shop.musicserver.cz

Brácha -123 min. má prima bráchu aneb Shooba Dooba vol. 0

Vydáno: 03.04.2005 18:00 v sekci Recenze - David Věžník | foto: facebook interpreta

Znáte-li někoho, kdo hraje v celkem uznávané kapele, dost možná budete chtít být stejně uznávaný jako on. Je-li to navíc váš příbuzný, dost možná budete mít stejný cit pro hudbu. Kapela okolo Petra Bíny, bratra frontmana -123 min., tyto ideály má a snaží se je naplnit. Singlem "Double Bubble" se snaží ukázat, co v nich je.

7/10

Double Bubble - Double Bubble

Celkový čas: 11:45

Skladby: U & Me, What About, Black Girl

První oficiální nahrávka pardubické kapely Double Bubble ke mně putovala s označením: "Zní to jako Minuty z dob "Shooba Dooba"." To označení nebylo daleko od pravdy a je to celkem logické. V Double Bubble totiž zpívá bratr frontmana skupiny -123 min. Zdeňka Bíny Petr a doslova jako bratr alba "Shooba Dooba" zní jejich nepojmenovaný singl. Otázkou zůstává, jestli to v tomto případě není spíše na závadu. Nebudu vás napínat, demo Double Bubble zase takový průšvih není. Naopak je z něj cítit potenciál být Minutám ne bratrem, ale přinejmenším rovnocenným partnerem.

Jeden můj kamarád hudebník tvrdí, že minimální počet skladeb, na základě jejichž poslechu si uděláte o kapele představu, je tři. Dost možná jde o obecné pravidlo, každopádně Double Bubble ho ctí. Demo tří anglicky zpívaných písní otevírá našláplá "U & Me", která Minuty připomíná snad nejvíc. Tady se Bínovi nezapřou, bezpochyby jde o nejlepší skladbu z cédéčka postavenou na funky kytarovém riffu a groovy refrénu. Posluchači si ji navíc můžou poslechnout i na webovém sampleru časopisu Rock&Pop. Po tomto "úvodu jak se patří" následuje lehké zvolnění: "What About" se vyznačuje neotřelou harmonií a chytlavým refrénem. Závěrečná "Black Girl" se pohybuje v těžko definovatelném rytmu i tempu. Bína zpívá uvolněně, jakoby v dáli ale zní zběsilé metličky na bicí.

Co se týče nástrojové pestrosti, shoduje se také s -123 min., tedy kytara, basa, bicí. Na demu ale hostují i klávesové nástroje a perkuse, které činí celkový zvuk bohatší. A propos, zvuk. To je vlastně jedna z mála věcí, kterými se Double Bubble od Minut liší. Zvlášť poznatelné je to, když si po poslechu bubliního dema pustíte právě onu "Shooba Dooba". Klukům z Minut to šlapalo tak trochu víc. Singl Double Bubble zní jako demo -123 min. ještě před vydáním jejich debutu, což ovšem není tak negativní tvrzení, jak se zdá být, vezmeme-li v úvahu kvalitu "Shooba Dooba". Co mi vadí o dost víc, je zpěv. Odhlédnu-li od subjektivního pocitu, že mi hlas Petra Bíny není úplně příjemný, nemůžu nepřeslechnout podivnou výslovnost, která rozhodně písním ubírá na kráse a "světovosti". Texty jsou z kategorie těch, které mi nevadí. Pokud mě přímo neuráží, nebo nejsou naopak úchvatné, neřeším je, takže v pohodě.

Singl Double Bubble není nijak převratným počinem (kdybych chtěl být drzý, mohl bych hovořit o tom, že bluesová scéna je mrtvá), ale poslouchá se celkem dobře. Klady kapely budou bezpochyby v živých vystoupeních, i z této recenze je ale patrné, že nálepka "Bratr Minut" se s ní ještě nějaký čas potáhne. Kluci z toho můžou nějaký čas těžit, jen mám trochu obavy, aby to po čase nezačalo nudit jak je, tak posluchače. Držím pěsti.

Singl k recenzi poskytla kapela Double Bubble.

Singl: Double Bubble - Double Bubble
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 11:45
Skladby: U & Me, What About, Black Girl

NÁZORY
  • Trochu více profesionality ..... (Vašek Kramář, 08.04.2005 14:01) Reagovat

    Ano, mohu potvrdit, že mě váš článek zaujal a vybičoval mě dokonce k reakci a to je co říct. Souhlasím, že hudba DB je víceméně koncertní záležitost než poslechová analýza, i ta lehká podobnost s Minutami není od věci, i když takových funk-popových kapel je tady bezpočet a holt tady se ta rodinná přízeň obzvláště hodí, že. Jenom mě zaráží takové terminologické spoje od profesionálního (?) kritika jako "neotřelé harmonie" a "našlápnuté písně" či "zběsilé tempo metliček", když jsou všecko naprosto tuctové a schématické harmonie, jiná než našlápnutá tahle hudba ani bejt neumí a nemůže a právě ta kontrastní "zběsilost" metliček v pomalejší písni působí naopak aspoň trochu invenčně, neotřele a vtipně. A jestli je "Black Girl" pro pana kritika píseň v "těžko definovatelném rytmu a tempu", tak je pan kritik s prominutím k smíchu nebo hluchej jako špalíček. Rozumím, ne každé demo znamená objev nového Pražského Výběru, ale trocha více profesionality i pro laika-čtenáře neuškodí. S pozdravem Vašek Kramář, člen muzikologické obce v ČR.


  • Re: Trochu více profesionality ..... (David Věžník, 08.04.2005 14:29) Reagovat

    Mě zase zaujal Váš komentář. Děkuji Vám za něj, neb narozdíl od spousty jiných zde na tomto serveru se vyznačuje sofistikovaností a profesionalitou. Možná až přílišnou na to, že si Musicserver neklade za cíl být prudce odborným serverem, přesto:
    S těmi Minutami a spoustou podobných kapel máte pravdu, v tom se shodneme.
    "Neotřelé harmonie" a spol., nechť Vás zarážejí, necítím se být ve svém věku hotovým profesionálem. Bez muzikologického vzdělání jím být ani nikdy nemohu. Napsal jsem, co cítím a co může cíti obyčejný posluchač.
    Zběsilé metličky jsou invenční, nepsal jsem, že tomu tak není.
    Tempo a rytmus si spočítat umím, i když mi to někdy déle trvá, jako tomu bylo například v té "Black Girl" - jaké je tempo písně, v níž nástroje a zpěv jedou dvakrát pomaleji, než bicí?
    Každopádně za Vaše připomínky ještě jednou děkuji a beru si je k srdci.

  • to Vašek Kramář (boo, 08.04.2005 16:18) Reagovat

    Souhlas ve vsem.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hradecký slunovrat letos bude, koronavinu navzdory hned dvakrát! (25.05.2020 11:07)
- Video: -123 min. představují hravý klip ke skladbě "Komár" (24.02.2020 08:31)
- Koncert 30 let Indies nabídne oslavu nezávislé hudby (28.01.2020 18:11)
- Výročí sametové revoluce oslaví FOK s kapelou -123min. (18.11.2019 11:42)
- Recenze: "LES" je pro -123min. překročením vlastního stínu (02.11.2019 09:30)
- Nové desky 39/2019 - od Liama Gallaghera přes Keane po Blink-182 (24.09.2019 13:30)
- "LES" -123min. je venku. Skupina ho představí ve třiadvaceti městech (20.09.2019 11:39)
- Sedmé album -123min. "LES" bude celé v češtině (05.09.2019 09:11)
- minus123minut zahrají s Megaphone v Paláci Akropolis (07.12.2017 12:58)
- Fotogalerie: Návrat starých a hlavně dobrých časů minus123minut v obrazech (08.10.2016 10:53)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park AC/DC Imagine Dragons 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu