shop.musicserver.cz

Poloviční památka na gotický rock The Mission

Vydáno: 31.07.2006 05:00 v sekci Recenze - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Kapela The Mission má z hlediska slávy to nejlepší za sebou, ale Wayne Hussey, hlavní persona kapely, táhne káru dál, i když s velkými pauzami mezi deskami. Před připravovanou novinkou v příštím roce je tak zase čas na výběry. V poslední době vyšly jeden na CD a dva na DVD a my se podíváme blíž na jedno z nich - "Waves Upon The Sand & Crusade".

6/10

The Mission - Waves Upon The Sand & Crusade

Celkový čas: asi 116 minut

Skladby: Waves Upon The Sand - Deliverance, Butterfly On A Wheel, Hungry As The Hunter, Grapes Of Wrath, Lovely, Into The Blue, Paradise Will Shine Like The Moon, Bird Of Passage, Mr Pleasant, Belief, Sea Of Love, Tower Of Strength; Crusade - Wasteland, And The Dance Goes On, Garden Of Delight, Let Sleeping Dogs Die, Serpent's Kiss, Over The Hills And Far Away, The Crystal Ocean, Sacrilege, Stay With Me, Wake (RSV), Blood Brother, 1969

Vydavatel: Universal

Pro starší není překvapením, že The Mission si svých víc než patnáct minut slávy zažili a v posledních letech drží pro věrné jméno nad vodou zpěvák a hlavní hybatel skupiny Wayne Hussey. Její početní fanouškové kapelu rozhodně nenechávají v zapomnění, o čemž svědčí její stránky. A Wayne Hussey zase naopak nenechává na holičkách fanoušky, přestože po veleúspěšné kariéře pokračuje pod stejným názvem v mnohem pomalejším tempu a s jinými lidmi, pořád "svůj" gotický rock umí. Před plánovanou deskou v příštím roce (po hodně dlouhé době, "Aura" už v té době bude mít šest let) na sebe závěrem loňska a letos nenechává zapomenout hned třemi disky - jedním výběrem na CD a dvěma DVD.

K nám se dostalo DVD "Waves Upon The Sand & Crusade", škoda že ne druhé "Lighting The Candle", protože to je obsahově mnohem nadupanější. Jestli to nebude tím, že vyšlo na menší značce Spv Recordings, kde myslejí víc na fanoušky (Hussey se osobně podílel na jeho sestavení). Ale možná si splnil radost/povinnosti, když pro firmu sestavil další z CD výběrů, tentokrát nazvaný "The Phonogram Years", kde jsou kromě hitů i různé raritky. No nic, pojďme se projet na vlnách písku.

Fanouškům klíčové slovo "písek" okamžitě napoví, k jaké periodě tvorby se disk, tedy jeho část vztahuje. Předchozí a rostoucí úspěch byl v devadesátém roce potvrzen dvěma rychle po sobě vydanými alby "Carved In Sand" a "Grains Of Sand" (nepřipomíná to něco třeba fanouškům SOAD?), které kromě jiných klasik obsahovaly i romantickou "Butterfly On A Wheel", která dostala i do té doby odolávající nefanoušky. Úspěšné období (částečně i předchozí "Children") je na disku prezentováno téměř hodinovým dokumentem, který zachycuje kapelu na turné v druhé polovině roku 1989, kdy nahrávala obě alba, jela klubové turné po Skotsku a vystoupila jako hlavní hvězda na festivalu v Readingu.

Užijete si tak hodně muziky (v Dolby 5.1, i když je označené jako DTS, nebo stereu), občas proložené komentáři Husseyho (výjimečně i ostatních členů) ke vzniku a úspěchu kapely. Dokument není špatný, zachycuje zvláštní magii - tak těžko uchopitelnou "gotiku" v muzice i úplně "obyčejnou" práci ve zkušebně nebo grilování na turné, kterého se zúčastnili fanoušci. Vidět Reading je zvláštní, když si uvědomíte, že v tu dobu se u nás teprve připravovaly klíče na zvonění a dnes podobné (no, skoro) festivaly jsou i u nás. Neangličtináři mají ale smůlu, žádné titulky, ještě že je v dokumentu tolik muziky, třeba taková "Lovely" vystřihnutá naživo na trávníku před oním grilováním (a která se v této verzi dostala i na desku), je hodně silná.

Druhou část disku zabírá téměř hodinový koncert (opět v Dolby 5.1 nebo stereu) z dob začátku kapely, tedy debutu "God's Own Medicine" a poté vydanou, nicméně obsahem starší deskou "The First Chapter". Nijak blíže místem nebo datem určený koncert ukazuje sehranou kapelu - za nezbytnými brýlemi schovaný Hussey a zbylá, klasická sestava publiku nenechá odpočinout, vysílá do nich svou misi bez řečí. Scéna je sice osvícená světly, ale většinou je kapela stejně v temnotě, pocit hudební mše naskočí snadno. Tenhle koncert má i jediný "bonus" disku - jukebox, tedy možnost si nastavit pořadí skladeb dle vaší libosti, což je samozřejmě hodně málo.

Z výše napsaného je asi zřejmé, že recenzovaný kousek je spíše standardním počinem firmy pro odškrtnutí položky v katalogu než opravdovým dárkem pro nefanoušky, kteří by rádi měli The Mission nějak shrnuté v kostce. Na to se disk věnuje pouze omezené periodě, komentářů poskrovnu, o opravdových bonusech ani nemluvě. Staří fanoušci mohou být potěšeni vidět svou kapelu v plné síle, ale je otázka, zda si raději nepořídí zmíněné "Lighting The Candle".

  • Lighting The Candle (front, 31.07.2006 09:45) Reagovat

    Lighting The Candle je sice obsahove nadupane, koncert ma vyborny setlist, ale ukazuje jednu zasadni vec - kapelu absolutne za zenitem, v nove a divne sestave, v poloprazdnem klubu s hrstkou podivnych fanousku. A jako tresnicka na dortu je typicky spatne SPV DVD s podprumernym obrazem a rozjizdejicim se zvukem.

  • FAN4EVER (David, 31.07.2006 12:06) Reagovat

    Pozoruhodná terminologie - fanoušek a nefanoušek. Proč by mělo být toto DVD určeno nefanouškům a ne právě jen fanouškům? A kdy se stává z nefanouška fanoušek a kdy je tomu naopak? A co je pak starý fanoušek, pravověrný fanoušek a třeba skalní fanoušek? Existuje něco takového v případě nefanoušků? A jak přeložit CASUAL FAN?

  • od autora (Ondřej Pravda, 01.08.2006 21:07) Reagovat

    ad David - na me trochu moc filozofie; mozna to nebylo nejsikovneji napsano s temi nefanousky...
    ad front - diky za varovani, tak si ho neporidim

  • the mission (martin, 15.11.2006 23:49) Reagovat

    dobry den kde se da koupit dvd the mission??diky martin

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Škwor - 25 let live (2CD + DVD) 8/10
Recenze: Škwor po roce připomínají vyprodaná O2 universa prostřednictvím koncertních nosičů Čas měří stejně všem. Škwor loni oslavili už svou pětadvacátou sezonu. s hraním to moc nepřehánějí, ale na prosinec si přichystali hned tři vystoupení v pražském O2 universu. Nyní prostřednictvím dvou CD a jednoho DVD... čtěte zde
Vydáno: 25.10.2024 18:00 v sekci Recenze
Lady Gaga - Disease 7/10
Audio: Lady Gaga novým singlem "Disease" zvukově připomíná éru alba "Born This Way" Ačkoli aktuální film "Joker: Folie à Deux", ve kterém si Lady Gaga zahrála jednu z ústředních rolí, sklízí poměrně negativní ohlasy a kina jej postupně stahují ze svých programů, výkon hlavní aktérky se dočkal převážně... čtěte zde
Vydáno: 25.10.2024 10:03 v sekci Audio / Video | Audio
Madonna s "Bedtime Stories" překlenula období skandálů a pronikla do světa r'n'b
Zaprášenosti: Madonna s "Bedtime Stories" překlenula období skandálů a pronikla do světa r'n'b Šesté studiové album Madonny "Bedtime Stories" vyšlo přesně před třiceti lety - 25. října 1994. Ocitlo se však v poněkud nešťastné pozici mezi kontroverzní deskou "Erotica" a opusem "Ray Of Light", a tak bývá neprávem... čtěte zde
Vydáno: 25.10.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
Tak co? feat. Emma Smetana - Dveře 8/10
Audio: Tak co? a Emma Smetana spojili síly v singlu "Dveře" Olomoucká rocková formace Tak co? představuje singl "Dveře". Ten může být fanouškům skupiny v ledasčem povědomý - a nemýlí se. Jedná se totiž o výrazně přepracovanou verzi již dříve vydané skladby. Píseň nyní dostala... čtěte zde
Vydáno: 24.10.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Audio
Ani Michal David, ani David Deyl. Novým zpěvákem Lucie se stal Viktor Dyk
Ani Michal David, ani David Deyl. Novým zpěvákem Lucie se stal Viktor Dyk Od oznámení Davida Kollera, že opět a pravděpodobně nadobro opouští skupinu Lucie, už uběhla spousta času. Kapela však oznámila, že bude s novými členy pokračovat dál a oslaví čtyřicet fungování speciálními koncerty i novým... čtěte zde
Vydáno: 24.10.2024 12:13 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zaprášenosti: Fields Of The Nephilim - The Nephilim (25.06.2020 08:05)
- The Mission odehrají v Praze během dvou dnů dva různé koncerty (23.10.2019 16:11)
- Nové desky pro 40. týden (11.10.2016 06:40)
- Video: The Mission se na novém albu vrací ke kořenům, v klipu k "Tyranny Of Secrets" kritizují současnou společnost (05.10.2016 12:58)
- The Mission: Legendy se vrací do Prahy (28.05.2012 10:09)
- Recenze: Gotika je zpátky?! (23.01.2002 05:00)
- Naživo: Rocková klasika žije (03.12.2000 10:51)

ALBUM TÝDNE 43/2024

Ezra Collective
Dance, No One’s Watching

Britský jazzový kvintet Ezra Collective zatím pro české publikum stále ještě zůstává tak trochu velkou neznámou. S novou deskou "Dance, No One’s Watching" by se to však mohlo změnit. Ne nadarmo se totiž říká: "Do třetice všeho dobrého!" Platí to i o novince této kapely?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 26.10.
Purple Disco Machine (DE) (SaSaZu, Praha)
So 26.10.
Elliphant (SWE) (Fuchs2, Praha)
Po 28.10.
Šťastný/Žáček (CZ) (Sono Centrum, Brno)
Út 29.10.
Soen (SWE) (Masters of Rock Café, Zlín)
Čt 31.10.
Frank Turner (UK) (Roxy, Praha)
Čt 31.10.
Septiclesh (GR) (Masters of Rock Café, Zlín)
So 02.11.
Dream Theater (US) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
Ne 03.11.
The Mysterines (GB) (Futurum Music Bar, Praha)
Ne 03.11.
Branford Marsalis Quartet (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Po 04.11.
Moor Mother (US) / billy woods (US) (La Fabrika, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Linkin Park Viktor Dyk Kabát Lucie Vondráčková Lady Gaga Coldplay Viktor Sheen Queen Madonna Taylor Swift Dua Lipa Billie Eilish Katy Perry Ed Sheeran Warren Ellis Marek Ztracený
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe