Kiss, Robem Zombie a také hororovými filmy.

Před koncertem na sebe údajně lepíte až několik kilogramů latexu. To musí hodně nepohodlné...

Není to nejlepší, ale je to součást našeho vystoupení a fanoušci očekávají, že na pódium vběhneme a uděláme pořádnou show. Už si ani neumím představit, že bychom hráli bez kostýmů.

Lordi měli problém sehnat vhodnou nahrávací společnost, nakonec jsou pod křídly koncernu Sony BMG. Nemuseli jste čelit nějakým výtkám ohledně vaší image?

Ne, tady žádné rozpory nebyly a přijali nás skvěle. Můžeme dělat to, co nás baví. Vnášíme na hudební scénu snad i něco nového.

Skupina už ale několikrát kostýmy pozměnila. Nechystáte nějakou razantnější změnu vzhledu?

Drobné úpravy a změny jsou s každým novým albem, ale zatím neplánujeme velké zásahy do naší image. To bychom už pak nebyli Lordi.
Lordi
© facebook interpreta

Teď máte před sebou, pokud se nepletu, turné, že?

Ano. Na to jsme moc zvědaví a moc se těšíme. Koncertní trasu odstartujeme v polovině září show v Helsinkách v Hartwall Areně a skončíme v říjnu vystoupením v Londýně.

Se skupinou ale chystáte také nový videoklip ke skladbě "Would You Love A Monsterman". Na co se fanoušci mohou těšit?

Je mi líto, ale nemohu moc prozradit. Vlastně ani nevím, co vše mohu říct říct. Ale nová verze klipu se bude týkat námětu svátku Halloween a naše posluchače určitě překvapí.

Jen tak mimochodem - už jste se bavili o nástupci alba "The Arockalypse"?

Ano, pár slov už o tom padlo. Myslím, že novou porci skladeb vydáme na přelomu roku 2007 a 2008.

Kdo je vlastně hlavním mozkem formace?

Když se dávají dohromady skladby, každý něco napíše. Většinu složí ale Mr. Lordi. Sám se do skládání nehrnu, ale nevylučuju, že bych v budoucnu něco složil.

Dá se podle tebe nějak porovnat, jak vás fanoušci brali v době, když jsi ke skupině přišel v roce 2005, a jak reagují teď?

Myslím, že o něco lépe. Možná pochopili, o co nám jde a že nejsme sebranka satanistů, ale skupina, která chce bavit lidi svou show a hlavně hudbou doplněnou o masky. Navíc já se o nějaké řeči, že jsme snad satanisté, moc nestarám. Nepomlouváme křesťanství a navíc je tu skladba "Devil Is A Looser", takže si myslím, že tady satanismus opravdu nemá co dělat.

Lordi - The Arockalypse
© facebook interpreta
Ty jsi v Lordi nahradil prázdné místo baskytaristy po Kalmovi. Musel ses naučit hrát hromadu nových skladeb. Pokusil ses do nich vnést něco svého, něco jiného?

Jistě, samozřejmě nemohu hrát jen notu za notou. Snažím se tomu dát kus svého vlastního stylu. Udělal jsem si i pár drobných úprav basových partů.

A jak ses vlastně k Lordi dostal?

Za všechno může bubeník Kita. (smích) Zavolal mi, jestli bych s nimi nechtěl zkusit hrát. Byl jsem z toho nadšený.

Jak dlouho hraješ na baskytaru? Je to jediný nástroj, který ovládáš?

Na basu hraji už asi osmnáct let. Nikdy jsem ani nechtěl na nic jiného hrát, žádný jiný instrument, jako třeba klavír nebo housle, mě nezaujal.

A co tě hudebně ovlivnilo, když jsi byl mladší?

Mám moc rád Mötley Crüe, W.A.S.P, Alice Cooper a také třeba Aerosmith. Ze současných skupin jsem si oblíbil System Of A Down. Samozřejmě ne všichni ve skupině se dokonale shodneme na všech oblíbených formacích, ale to hlavní - svérázné glamrockové skupiny jako třeba Kiss, máme všichni rádi.

Co je podle tebe důvod úspěšnosti finských skupin?

Fini mají rádi glamrock, hardrock a umí si hudby užít. Na druhou stranu jsou truchlivější a od přírody smutnější. V kombinaci toho všeho dávají hudebnímu světu to, co postrádá a co mají posluchači rádi.

Je na závěr něco, co bys chtěl vzkázat českým fanouškům?

Určitě. Rád bych, abychom na svém dalším turné navštívili i Česko. Jednou jsem byl v Praze a ta mě vyloženě nadchla. Pro fanoušky teď také chystáme speciální edici CD "The Arockalypse", která by měla vyjít ke konci září. Bude obsahovat DVD s vystoupením, které proběhlo po našem vítězství v Eurovizi.

NÁZORY
  • To je ale překvapení (ian69, 13.09.2006 08:12) Reagovat

    že tuhle komiksovou debilitu tlačí opět Petra Hubáčková

  • Kdyz je neposlouchas proc se vubec vyjadrujes v takovem smyslu (mp3k, 13.09.2006 11:15) Reagovat

    Myslis ze by rekla zamestnavateli: "S nima ja rozhovor delat nechci, nelibi se mi jak se oblekaji." Tak to asi urcite ne. A jake tlaceni, to je jenom rozhovor, zadna recenze na nove album plna superlativu. Vzpamatuj se. Prace jako kazda jina.

  • Taky si přisadím :-) (Zdenda, 13.09.2006 12:01) Reagovat

    Jestli se ti LORDI nelíbí, "iane69", je to tvá věc, ale nemusíš jim hned nadávat do debilů a navážet se do autorky. Evidentně se vyzná v metalové a rockové scéně, tudíž je správné, že tento rozhovor sepsala právě ona. Jinak já mám LORDI velmi rád, hrají super muziku, jejich vystoupení jsou skvělá a na jejich image něco je :) KISS taky nemělo spousty lidí v oblibě a kam to nakonec dotáhli ;) Kéž i LORDŮM se podaří podobný kousek, našlápnuto mají dobře (pokus se tedy neodmaskují ;).

  • --- (ian69, 13.09.2006 21:42) Reagovat

    Milí Zdendo (může být fanoušek této drsňácké hudby vůbec milý?), kapele do debilů nenadávám, toto označení si snad zaslouží lidé, co tehle kunst berou vážně.

    2mp3k: já si myslím, že Petra tlačí tyhle hrůzy naprosto dobrovolně a s láskou, tak jak jí velí její vkus, nikoliv "zaměstnavatel". Nakonec, ona se k tomu jinde vyjádřila sama, takže zanech špekulování.

  • No ... (Zdenda, 13.09.2006 22:02) Reagovat

    ... Vaše označení "komiksová debilita" mluví za vše. Nechci vyvolávat vášnivé diskuze, ale říká Vám něco slovo tolerance a pochopení vůči jiným stylům?! Zjevně asi ne. Lordi se spoustě lidem líbí, jsou populární a mají úspěch a rozhovor si mnoho lidí s chutí přečte. Vám se nelíbí, fajn, ale proč hned osočovat autorku, že tu něco "tlačí"? Musicserver je multižánrový, každý píše o svém oboru a pokud metal neposlouchám, tak prokáži natolik inteligence a nejdu prudit pod články autora. Mně se kupříkladu hnusí pop-music, hiphop, techno apod., ale nepotřebuju napadat dotyčné autory, že nám tu zase "tlačí" cosi o Madonně či Paris Hilton. Je mi to zkrátka volné. Přeji hezký zbytek večera :) P.S. Ač jsem drsný rocker a metalista, tak i přesto jsem velmi milý :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Recenze: Lordi na "Killection" baví retro zvukem z osmdesátek (05.02.2020 17:40)
- Nové desky 4/2020 - od Louise Tomlinsona přes Meghan Trainor po Keshu (04.02.2020 07:30)
- Nové desky 31/2019 - od Kaiser Chiefs přes Lordi po Of Monsters And Men (30.07.2019 07:01)
- Fotogalerie: Lordi v Roxy rozjeli svou nefalšovanou hororovou show (09.11.2018 08:30)
- Recenze: Finští Lordi na albu "Sexorcism" odhalují všechny odstíny záhrobního sexu (07.06.2018 19:30)
- Hororoví Lordi přivezou svou novou monster show hned do tří měst (10.10.2016 14:21)
- Nové desky pro 38. týden (26.09.2016 08:08)
- Lordi začnou v prosinci opět nahrávat (06.10.2015 18:14)
- Naživo: Metalová monstra Lordi představila Praze svou pokleslou hororovou show (01.03.2015 17:38)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu