shop.musicserver.cz

Jan 2 (Ohm Square) - Narovnáváme se...

Vydáno: 13.06.2005 05:00 v sekci Rozhovory - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Ohm Square po šesti letech odmlčení vydali novou studiovou desku "Love Classics", která se dle prvních reakcí nadmíru povedla a v rádiích (aspoň některých) bylo možno zaslechnout hitovku "Smells Like Hohm". Proč tedy neprohodit několik slov s Janem 2 alias Honzou Čechtickým?

Ohm Square 1
© Universal
Ohm Square po celou dobu mezi alby "Scion" a "Love Classics" nelenili, ale pilně pracovali jako včeličky na několika projektech. Podrobnosti o prodlevě mezi studiovými nahrávkami můžete naleznout v komentáři samotných Ohm Square na jejich webu. Singl "Smell Like Hohm" předznamenal velmi povedenou desku "Love Classics", jejíž ústřední téma se točí okolo lásky, tedy skloňuje toto slůvko v různých pádech vztahových rovnic a nerovnic. Pro rozhovor si našel chvilku času Honza Čechtický (alias Jan 2), který si kromě hlavního úvazku s paní hudbou zahrál i ve filmech "Šeptej" nebo "Anděl exit". Během povídání došlo na přetřes několikero témat, prozradil cosi málo o vzniku "Love Classics" a o focení momentek pro obal alba. Dále nastínil nejbližší plány kapely a jeho skromná přání do blízké či vzdálené budoucnosti. Samotný tok otázek a odpovědí následuje.

Deska "Love Classics" vyšla po šesti letech. Cos po tomto "běhu" na dlouhé trati pociťoval, nedostavila se nějaká únava?

Tak trochu. Objednal jsem si proto místo na psychiatrii a šel jsem si tam lehnout na čtrnáct dnů, abych si pořádně odpočinul. (smích)

Minulé album "Scion" vznikalo tak, že jste každý natáčel ve svém studiu odděleně a pak jste to dávali postupně dohromady, jak to bylo tentokráte?

Hlavní nápady jsme dělali jakoby dohromady a pak jsme je rozpracovávali zvlášť. To ale záleželo od toho, jak každý z nás byl v tu danou chvíli časově zaneprázdněn, a nedá se říct, že bychom si to rozdělili rovnoměrně. Nápady se tvořily na různých soustředěních a na společných výjezdech kapely, i když třeba na konci z toho daného podnětu nezbylo nic. Ale pod výsledkem jsme jako autoři podepsaní všichni.

Začínali jste s rychlými a polámanými beaty, "Love Classics" je oproti tomu hodně vyklidněná a pohodová deska, proč tak zásadní změna?

Pro nás to vlastně není vůbec žádná změna. (smích) My to bereme jako normální proces, vývoj, evoluci. Narovnáváme se...

Dokázal bys tedy říct nějakou stručnou definici soundu na desce?

Z legrace jsme to označovali jako nu-poprock. (smích) Ale pak se tu objevily takový názory, že se tomu dá říkat smutný pop. Jeden kamarád mi dokonce napsal, když si to naposlouchal, že Charlotta je královna smutného popu.

Zajímavé přirovnání, myslíš si tedy, že "Love Classics" je doopravdy tak smutné?

Pro nás ne, ale opravdu se setkáváme s větším množstvím zpětných reakcí o tom, že ta deska je smutná. Jsou tam písničky, který jsou i pro nás vysloveně smutný, ale nemám ten pocit, že to je uplakaný album, to rozhodně ne.

Na desce je několik rychlejších skladeb a pak tam jsou ty úplně pomalé, jako je třeba "Half The Girl". Je ti nějaký styl bližší?

Ono je lepší tam mít vícero poloh. Já bych se u toho začal rychle nudit, kdyby jsme to všechno natočili třeba v jednom tempu nebo náladě. Mně by to prostě ubíjelo a unavovalo. Všichni z kapely, nejenom já, máme rádi různý hudební styly, tempa a to se tam někde zákonitě muselo projevit. Prostě jsme se snažili natočit barevnou desku.

"Smells Like Hohm" začíná hlasovým samplem "Love Is A Very Strong Emotion", myslíš si, že to je základní klíč k pochopení toho, co jste tím vším chtěli říct?

Dalo by se to tak říct, ten hlas průběžně provází celou deskou. On jako by nazírá na lásku z mnoha různých uhlů pohledu a definuje to samotné slovo odlišnou optikou, i ty písničky jsou prostě takový.

Ohm Square 2
© Universal
Mě se hodně líbí i booklet, je takový trefný, odkud vzešel ten nápad?

My jsme dopředu věděli, jak by to mělo zhruba vypadat. Cílem bylo ukázat dominantnější ženu a submisivního muže - to bylo hlavní téma a zadání. Toho se zmocnil fotograf Salim Issa a dotáhl ho do výsledné podoby. Fotky vznikaly u Charlotty doma a Salim částečné uplatnil i improvizaci, třeba idea titulní fotky vznikla až na místě, když objevil tu zástěru s motivem Davida.

Na co se můžeme těšit na blížícím se křtu v Arše?

Měl by to být regulérní koncert, na kterém zazní všechny skladby z aktuálního alba plus několik archivních písniček v současném rockovém provedení, kterým se teď prezentujeme.

Bude po křtu následovat turné? A co koncerty v zahraničí?

Teď se kromě toho křtu chystáme na několik festivalů, ale hlavní turné přijde až na podzim. Venku zatím nic neplánujeme, to by tam musela vyjít i deska a je zatím velmi brzo o něčem takovém mluvit.

"Smells Like Hohm" je singl, který byl vyslán do rádií. V rádiové podobě je v závěru česky mluvená scénka, na desce je anglická podoba a přiznávám, že ta česká mi přijde trefnější, proč není na desce?

Já ani nevím, že je víc konců, zajímavý postřeh. (smích) Ta příčina problému byla dána tím, že jsme to sehráli v jedné hospůdce a ta scénka byla příliš autentická pro to místo. No a hospodský nám pak nedal autorská práva na její zveřejnění. Tak jsme museli přistoupit na zahraniční interpretaci podobného ražení a se svolením autora, za úplatek v podobě lahvinky červeného, se pak objevila na desce.

Chystáte "Smells Like Hohm" vydat na maxáči s remixy nebo bude něco jako "Remixed"?

Oslovujeme různé lidi a dáváme něco dohromady, ale je o tom ještě předčasné mluvit. "Smells Like Hohm" proběhlo éterem a rotovalo, pokud se to dá takto nazvat, na Rádiu 1 a na Expres radiu, kde to mohlo zaslechnout nějakých patnáct lidí. Pro nás je teď spíš prvořadý natočit videoklip.

Vrátil bych se k tomu "Remixed", to jste si vydali sami u sebe na East Authentic. Přes odkaz jsem se dostal web, který je v rekonstrukci, kujete něco?

My jsme hybernovali činnost našeho labelu, teď nemáme finance, aby to mohlo nějak běžet nebo jsme mohli něco vydat. Máme ale takový publishing a děláme do natáčení a produkce dokumentů.

Ohm Square 3
© Universal
Tím jsi mi tak trochu nahrál na další otázku. Ty sám se cítíš nejlíp v pozici muzikanta, skladatele nebo herce?

Ani jedno, já se cítím jako nezaměstnaný. (smích)

Až takhle?

Jo (smích)... Teď vážně... Já nejsem schopen naplnit ani jednu tuto disciplínu, bohužel, ale je to tak. Nejsem prostě nic z toho, co jsi jmenoval a ani jedno dokonale neovládám.

Máš tedy nějaký cíl, metu, čeho by jsi chtěl dosáhnout?

Takový obyčejný, asi jako každý. Chtěl bych být zdravý pradědeček, to je fajn meta. Jinak mě nic nenapadá a to období do té doby chci příjemně strávit.

Já jsem ještě opomenul jmenovat jednu tvou činnost. Dokonce jsem i postřehl, že bys měl být na Love Planet coby DJ. Hraješ často?

Já dýdžejuju furt. Každý poslední pátek v měsíci mám svou noc v Chatteau, dole v klubu, a ta mi dostatečně naplňuje mé ambice v tomto směru. Jen občas vyrazím na nějakou významnější akci a baví mě mixovat různý styly, třeba i osmdesátky nebo bootlegy. V tom baru si to užívám a plním tam funkci toho, kdo rozdává zábavu a těžko tam budeme rozjímat nad cédéčkem Ohm Square, to moc nevyužívám. Jsem znám jako vyznavač věcí od labelu Fingerlickin. Já hraji rád, dlouho a za peníze. (smích)

V souvislosti s tím se mi vybavil starší rozhovor v Rock & Popu, kde jsi něco zmiňoval o jakémsi klubu pro seniory. Jak to vypadá?

Jasně, dělám na tom. (smích) Dokonce mám jeden podnikatelský záměr, který by mohl dobře fungovat. Každý se jednou dostaneme do tohoto věku a mě napadlo, že bych mohl dát dohromady kolekci oblečení pro seniory. Ta by obsahovala takový ty typický skejťácký boty, klokanky s kapucama a kalhoty s kapsama a možností umístění vaku pro boční vývod. Pak by tam měly být prostředky proti vypadávání vlasů a podobný věci, myslím, že by to mohl být dobrý byznys. (smích)

A s Honzou Muchowem dáte ještě někdy něco dohromady, a navážete tak na Twin Freaks?

Proč ne, my jsme velcí kamarádi, jen toho máme každý nějak hodně a není na to moc času. Pravidelně se potkáváme na večerním fotbálku, to jediný stíháme.

Co si myslíš o aktuálním dění na taneční scéně?

Vždycky jsem ji bral jako minoritní záležitost, i když paradoxně generovala ty největší hity a hvězdy, jakými třeba jsou The Prodigy nebo Chemical Brothers. Já preferuji spíš klubový záležitosti, když je to masovější akce pro vícero lidí, tak se tam trochu i bojím. Nedávno jsem poslouchal kulturní přehled na Rádiu 1 a myslím si, že tahle scéna si žije svým životem, jen mám dojem, že se teď neděje nic důležitého. Ale pro ty lidi, kteří to slyší poprvé, to může být fajn zážitek.

Díky za rozhovor.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, GusGus i The Ecstasy Of Saint Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom (08.12.2023 18:45)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Video: "Game over?" Ohm Square klipem "Sometimes I Lie" svou hru rozhodně nekončí (26.11.2023 13:17)
- Nové desky 17/2023 - od The National přes Jessie Ware po Dipla (03.05.2023 08:00)
- Video: Ohm Square v klipu "Happy?" letí s dronem vstříc poslední destinaci (23.04.2023 14:46)
- Ohm Square chystají na březen novou desku. Budou na ní "zkoušet dělit nulou" (17.02.2023 14:15)
- Video: Ohm Square v klipu "Night Flowers" představují temnou vizi pokoronavirového světa (06.05.2020 12:21)
- Fotogalerie: Druhý den Metronome Festivalu v obrazech poprvé (24.06.2019 10:34)
- Zaprášenosti: Ecstasy Of St. Theresa - In Dust 3 (31.05.2019 09:00)
- Nové desky 13/2019 - od Khoiby přes Amandu Palmer po Michala Pavlíčka (27.03.2019 06:41)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu