shop.musicserver.cz

Enkláva - Chtěli bychom mezi Lucii a Olympic

Vydáno: 18.06.2000 22:23 v sekci Rozhovory - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Kapela Enkláva pro většinu národa znamená jen "Lunetic a Černá kočka". O tom, že s Lunetic společného nic nemají a co se s kapelou dnes vlastně děje, jsme si povídali s kytaristou Martinem a zpěvákem Daliborem.

Při vyslovení jména kapely Enkláva se naprosté většině z vás určitě vybaví aféra s Lunetic, kdy zpěvák Enklávy Dalibor nazpíval téměř celé jejich debutové album a možná že znáte i jejich singl "Černá kočka". A z toho si myslíte, že se jedná o typickou chlapeckou skupinu. A ono ne! Snad i dnešní rozhovor s Martinem Pavlisem, který u Enklávy obsluhuje kytaru a s jedním odbočením i k Daliborovi, vám osvětlí, že se vše má úplně jinak. A jejich nový singl "Svět je bar", který vám nabízíme exkluzivně ke stažení, vás určitě přesvědčí, že Enkláva patří úplně jinam, než kde ji máte zafixovanou. Čtěte a poslouchejte bez předsudků.

Naposledy jste o sobě více dali vědět s vydáním alba "Černá kočka". Co se od té doby změnilo v kapele a co v současné době děláte?

Enkláva
© facebook interpreta
Od té doby se změnila spousta věcí. Oženil se nám náš bubeník Petr Mikulík, no a protože si vzal za ženu Švýcarku, tak pro něj bylo zcela nemožné setrvávat napůl v ENKLÁVĚ a napůl v jeho novém domově. Jeho místo však velmi dobře nahradil jeho i náš dlouholetý kamarád a spolužák Jirka Černý. Hraje s námi k všeobecné spokojenosti už zhruba od prosince. Protože je velmi pohledný, tak fanynky ani příliš neprotestují :).

Po zimní přestávce jsme se znovu sešli a dáváme dohromady repertoár na novou desku, jejíž vydání plánujeme okolo srpna. Bude na ní mnoho změn a to jak co se týká interpretů, tak i zvukově. Ohledně muzikantů, asi největším přínosem je spolupráce s DJ Martinem Hájkem, který pracuje jako moderátor na TV GALAXIE (nyní už TV3) a je programový ředitel rádia VOX. Kromě něho se však na desce objeví mnoho dalších hostů, takže už to nebude uzavřená ENKLÁVA, ba naopak. Otevíráme se všem vlivům a dobrým nápadům. Deska bude zvukově hodně nápaditá a také "našláplá". To díky počítačům a nejmodernější technice studia VINTAGE. Takže očekávejte kromě skromných písniček ala "Černá kočka" také několik remixů, no a možná, že dojde i na nějaký ten "bigbeat", ze kterého jsme koneckonců vzešli. Uvidíme, co na to nakonec řekne naše vydavatelská firma AXEL-SCHINDLER, která má koneckonců své hlavní slovo při finální podobě CD.

Po přestávce celý květen koncertujeme. Změny tu jsou také, hlavně v co největším odmítání tzv. playbacků. Snažíme se hrát naživo, jak nejvíc to jde, protože jinak třeba já mám pocit, že si lidé zaplatili za něco, co nedostali a tudíž je vlastně okrádám… Hraní je dost, okolo 10 koncertů měsíčně. Mezi největší letošní akce patří určitě hraní na "Mladá píseň Jihlava" a "Playboy party" – vyjdou nám dokonce i dva články, reportáž z koncertu a rozhovor s kapelou v tomto slavném časopise.

Když tedy budete v tomto pánském časopise, můžeme čekat i nějaké vaše odhalené fotografie? :) Fanynky by se určitě nezlobily…

Tak abych se přiznal, teď jsi mě rozesmál. Představa, jak jdu ke stánku, kupuji PLAYBOY a v něm místo krásných mladých slečen partička kluků... no... ale zase bychom byli takovou ENKLÁVOU i v PLAYBOY.

Vaše nová písnička "Svět je bar" mi přijde několikrát lepší než celé debutové album. Ubírají se v podobném "kytarovějším duchu" i další nové písničky?

Jak už jsem psal výše, nedá se to ještě s určitostí říci, každopádně "Svět je bar" bude náš singl číslo jedna. Je to myslím dost odvážný krok, protože i když se lidem v mém okolí a i speakrům z různých rádií líbí, nemyslím si, že by šlo o nějaký "letní hit". Uvidíme, jak ji lidé přijmou. Ono se to nedá nikdy s určitostí předvídat. Každopádně bude hodně kytar a hodně počítačů. To je asi tak vše, co se dá nyní předpokládat.

Jak se s odstupem díváš na aféru s LUNETIC? Myslíš, že vám spíše ublížila nebo prospěla?

Dalibor:
Enkláva - Dalibor
© facebook interpreta
Myslím, že hodnotit minulost nemá cenu, všechno je vždycky k něčemu, čas mi určitě naznačí, jestli to bylo dobře či nikoli. Každopádně si myslím, že by bylo špatné to pořád dokola opakovat. Co bylo, bylo a jediné, co mě mrzí, je to, že pánové nenašli sílu přiznat pravdu. Lžou tolika lidem... Ale je to jejich problém, když se s tím srovnají, taky dobře. Na závěr mě napadá analogie s lidmi, kteří také lhali celým národům. Třeba v této době jednomu stahují v Čechách jeho knihu z prodeje... PS: Dvousečné zbraně nejen chrání, ale i zabíjejí.

Myslel jsem to spíš tak, že určitá skupina lidí si vás poté zafixovala jako typickou chlapeckou kapelu "pro holčičky", do které podle mě rozhodně nepatříte. Budete se snažit z této škatulky nějak dostat nebo vám vyhovuje?

Tohle je dost těžká otázka. Je tady několik pohledů na věc. Kdo desku slyšel, ví, že rozhodně do zvuku těchto kapel nezapadá. Také hrajeme spousty koncertů s nástroji a živě, netancujeme, takže kromě pár fotek jsme tam ani nikdy nezapadali. Ale od začátku, po té Daliborově mediální aféře, bylo pro vydavatelství určitě moc a moc výhodné "přetáhnout" co nejvíc fanynek od LUNETICU. Takže asi proto. Snažíme se z této škatulky vyškrábat celou dobu, jenže většina novinářů je k tomu úplně hluchá. Pro ně je to kauza, která přiláká lidi, zvýší prodej, takže si v podstatě píšou co chtějí. To vy, jako internetový časopis nemusíte, nebo ano? (Samozřejmě, že ano :). My bychom velice rádi mezi kapely jako LUCIE, OLYMPIC apod. To, že jsme zrovna čtyři, je prostě náhoda.

V rámci tohoto rozhovoru jste se rozhodli našim čtenářům nabídnout i stáhnutí vašeho nového singlu "Svět je bar". Jaký vztah máte k šíření hudby po internetu, její legálnosti, resp. k internetu samotnému?

To je ještě horší otázka než ta minulá. Myslím, že se k tomuhle můžu v podstatě vyjádřit jenom já, protože nikdo jiný z kluků nemá ani počítač, ani připojení k internetu. E-maily jim stahuji, oni odpovídají a já to zase přepisuji. Ne, že by to neuměli, spíš nemají kde. To víš, že jim o tom povídám, snažím se, aby věděli co nejvíc, o co jde. Důležité je lidem vysvětlit, že pokud si to někde stánou ilegálně, není to nic lepšího, než krádež. Ale pokud je to OK, tak to je super. Hrozně to podporuji.

Tak teď se dostaneme k ještě horší otázce… Už dlouho máte svůj web, dokonce pod pěknou doménou www.enklava.com, ale s obsahem na ní to je tedy docela špatné. Pustíte se i do vylepšování webu nebo ho necháte usnout?

To určitě ne. Myslím, že stránky jsou super. Tedy graficky a tak. Snažili jsme se využít ty nejmodernější technologie - tedy Macromedia Flash. S obsahem je to už horší. Ale myslím, že se blýská na lepší časy a snad by měl tyto stránky začít spravovat konečně někdo, kdo s nimi bude aktivně pracovat. Plány jsou veliké, rozhodně tedy nechceme nechat doménu "umřít". Termín bych nerad uváděl, ale věř mi, opravdu se na tom velmi intenzivně pracuje. Jinak nám můžou lidi psát na adresy jmeno@enklava.com, což je určitě taky prima.

Ještě k písničce "Svět je bar". Je to jen demo nebo už hotová skladba?

Je to demo. Ale od definitivního puštění do světa jí chybí jenom velice málo. Nebo hodně. Jak se to vezme. Chybí tam kytarové sólo, což ani není tak důležité, ale hlavně jí chybí finální míchačka a také mastering. Tam se teprve zvuk dostane do konečné formy. Takže uvidíme, co tam vlastně z celé skladby zůstane :-).

To jsem zvědavý, protože kdybys mě neupozornil, že je to jen demo a ne finální verze, ani by mě to nenapadlo. Díky za rozhovor a doufejme, že download této písničky není poslední spoluprací mezi Enklávou a MusicServer.cz.

Tak to já doufám taky. Když si vzpomenu na naše kuriózní seznámení… děkujeme za rozhovor a zatím se měj fajn.

Nezapomeňte si stáhnout nový singl Enklávy "Svět je bar", který vám exkluzivně nabízíme v plné kvalitě a délce ve formátu mp3!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God 9/10
Recenze: Světem okouzlený desperát Nick Cave natočil "Wild God", svoje doposud nejspirituálnější album Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a... čtěte zde
Vydáno: 02.09.2024 09:30 v sekci Recenze
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio / Video: Stáhněte si nový singl Enklávy! (18.06.2000 22:22)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Nick Cave & The Bad Seeds
Wild God

Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a tragické období a jak se podepsalo na jeho tvorbě? Čtěte v recenzi.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber Ed Sheeran Taylor Swift Lucie Vondráčková Coldplay Madonna 2H+ Queen Liam Gallagher Oasis Mirai Viktor Sheen Adele Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe