shop.musicserver.cz

Neúnavní a pořádně rozpálení staříci

Vydáno: 19.10.2005 16:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Maceo Parker jezdí do České republiky koncertovat opravdu často, ale existují umělci, jako třeba on a jeho band, jejichž koncertů není nikdy dost. Do "svého" oblíbeného Lucerna Music Baru zavítal už poněkolikáté a fanoušci excelentního funky opět zaplnili tento klub až po strop.

Maceo Parker Lmb , Praha, 17.10.2005 small d
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Bezesporu největší hvězdou podzimního Agharta Prague Jazz Festivalu byl Maceo Parker, který se svým takřka geniálním funky bandem zaplnil toto pondělí nejen malinké pódium Lucerna Music Baru a přilehlé okolí, ale také s pomocí diváků, kteří si přišli poslechnout umění tohoto více jak šedesátiletého saxofonisty, celý Music Bar až po strop. Maceo přijel v rámci velkého turné School's In Tour 2005, které, jak název sám vypovídá, se koná na podporu vydání jeho poslední desky "School's In".

Maceo Parker Lmb , Praha, 17.10.2005 small a
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Celý koncert začal pro mě trošku netypicky, a to představením části muzikantů. Za zvuku "It Fie-is" se postupně představil klávesista Will Boulware, pozounista Greg Boyer, vynikající trumpetista Ron Tooley a poté už se dostavil na scénu i sám Maceo Parker s černými brýlemi á la Ray Charles. Rozhodně se nedá říct, že by band rozjížděl show pozvolna, naopak spíše do toho od začátku řádně šlápnul, takže za chvíli potřebovali ručníky nejen muzikanti na pódiu, ale i publikum, které se hned od počátku jalo tancovat. Maceo Parker nejenže proháněl dostatečně svůj saxofon, ale v pauzách, kdy nechával vyniknout svůj band, se zdravil s publikem, jak je u Parkera zvykem, podáním rukou. Mimo to ještě stačil mezi jednotlivými skladbami udělat mezi diváky malou anketu, kdo kolik viděl jeho koncertů. Se zjevným uspokojením pak servíroval nové kousky jako například shakespearovskou "Be Or Not Be" ze "School's In", ale samozřejmě i známější a léty provařené pecky jako "Off The Hook" z "Made By Maceo" nebo "Pass The Peas" z legendární "Life On The Planet Groove".

Maceo Parker Lmb , Praha, 17.10.2005 small e
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Že nejen díky funky a groove je Maceo Parker živ, dokázal v příjemné, daleko více jazzové skladbě, kterou trošku nešetrně narušil Greg Boyer se svým pozounem. Bylo velice zajímavé sledovat soustředěného a nonšalantního Rona Toolyeho vedle šibala Boyera, který v bavení publika zdatně sekundoval Parkerovi a obzvláště to platilo o chvíli, kdy se dal do takřka operního zpěvu. Musím se přiznat, že mi v některých částech koncertu připadalo, že Maceo dělá častěji show než hraje na saxofon, ale ono je to trošku i pochopitelné, protože zvládnout v jeho věku více jak tříhodinový koncert večer co večer musí být neskutečně náročné. Rozepisovat se o sólech jednotlivých členů kapely by bylo zbytečné. Je všeobecně známo, že Maceo Parker má jedny z nejlepších muzikantů na světě, kteří jsou snad ještě lépe sehraní, přičemž je zřejmé, a v Lucerně to bylo i vidět, že pevnou rukou tomu vládne sám Maceo. Nicméně si neodpustím zmínit vynikající výkon podsaditého basáka Rodney "Skeeta" Curtise. Tak excelentně zahranou basovou kytaru jsem už hodně dlouho neslyšel, přičemž samozřejmě musím vyzdvihnout i perfektně nazvučený sál.

Maceo Parker Lmb , Praha, 17.10.2005 small b
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
V průběhu večera také Maceo zavzpomínal na velkého Marvina Gaye v jedné z jeho nejslavnějších písniček "Let's Get It On" a jak se blížil závěr, dostalo se i na "Make It Funky". Při děkovačce děkoval Maceo Parker snad každému od muzikantů až po šatnářky a jak už bývá zvykem ve chvíli, kdy se vytratil z pódia, rozlehla se Lucernou silná bouře, jež měla za následek to, že mistr přidal slavnou "Soul Power" a také titulní skladbu "School's In", ve které si s chutí zarapoval vokalista a syn Macea, Corey Parker. Jeho otec asi přidával ještě dlouho, ale vzhledem k tomu, že už bylo něco málo po půlnoci, musel jsem, chtě nechtě, Lucerna Music Bar opustit - nemám to domů zrovna blízko a jako každý normální člověk i já musel ráno vstávat do práce. Je to trošku nerozum začínat podobné koncerty až po deváté hodině, když například o Parkerovi je známo, že dokáže jamovat i čtyři hodiny.

Maceo Parker Lmb , Praha, 17.10.2005 small f
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Abych se přiznal, osobně mám radši saxofon a vlastně i funky v podání Candy Dulfer, která do Prahy opět po roce zavítá v prosinci, než to, co jsem viděl v pondělí v Lucerně, ale to je můj čistě subjektivní pocit, protože všichni ostatní se bavili skvěle a objektivně musím uznat, že Maceo Parker a jeho band umí udělat nejen výborný koncert plný neskutečné energie, ale i skvělou show. Ač už je většině přes padesát, jejich nasazení se musím hluboce poklonit.

Maceo Parker, Lucerna Music Bar, Praha, 17.10.2005

NÁZORY
  • doplňky (Vojta1, 19.10.2005 23:27) Reagovat

    No já bych jen doplnil, že klávesista se jmenuje Morris Hayes. Will Boulware už s Maceovým bandem pár let nehraje.
    Jinak kdo chodí na koncerty Maceo Parkera častějc, jistě mi dá za pravdu, že ten pondělní byl oproti těm ostatním zbytečně zdlouhavý a nudný, nejhorší je to, že když už se jmenuje turné School's In, tak pak z nový desky zahraje nakonec jen dvě skladby a zbytek vyplní starými známými hity Jamese Browna. škoda. Osobně si myslim, že by bylo zajímavější, kdyby hrál jen svojí tvorbu posledních 15ti let, případně zahrál tak 2-3 uplně těch neodmyslitelných hitů. Tak snad příště. Nebo v prosinci na Candy - to by mohlo bejt skutečně zajímavější.

  • bylo to super (Danny, 20.10.2005 23:01) Reagovat

    mne ten koncert neprisel vubec zdlouhavy. uteklo to rychle. akorat bych rekl ze byl docela podobny tomu co se hralo pred dvema lety v Brne. Musim ale vyzdvihnout, ze i kdyz tady byla super atmosfera v Brně byla jeste trochu lepsi, Maceo sesel mezi lidi a hral na sexofon v davu a vybiral si nekolik slecen, se kteryma pak sel na podium a se vsemi tam tancil. strhl cely sal a vsichni postupne se vlnili a zaroven klesali dolu a pak postupne zase nahoru do stoje......Bylo to asi dost vyjimecne na jeho koncertni snure, dokonce i Corey PArker tenkrat znizel do zakulisi a prisel potom s fotakem a celou situaci fotil......mejte se a v prosinci cau na Candy...

  • Peklo (Idrisí, 29.10.2005 20:41) Reagovat

    Maceo to rozjel opravdu pekelně, viděla jsem ho podruhé a i když bych řekla, že loni byl nepatrně lepší.Tak i letos to mělo grády:o)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 25/2020 - od Depeche Mode přes Haim po bokovku Chestera Benningtona (01.07.2020 08:00)
- Maceo Parker nakonec zahraje v Divadle Archa v říjnu (26.03.2020 08:47)
- Naživo: Parker roztančil parket (17.03.2011 11:42)
- Fotogalerie: Tříhodinová funky fantazie Maceo Parkera (17.03.2011 11:36)
- Maceo Parker chystá na polovinu března dva české koncerty (07.03.2011 14:43)
- Naživo: Všechny barvy duhy - Colours!!! (druhá část) (14.07.2009 12:26)
- Fotogalerie: Colours Of Ostrava - den čtvrtý v obrazech (13.07.2009 22:02)
- První vlna předprodeje na Colours Of Ostrava pomalu končí (29.01.2009 10:45)
- Maceo Parker rozfunkuje Colours Of Ostrava 2009 (03.12.2008 11:35)
- Naživo: Staří dobří bluesmani, profesor funku a těhulka Sinéad (24.07.2006 05:00)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park U2 Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu