shop.musicserver.cz

Předávání cen, které mají cenu

Vydáno: 12.03.2006 13:00 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Předávání tančícího R hudebního časopisu Report proběhlo opět v Plzni. Opět se sešla tuzemská špička. Opět vystoupili naživo interpreti všech žánrů - přijeli Dan Bárta, Monkey Business, Aneta Langerová či Clou. Opět jsme byli u toho. Vše podstatné, včetně seznamu vítězů, se dozvíte z naší reportáže.

Dan Bárta, Žebřík, 10.3.2006 small
© Tomáš Martínek
Po trochu rozpačitém příjezdu do Plzně jsme zjistili, že najít hospodu, kde by se točilo plzeňské pivo, není jen tak. Takže čas, co nám zbyl jako rezerva, jsme po Plzni rychle prochodili marným hledáním restaurace. Po příchodu do kulturáku, obhlédnutí situace a doplnění budějovického (!) piva už se konečně přiblížila dvacátá hodina. Na pódiu se objevil již tradiční moderátor Žebříku Zdeněk Suchý a s puštěným hlasem Miroslava Moravce v pozadí přivítal zatím ani zdaleka ne naplněný sál. Dlouho se nezdržoval a hned uvedl prvního účinkujícího, tím nebyl nikdo jiný než Dan Bárta & Illustratosphere. Na trochu vlažný začátek se snažil Bárta rychle zapomenout a vydal ze sebe opět precizní výkon. Škoda, že precizní výkon nepředvedli při Bártovi i zvukaři. Zvuk se tříštil a prostě to nebylo ono. Základem pro vystoupení Dana je samozřejmě zvuk perfektně čistý a když jsou slyšet více nástroje než Danův hlas, tak je zážitek poloviční. Píseň "Tábory šestek" tak přišla o svoje jedinečné kouzlo. Co jsem si nenechal zkazit ani akustikou, byla coververze od Stevieho Wondera. Perfektní instrumentální práce, kluci z Illustratosphere! Diváků sice přibývalo, ale protože Dan Bárta & Illustratosphere byli teprve první vystupující, byli ještě chladní a nedostatečně alkoholem naladěni, než aby vytvořili Danovi zaslouženou kulisu.

Clou, Žebřík, 10.3.2006 small
© Tomáš Martínek
Na scéně se opět objevil Zdeněk Suchý. Jeho humor celý večer bavil všechny náramně dobře. Je přirozený, na nic si nehraje a mluví mu to jaksi samo a z patra. I on se velkou měrou zaslouží o to, že Žebřík vypadá tak, jak vypadá. Dokázal leckdy již značně unavené diváky znovu probrat a rychlými narážkami třeba na skomírající Anděly nebo na to, jak se mohou plzeňáci utlouct po čokoládových tyčinkách, které jim občas z pódia házel, znovu vlít krev do žil. Je to suverén, který ví, co si může dovolit a co je potřeba, aby měl Žebřík při své délce alespoň nějaký spád. První kategorie, která se vyhlašovala, byl průser roku. Na druhém místě se umístil premiér Jiří Paroubek, což samozřejmě neuniklo několika štiplavým poznámkám Suchého, který s ním měl tu čest vést proslulý telefonát z trutnovského open-airu. Seznam všech vítězů naleznete dole, proto se o nich tady nebudu rozepisovat. Další přišli na řadu Pražáci Clou se svým melodickým pop-punkem. Svůj set zahájili skladbou "We Have Time", která otevírá jejich debut "Postcards". Konečně trochu rozhýbali vytuhlé publikum a střídali jednu vypalovačku za druhou: "Girls Go Crazy", "Best Days Of My Life", "The Way It Is" nebo "Lean On My Shoulder". Při "Island Sun" sešel zpěvák Lukemo s tím, že si s ním někdo zařve do mikrofonu refrén, ale nějak se k tomu holky, které se poprvé hlásily, neměly, a tak si to musel odpracovat sám. Clou jsou naživo energičtí a baví, zahráli bezchybně a přesně to, co se od nich čekalo.

The Nihilists, Žebřík, 10.3.2006 small
© Tomáš Martínek
Po vyhlášení filmu a videoklipu roku patřilo pódium retro elektro mágům Moimir Papalescu & The Nihilsts. Elektronická smršť Moimira Papaleska byla sice opravdu hodně nahlas, ale svoji náklonnost k nejrůznějším mašinkám ukázal Plzni v plné kráse. Po českých Kraftwerk následoval křest DVD Michala Pavlíčka "Story 1982-2006", které vyšlo jako příloha březnového vydání časopisu Report. Hlavními kmotry se stala Bára Basiková a Tomáš Hajíček z Krucipüsku. Krátké vzpomenutí na to, co všechno už má tenhle kytarový Wayne Gretzky za sebou. Pár pochvalných slov na jeho adresu, DVD zkrápěno šampaňským a následné hození do davu. Prostě klasický křest. Poté už patřila scéna tlupě Monkey Business. "Kissss me on my egoooo," zaznělo celým sálem a Matěj Ruppert s Tonyou Graves se vrhli okamžitě na své taneční kreace. Po úvodní hutné "Chick Flick" zazněla hitovka "Branded" a hala se na chvíli proměnila v roztančenou pláž. Ale tím to zdaleka nekončilo, zpěvnou "We Feel Better Than Jan Hus" střídala hymna sjezdovek "Monkey Town". Monkey Business na Žebříku pobavili asi nejvíce. Zazněl i profláklý "Intercooler" a na závěr si přišel Dan Bárta střihnout jeden z největších hitů Romana Holého "Slim Jim". Ani Matěj Ruppert nezapomněl vylézt na pódiovou konstrukci a zamávat Evě Aichmajerové, v jejíž společnosti trávil celý večer. Monkeys se postarali o nejlepší vystoupení letošního Žebříku. Poslední hudební blok zbyl na Anetu Langerovou. Byla jedna hodina soboty ráno, když se Aneta ujala mikrofonu. Návštěvníci Žebříku buď usínali rozvalení na sedačkách, byli opilí na plech a ty nejvěrnější, co přišli na Anetu, se drželi před pódiem. Začalo se skladbou "Pár důvodů" a pokračovalo v pomalém tempu přes "Skvělej nápad", garbageovskou "Paranoid", kde se mimochodem ukázala doprovodná kapela Anety jako velmi schopná a sehraná, až někam k umírající skladbě "Delfín". Ta asi definitivně zazdila všechny ty, co už drželi oči jen silou vůle. Při punkově tepajícím "Srdcotepci" Aneta nejdříve zapomněla text a poté začala docela znatelně chraptit. Trochu chraptila od začátku, ale ke konci už to bylo dost znát. Berme to tak, že pozdní noční hodina udělala své. Rozloučení s Žebříkem 2005 obstarala hymnická "Voda živá". Možná škoda, že nehráli poslední Monkey Business, Anety vystoupení už bylo přeci jen s ohledem na čas vesměs úmorné.

Aneta Langerová, Žebřík, 10.3.2006 small
© Tomáš Martínek
Žebřík 2005 se celkem povedl. Dobrá organizace, skvělí hosté, příjemná atmosféra. A hlavně kvalitní hudba. To je to, oč tu přeci běží. A to je důvod, proč na Žebřík do Plzně vždycky všichni přijedou. Pokud tedy mohou a zrovna nikde nekoncertují nebo nenatáčejí. Jak trefně řekl Zděněk Suchý: "Žebřík není žádnej Slavík nebo něco podobnýho, to není akce, které by se mohli všichni zúčastnit. A proč? No protože makaj! To není jako na Slavíku nebo na Andělu, ty lidi jak tam vždycky všichni jsou. A proč tam jsou? Protože to jsou lidi do zásuvky. Ty seděj doma a čekaj, až jim někdo zavolá, zapojí je do zásuvky a řekne 'přijeď, dostal jsi cenu'. A oni přijedou a jdou si pro cenu. Žebřík je o, do prdele, kvalitní muzice a o lidech, který na tom, aby byli dobrý, musej makat. Nic umělýho. Proto tady s námi nemůžou bejt uplně všichni." Já snad jen dodám, že Žebřík by se mohl stát jednou z našich nejrespektovanějších anket. Již dnes ho berou možná nejvážněji ze všech ostatních anket sami hudebníci. Vydal se dobrým směrem a pomalu, ale jistě si buduje jméno.

VÍTĚZOVÉ

Průser roku:

1. násilí na CzechTeku
2. Jiří Paroubek
3. Big Brother

Překvapení roku:
1. Clou
2. Petr Bende
3. Gaia Mesiah

DJ roku:
1. Wich
2. Ladida
3. Lucca

Film roku:
1. Štěstí
2. Doblba!
3. Příběhy obyčejného šílenství

Videoklip roku:
1. Chinaski - Tabáček
2. Aneta Langerová - Voda živá
3. Anna K - Cukr

Album roku:

1. Chinaski - Music Bar
2. Aneta Langerová - Spousta andělů
3. Vypsaná fiXa - Krása nesmírná

Skladba roku:
1. Clou - Island Sun
2. Chinaski - Tabáček
3. Aneta Langerová - Voda živá

Osobnost roku:
1. Aneta Langerová
2. Michal Malátný
3. Richard Krajčo

Zpěvačka roku:
1. Aneta Langerová
2. Lenka Dusilová
3. Anna K

Zpěvák roku:
1. Dan Bárta
2. Michal Malátný
3. Matěj Ruppert

Skupina roku:
1. Chinaski
2. Wohnout
3. Divokej Bill

Žebřík 2005 Kit Kat Music Awards, DK Inwest, Plzeň, 10.3.2006

NÁZORY
  • :( ... Tohle fakt ne! (space.lemon, 12.03.2006 13:24) Reagovat

    Bohužel Žebřík je stínem kdysi (možná) perspektivní ankety... Je to dáno za 1) vidláckou úrovní samotného časáku a za 2) hlasováním přes net, takže se z ankety čtenářů stala v pořádí další anketa fanklubů - viz. umístění Anety :-/ Jak jsem ji vždycky fandil, tak tohle je už směšné! ... btw. copak se nevyhlašovala "Skupina roku"??? ... Jediná pozitivní věc je akorát 3. místo Vypsané fiXy.

  • omluva (autor, 12.03.2006 13:49) Reagovat

    Nejak se mi zatoulala skupina roku, takze dodatecne: 1. Chinaski, 2. Wohnout, 3. Divokej Bill


  • Připojuji se ke space lemonovi (Lebowski, 12.03.2006 14:42) Reagovat

    Žebřík je jen obyčejná mainstreamová anketa pro všechny,stejně jako je Report mainstreamový časopis.Ještě za časů Rock Reportu jsem si jej kupoval pravidelně,po ubrání slůvka Rock z názvu občas,až jsem toho nakonec nechal,protože tenhle časopis šel s úrovní tak dolů(respektive se příbližil masám),až se to pro mě stalo neakceptovatelným.

  • respektovana anketa? (nick, 12.03.2006 15:03) Reagovat

    A oznaci za "DJ roku" Indyho? To jes pis dukaz, ze Report je casopis od debilu pro debily.

  • vidlákovi (Karel, 12.03.2006 15:10) Reagovat

    Vidlák seš ty. je vidět, že jsi tam nebyl. Zkus někdy atmosféru tý akce zažít místo blábolení a ubohýho shazování. K

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Moimir Papalescu & The Nihilists chystají třetí řadovku. Na HitHitu shánějí podporu i prostřednictvím raritních odměn (11.02.2024 16:57)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu