shop.musicserver.cz

Tuzemská hudební média - co nás (snad) čeká a nemine

Vydáno: 26.01.2005 05:00 v sekci Publicistika - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Pro běžného čtenáře musí být současná situace na domácím trhu s hudebními časopisy značně nepřehledná. Nejvíce otazníků se v uplynulých týdnech vznášelo nad budoucností Rocku&Popu a Ultramixu, tedy dvou z nejrespektovanějších hudebních měsíčníků u nás. Pojdme si proto nyní ve stručnosti zrekapitulovat, co se (nejen) kolem obou časopisů v nedávné době událo.

Rock&Pop
© facebook interpreta
Začátek nového roku není pro české hudební nadšence zrovna obdobím hojnosti. A odhlédněme od faktu, že po prosincové vydavatelské masopustní žranici přichází tradiční několikaměsíční období půstu. Teď je řeč o současné situaci na domácím trhu s tištěnými hudebními periodiky. V čem je problém? Pokud nejste příznivci tvrdých odnoží rocku a metalu a dáváte přednost vkusnému plus minus mainstreamu (mainstream v intencích světové, nikoliv tuzemské scény), nemáte momentálně - co se hudebních časopisů týče - moc na výběr. Respektované měsíčníky Rock&Pop a Ultramix jsou momentálně uloženy k zimnímu spánku, proto ať už vyrazíte na lov do kterékoliv trafiky, budete mít před sebou stále jen dvě možnosti - Report nebo pouze informativní Music (mimochodem, bude zajímavé sledovat, jak nenadálou výhodu oba tyto plátky do budoucna zúročí). To je, pro nenasytného, po nových informacích bažícího hudebního fanatika, kterému ke štěstí nestačí ani internet, stav krajně neuspokojivý.

Vzniklé vakuum na trhu je však podle všeho pouze přechodným stavem. Jak už možná víte, 8. března by se mělo na trhu objevit první číslo staronového Rock&Popu. Než se tak ale stane, pojďme si ve stručnosti zrekapitulovat, co zajímavého se v posledních týdnech odehrálo a zaznělo nejen kolem tohoto pro mnohé legendárního časopisu, ale taktéž kolem jeho mladšího bratříčka jménem Ultramix.

"Aféra R&P" je snad už definitivně zdárně rozřešena. Neuvěřitelná dva roky trvající redakční "škatulata, hejbejte se" skončila až prodejem práv na vydávání časopisu novému majiteli (sluší se však dodat, že R&P v posledních měsících kvalitativně rostl). Pod křídly vydavatelství One & One Company (též metalový Spark) a pod šéfredaktorskou taktovkou Vojtěcha Lindaura by se měl R&P koncepčně a personálně zřejmě (aspoň částečně) navrátit k modelu "před převratem" (na začátku roku 2003 opustila časopis společně s kapitánem na protest i kompletní posádka - více např. zde). Kruh se uzavírá. "Věřte, že věřím v hudební časopis, který budou tvořit nejlepší hudební publicisté české kotliny napříč všemi časy a žánry populární hudby," svěřuje se Lindaur ve fóru internetových stránek "nového" R&P. Na stránkách tištěných se budete moci znovu setkat s články matadorů Radka Diestlera, Ondřeje Bezra, Jany Kománkové, nestorů Petra Dorůžky a Jiřího Černého, černých ovcí michala nanoru a Honzy Vedrala i našeho redakčního kolegy Tondy Kocábka. Doufejme, že v případě Lindaura a spol. nebude platit otřepané "nevstoupíš dvakrát do téže řeky".

Ještě nepřehlednější však v posledních měsících byla situace kolem hudebního měsíčníku Ultramix. Taky v tomto případě došlo k radikálnímu řešení - odchodu kompletního redakčního týmu. Důvody? Prý špatná komunikace, laxnost a nedostatečná "technická" podpora ze strany vydavatele iMedia Publishing. I když podle slov ex-šéfredaktora Pierra Beneše byl odborný tisk zabývající se médii o situaci ihned informován (k nelibosti iMedie), zmateným čtenářům se dostalo stručného, ale všeříkajícího vysvětlení až 8. ledna tohoto roku - nikoliv však od vydavatele, ale od v té době již také bývalého zástupce šéfredaktora U:mixu Radka Bureše. "Nekašleme na své milé bývalé čtenáře, a proto aspoň trochu prolomím mlčení. Z časopisu odešla celá dosavadní redakce Ultramixu, protože jsme nebyli spokojeni s podmínkama, který vydavatelství iMedia mohlo časopisu v danou situaci nabídnout. Štvalo nás, že nefungují zásadní věcí jako např. včasné vycházení časopisu, fungující distribuce a dostatečná promotion, a tak jsme si řekli, že máme ten časopis natolik rádi, že to radši zabalíme, než aby se to dělalo napůl." Více se k tématu rozhovořil Pierre Beneš v nedávném interview pro server Techno.cz. Jinými slovy se v něm však dočtete totéž. "Harmonogram vycházení sice existoval, ale vše záviselo na vydavateli a ačkoliv my jsme vše odevzdali včas, na stáncích se objevilo ve finále třeba i s měsíčním zpožděním - to tedy v těch nejhorších případech. Nás to s přibývající pravidelností začalo štvát - děláš něco naplno, chceš bejt první, aktuální atd... a pak se to takhle zkazí. Bylo to proti naší novinářský cti a etice."

Ultramix 11/04
© facebook interpreta
I když v U:mixu zdaleka vše nebylo ideální, co se celkové koncepce týče (jasně vyprofilovaná "tvář" časopisu), stylu psaní (zábava vs. informace) i obsahu (progrese v mezích zákona), byl na českém hudebně mediálním hřišti jednoznačně top hráčem (alespoň tedy pro čtenáře ve věkové kategorii cca 20-30). O to větší škoda je, že se vydavateli podle všeho nepodařilo nastalou krizi vyřešit včas a ke spokojenosti všech zúčastněných.

S prací publicistů z redakce U:mixu se ale samozřejmě můžete setkávat i nadále. Jak je uvedeno výše, Honza Vedral by měl patřit k základním pilířům R&P. Radek Bureš zase rozjíždí společně s moderátorkou Blankou Huňátovou rozhlasový pořad "Alternativa" (ČR1 Radiožurnál, každé pondělí od 22:00; částečně navazuje na stejnojmennou relaci Josefa Sedloně), zaměřený na domácí klubovou scénu. "Naše plány nejsou malé, chtěli bychom tak, jak to nepřekonatelně dělal třeba náš velký vzor, legendární John Peel z britského BBC Radio 1, podporovat mladé talenty a časem se stát určitým trendsetterem, bránou do celoplošného éteru pro ty, co si to podle našeho názoru zaslouží," píše se v oficiální tiskové zprávě. Uvidíme, uslyšíme, nezbývá než popřát hodně štěstí!

Další z U:mix crew, Pavel Kučera, se vrhl na vydávání webzinu. New Music, jak se nový projekt jmenuje, by se měl soustředit "především na kytarovou hudbu a experimentální elektroniku". Start je plánován na přelom února a března a kromě byvšího ultramixáře se na celé věci podílí Petr Pliska (aka cb či creativeboy), frontman kapely Living Room. Podle jeho slov (viz weblog) by se pojetím mělo jednat o pokus o českou odpověď na weby typu Pitchfork nebo Stylus Magazine. Pavel Kučera k novému projektu dodává: "Máme dojem, že kromě toho, že se této hudbě u nás nikdo moc nevěnuje, chybí existujícím českým hudebním webzinům odvaha k užšímu profilování a troše progrese, a proto jsou dělaný stylem, který zaujme nejspíš pětatřicetiletého fanouška Stinga. Newmusic.cz bychom tedy chtěli pojmout spíš jako meetpoint lidí, kteří se o indies scénu aktivně zajímají a je to součást jejich životního stylu." Na to, zda jde v případě Newmusic.cz o možný "revanš" pro čtenáře, o kterém se bez bližšího upřesnění zmínil Pierre Beneš v již citovaném rozhovoru, však Pavel odpovídá jasně: "Webový magazín by byl samozřejmě dost slabým nástupcem tištěného časáku, jakým byl Ultramix. Newmusic.cz je vyhradně soukromý projekt, čili revanš pro čtenáře Umixu, jaký sliboval Pierre, je stále ve hře." Snad se tedy již brzy dozvíme více.

Ani to, jak chce iMédia naložit se zavedenou značkou Ultramix zatím není úplně zřejmé. Domněnky (čti kachna) o tom, že by do šéfredaktorského křesla měl usednout z R&P vystrnaděný Martin Zoul, on sám rázně odmítl v prohlášení na stránkách muzikus.cz (zde). Musíme se tudíž zatím spokojit se strohým oznámením vydavatele, které se nedávno objevilo v guestbooku oficiálních stránek časopisu: "Vážení čtenáři, jak jste se asi již dozvěděli, Ultramix prochází v současnosti zásadní proměnou. O jeho budoucnosti rozhodneme do konce ledna a vše zveřejníme, zatím počítáme s jeho pokračováním. ... Vydávat takový časopis jako Ultramix není v době všech Superstar jednoduché." S tím samozřejmě nelze než souhlasit - a to ať už je řeč o hudebním médiu tištěném nebo elektronickém. Na druhou stranu je potěšující, že se stále najde dost nadšenců, kteří do toho i přes všechna viditelná rizika stále jdou. Jak se zdá, začátek jara by po tuhé zimě mohl příznačně znamenat alespoň drobný rozkvět české hudební žurnalistiky.

P.S.: Na změny a vylepšení se můžete těšit i na stránkách musicserver.cz!

NÁZORY
  • proč asi (zemská, 26.01.2005 08:28) Reagovat

    proč asi zanikaj ty hudební časáky jeden po druhym? neni to proto, že je sotva o čem psát? gumový český kapely jsou stejný jako česká povaha : bu´dto převezmou věci a směry venku hned a bez rozpaků (italodisco) nebo si dávaj tak dlouho načas až jim ten svět uletí a voni jsou zas v prdeli - stačí se mrknout ven...a propos REPORTu čouhá sláma z bot víc než dřív - to je časák pro venkouv

  • rock nebo pop (jirka, 26.01.2005 10:47) Reagovat

    ...je to asi složité vydávat hudební časopis, který není vyhraněný a nebude
    podkuřovat nějakým vymaštěným techno-
    sráčům nebo šíleným metalistům...před
    třemi roky vyšlo pár čísel u nás zcela
    bezkonkurenčního časopisu Classic Rock...kéž by se na něj podařilo navázat...co se týká Rock and Popu, řekl bych to slovy názvu jednoho alba mých oblíbených Simple Minds - Good News From The Next World.

  • Muzika vs.Media (Alik, 26.01.2005 11:05) Reagovat

    Těch časopisů zaměřenejch na tvrdou muziku tady taky moc nevychází, akorát SPARK.Dřív tak ještě METAL HAMMER. Rock Report (teď jenom report)byl dřív docela OK ale hrozně zparchantěl z tvrdý muziky už tam skoro nic není jen samej Bárta, Muchov a podobný záležitosti. A muzyka v TV o to se nadá ani mluvit, protože tam zkrátka žádná není, akorát něco málo by se dalo vybrat v sobotu v Andělovi.

  • "zamysleni" (honzaX, 27.01.2005 00:32) Reagovat

    jirka napsal: "je to asi složité vydávat hudební časopis, který není vyhraněný a nebude podkuřovat nějakým vymaštěným techno- sráčům nebo šíleným metalistům..." - jen me to tak pobavilo, proc kdyz o metalistech rika, ze jsou sileny (at tim mysli cokoliv), tak je pak paradoxni, ze to sou prave oni kdo ma takovou ctenarskou zakladnu.. pak asi nebudou uplne blbi ne ? to jak to je s urovni casopisu venujicich se tanecni scene radsi pomlcim.. snad se s r&p vrati i ten minicasopis (jak on se jmenoval?) jany komankovy.. uz se na novej r&p tesim-snad konecne zase neco co bude dat cist...
    p.s.nijak se nevyhrazuji proti zadnemu z uvedenych stylu, ani jim nepohrdam, ja se vlastne ani "styly" az moc neridim - to jen kdyby to nekomu nedoslo...

  • minicasopis (Martin Zoul, 27.01.2005 10:14) Reagovat

    jmenoval se trance & dance

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Vinyl hlásí návrat: Timberlake vydá kolekci čtyř elpíček (17.08.2013 13:20)
- Rock&Pop má v prosinci na obálce Soundgarden (02.12.2010 19:26)
- Oslavu 250. čísla Rock & Pop mohla zkazit sabotáž (19.10.2006 15:50)
- Rock&Pop hodlá konkurovat Akademii populární hudby (10.01.2006 08:01)
- Letní dvojčíslo Ultram:xu právě vychází (13.07.2004 10:07)
- Červnový Ultramix v rytmu reggae (04.06.2004 15:00)
- Květnový Ultramix s CD Big Chill právě vychází (08.05.2004 16:15)
- Nový Ultramix právě vychází (01.04.2004 19:42)
- Březnový Ultramix právě vychází (09.03.2004 16:12)
- Únorový Ultramix právě vychází (01.02.2004 16:40)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga AC/DC Linkin Park Imagine Dragons 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu